Ο Δήμος Νισύρου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα Πανεπιστήμια οργανώνουν στη Νίσυρο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμες Λύσεις για την εποχή των μεγάλων αλλαγών», στις 7-8-9-10 Ιουλίου 2024, υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι οικολογικά καταστροφικές ανθρώπινες πρακτικές που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτυχίες του συστήματος τροφίμων, απώλεια βιοποικιλότητας, κοινωνικές ανισότητες και γεωπολιτική αστάθεια. Καθώς αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την οικολογική κρίση και την κατάρρευση στην Ανθρωπόκαινο εποχή, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές βιώσιμες πρακτικές έχουν γίνει ένα ζωτικό ζήτημα για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Η βιωσιμότητα σχετίζεται με τη συστημική υγεία και ανθεκτικότητα σε διαφορετικές κλίμακες, από τοπική έως περιφερειακή και παγκόσμια. Απαιτεί μια ευρύτερη θεώρηση της σημασίας των διαφόρων θεμάτων, της συνύπαρξης και της αμοιβαίας συμβίωσης τους. Απαιτεί «κλείσιμο του κύκλου» των κύκλων ζωής των προϊόντων μέσω μεγαλύτερης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και χρήσης πόρων με βιώσιμο τρόπο από την παραγωγή και την κατανάλωση έως τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η αειφόρος ανάπτυξη ωθεί σε μια επαναξιολόγηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής αλλαγής που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη μας. Η επίτευξη βιωσιμότητας θα απαιτήσει θεμελιώδεις, μετασχηματιστικές και οριζόντιες αλλαγές και βιώσιμες προτάσεις, σε όλα τα επίπεδα.
Οργανώνουμε αυτό το συνέδριο επειδή αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε βιώσιμες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά, Μεσόγειο, Ευρώπη, παγκοσμίως, για μια συστημική βιωσιμότητα, με στόχο την επιβίωση, αρμονική συμβίωση με την φύση και ευημερία των κοινωνιών.
Η επίτευξη της συστημικής βιωσιμότητας απαιτεί θεμελιώδεις παρεμβάσεις, μετασχηματιστικές και οριζόντιες αλλαγές και βιώσιμες προτάσεις, σε όλα τα επίπεδα και κλίμακες. Η αειφόρος ανάπτυξη σχετίζεται με τη συστημική υγεία και ανθεκτικότητα σε τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα και χρειάζεται επαναξιολόγηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής αλλαγής που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη μας.
Το Συμπόσιο διεξάγεται στη Νίσυρο, ένα μικρό ελληνικό ηφαιστειακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης χρήσης πόρων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμου τουρισμού, ηλεκτροκίνησης στα νησιά του Αιγαίου, όπως το οραματίζεται ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος.
Τα θέματα του συνεδρίου αφορούν την βιώσιμη και δίκαια ενεργειακή μετάβαση, την ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας σε αστικό και αγροτικό χώρο και τα μνημεία και , τις συμμετοχικές λύσεις που απαιτούνται για τα νησιά και τον τουρισμό, την κυκλική οικονομία και βιοοικονομία και την ψηφιακή τεχνολογία, μετάβαση και την τεχνική νοημοσύνη.
Το συνέδριο υποστηρίζει και φιλοξενεί ο Δήμος Νισύρου, το ΑΠΘ, και το Μεσογειακό Δίκτυο των Σχολών Μηχανικών (RMEI) που εδρεύει στην Μασσαλία.
Η Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζεται από την Ομ. καθ. Αναστασία Ζαμπανιώτου (ΑΠΘ), τον Καθ. Νικόλαο Μουσσιόπουλο (ΑΠΘ), τον Δήμαρχο Νισύρου.
Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι από Τουρκία:
Ahmet Aras, Δήμαρχος Mugla, Turkey και Beyza Günay, Δήμαρχος Yatagan, Turkey.
Κύριοι Ομιλητές είναι: Ο Δήμαρχος της Αθήνας καθ. Χάρης Δούκας,
Ο Δήμαρχος Νισύρου καθ. Χριστοφής Κορωναίος, ο καθ. Donald Huisingh (USA), οκαθ. Constantinos Sioutas (USA), ο καθ. Νικόλαος Μουσσιόπουλος (ΑΠΘ), ο καθ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος (ΑΠΘ), η καθ. Derya Oktay (Turkey), η καθ. Antonella Trombadore (Italy).