Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Για τις εξαγορές κόκκινων δανείων από κερδοσκοπικά funds την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μεθοδεύει την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Γάκης, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωποι ξένων κερδοσκοπικών funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών» με σκοπό την εξαγορά «κόκκινων» δανείων σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% της ονομαστικής τους αξίας.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «όταν ένα fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο, θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης».
Σήμερα καθίσταται πιο επίκαιρο παρά ποτέ το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα, που συν τοις άλλοις θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια με κοινωνικά και όχι με αμιγώς κερδοσκοπικά κριτήρια. Εν τω μεταξύ, η πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds τη στιγμή που επίκειται άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παραδίδει χιλιάδες μικροδανειολήπτες στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά και συστηματικά το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και της μαζικής φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης.
Αθήνα, 8/08/2013
Επερώτηση
Προς τους Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: Ξένα hedgefunds καταφτάνουν στην Ελλάδα με πρόθεση να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια». Σε κίνδυνο οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει εκτοξευθεί και οι κερδοσκόποι (ντόπιοι και ξένοι) δεν έχασαν χρόνο! Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων ή περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά κόκκινα δάνεια!
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα funds ενδιαφέρονται για όλων των ειδών τα δάνεια: επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ναυτιλιακά, και γενικά για οτιδήποτε επισφαλές ή «κόκκινο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα κόκκινα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα απέκτησαν.
Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια φημολογείται ότι θα είναι 20-30% της ονομαστικής αξίας. Δηλαδή, να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 – 30 εκατομμύρια! Τα συγκεκριμένα funds καταφτάνουν στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που υπάρχει τάση συρρίκνωσης των δανείων. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και να χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια. Έτσι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των δανείων αυτών θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, σε μια περίοδο που η ύφεση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή ότι έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ.
Επιπλέον, όταν το fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης ή θα κατάσχονται, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, καθώς χιλιάδες οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο.
Οι μικρο-ιδιοκτήτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μετά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, καλούνται να υποστούν περαιτέρω υφαρπαγή της περιουσίας τους. Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλών δανείων των ημετέρων, αποφασίζουν να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30%, τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση έχει χρέος να μην επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες μικροδανειολήπτες βορά των distress funds, των λεγόμενων «γερακιών», επιδεικνύοντας αδιαφορία και απάθεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος της εσωτερικής υποτίμησης και της μαζικής φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πρόκειται να άρουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και, αν ναι, πότε;
2) Αν ναι, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο καθιστά τα κόκκινα δάνεια πολύ πιο ελκυστική και κερδοφόρο επένδυση για τα distressfunds, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τους «αετονύχηδες» εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;
3) Έχουν ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια πώλησης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds; Ποιες τράπεζες πρόκειται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές και σε τι ποσοστό;
Οι ερωτώντες βουλευτές