Επιστολή πρόκληση-πρόσκληση της ΝΟΔΕ προς τον πρόεδρο του δ.σ Ρόδου για τον Καλλικράτη

ΘΕΜΑ: «Αλλαγές για ένα νέο χάρτη αυτοδιοίκησης για ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους στο νησί μας.»

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε & μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

 

Σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας οι φορείς εκφράζονται διά των αποφάσεων των πολυμελών  οργάνων τους και όχι από τις προσωπικές απόψεις ορισμένων θεσμικών ή πολιτικών παραγόντων που μετέχουν σε αυτά.

Κατά συνέπεια οι προσωπικές απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων υπέρ του ενός δήμου δεν θεωρούνται απόψεις φορέων αλλά προσωπικές θέσεις.

            Άλλωστε το κορυφαίο όργανο για να εκφέρει γνώμη για ένα τέτοιο ζήτημα είναι θεσμικά το Δημοτικό συμβούλιο, η άποψη του οποίου δεν έχει ζητηθεί μέχρι τώρα.

            Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι ήδη εδώ και δύο μήνες θα έπρεπε να έχει αναληφθεί  πρωτοβουλία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, τουλάχιστον για να υπάρξει  ανοιχτός διάλογος με επιχειρήματα και προτάσεις.

            Κατά συνέπεια και για να μην απαξιώνεται ένα εκ των  κορυφαίων οργάνων άμεσης δημοκρατίας, οι ίδιοι οι επικεφαλής οφείλουν να απευθυνθούν έστω και την ύστατη ώρα στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, σε επίσημη συνεδρίαση με την απαιτούμενη απαρτία.

            Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, θεωρούμε ότι αποτελεί ύψιστο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον και δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών συμβούλων όπως και όλων των ενεργών πολιτών, να παραστούν.

            Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, είναι η σύγκληση του οργάνου σε μία ανοικτή και επίσημη συνεδρίαση, προκειμένου αφενός να τοποθετηθούν δημόσια όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και αφετέρου να συμμετάσχουν σε διαδικασία φανερής ψηφοφορίας, αφού ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων.

            Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η απουσία της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων αποτελεί μήνυμα προς εκείνους που μεθόδευσαν άτυπες και κεκλιμένων των θυρών συνεδριάσεις.

            Άλλωστε ποιος ο λόγος να συμμετάσχεις σε μία διαδικασία εκτός πλαισίου και «άτυπου» χαρακτήρα, η οποία δεν θα είναι δεσμευτική ούτε για το όργανο αλλά ούτε και για τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο σεβασμός των οργάνων και των παρατάξεων πρέπει να γίνεται πράξη από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές.

Οι προσωπικοί σχεδιασμοί είναι σεβαστοί, αλλά η Δημοκρατία προτάσσει την αρχή της πλειοψηφείας, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα μονομελή όργανα υποκαθιστούν τα πολυμελή, αντίθετα με τις αρχές του Συντάγματος.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αναμένει να πράξουν όλοι το αυτονόητο.

Η κοινωνία έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις προσωπικές και συλλογικές απόψεις και θέσεις όσων διεκδικούν την ψήφο της.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι είναι μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία για τον τόπο να κάνει βήματα προόδου και δημοκρατίας.

Σήμερα έχετε την δυνατότητα  να κάνετε την υπέρβαση που θα  αποκαταστήσει τις σχέσεις  εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και  στους  θεσμούς της αυτοδιοίκησης.

Εμείς προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, θεωρούμε ότι οι ίδιοι οι πολίτες δικαιούνται να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους, των ιδίων και των παιδιών τους, μέσω ενός τοπικού δημοψηφίσματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η συμμετοχή φορέων που θα εγγυηθούν το αδιάβλητο της διαδικασίας και η δέσμευση εκ των προτέρων όλων, ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι.

Εμείς σε αντίθεση με τους θιασώτες της άποψης υπέρ του ενός Δήμου δεν είμαστε δογματικοί,  δεν διεκδικούμε το αλάθητο και ούτε αποδίδουμε ιδιοτέλεια σε όποιον εκφέρει διαφορετική άποψη.

Είμαστε όμως υπέρ του ανοικτού διαλόγου, της δημόσιας διαβούλευσης και της άμεσης δημοκρατίας.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε όπως αναγνώσετε την παρούσα επιστολή στην ολομέλεια του οργάνου και την εισαγωγή της ως θέμα προς ψήφιση.

 

 

                                                                                                   Με εκτίμηση

                                                                                               

                                                                                            ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...