Επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του Δωδεκανήσιου Ακαδημαϊκού Γεωργίου Μιχαηλίδη Νουάρου

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ´´ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ´´ -ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ-ΝΟΥΑΡΟΥ

*Στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» που ίδρυσε ο αέιμνηστος, επιφανής Δωδεκανήσιος (από τη Λίνδο της Ρόδου) πολιτικός και πρώην Υπουργός Ιωάννης Γ. Ζίγδης (1913-1997), πραγματοποίησε την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στην ιστορική αίθουσα της Παλαίας Βουλής , επιστημονική εκδήλωση για να τιμήσει την Μνήμη του εξέχοντος Δωδεκανήσιου ( από το Όθος Καρπάθου ) Ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Μιχαηλίδη Νουάρου (1909-2002) ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1984.

Στην αρχή την εκδήλωση προσφώνησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματος, στην προσωπικότητα του αείμνηστου Ακαδημαϊκού και υπογράμμισε την επιστημονική πορεία και το έργο του κεντρικού ομιλητή, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ενα σύντομο βιογραφικό του ομιλητή διάβασε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λίνα Χαραλαμποπούλου . Στο βήμα ανέβηκε στην συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος με συγκροτημένο λόγο, μίλησε για τον Γεώργιο Μιχαηλίδη - Νουάρο και με επιστημονική τεκμηρίωση παρουσίασε όψεις του νομικού, κοινωνιολογικού και λαογραφικού του έργου.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρόεδρος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης επέδωσε στον Γιώργο Γεραπετρίτη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στις Ελληνικές νομικές σπουδές και στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος.

Για τον Γεώργιο Μιχαηλίδη - Νουάρο μίλησαν κατόπιν: ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Ράπανος ως εκπρόσωπος του προέδρου και των μελων της Ακαδημίας Αθηνών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων επ. Καθηγητής της χειρουργικής, Ιωάννης Καραιτιανός, η πρόεδρος του Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου Φραγκίσκη Σταυράκη φιλόλογος και ποιήτρια και διαβάστηκε σχετικό μήνυμα του δημάρχου Καρπάθου Ηλία Α. Λάμπρου.

Ακολούθως η ξεναγός, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άρτεμις Σκουμπουρδή, διάβασε αποσπάσματα από το άρθρο του Γεωργίου Μιχαηλίδη-Νουάρο για το κληρονομικό έθιμο της Καρπάθου, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν οι : Παναγιώτης Κουρουμπλής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι προαναφερθέντες ομιλητές και ο βουλευτής Πειραιά Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, , οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών: Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Αντώνης Πινότσης και Γεώργιος Κούζας, ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Καραμπάτσας , η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Ειρήνη Μαρή-Κοσμά συμβολαιογράφος, η πρώην Έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφουνιού, οι δημοσιογράφοι Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη της ιστορικής «Καρπαθιακής», Μιχαήλ Σκουλιός και Γεώργιος Κανάκης, ο Αναστάσιος Στέφος πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ο Παναγιώτης Ξηντάρας πρώην Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της περιφερειακής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο Παύλος Παλούκας εκπαιδευτικός σύμβουλος πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά Καρπαθιακών γλυκισμάτων προσφορά από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου και την πρόεδρο του Ειρήνη Μαρή-Κοσμά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος” και με έκφραση ευχαριστιών στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας για την παραχώρηση της αίθουσας.

Σημειώνουμε εδώ ότι η επόμενη εκδήλωση του Ιδρύματος θα γίνει το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου (Πλατεία Κοραή, Πειραιάς) και ώρα 7μ.μ. με την παρουσίαση του μνημειώδους έργου του συμπατριώτη μας Ζαχαρία Τσιρπανλή, ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο: το παράδειγμα της Νισύρου, 19ος αιώνας», Αθήνα 2018. Το βιβλίο αυτό που έιναι έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών θα παρουσιάσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Δωδεκανησιακού έργου του καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη, προέδρου του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, από ειδικούς ομιλητές και στη συνέχεια το Πολιτιστικό Ίδρυμα θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους δύο καθηγητές.

Κωνσταντίνος Μ. Πάχος Δημοσιογράφος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...