ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο ποιητής κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης
- Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης είναι ένας από τους κορυφαίους ποιητές του Ελληνισμού
Ένας από τους κορυφαίους ποιητές του Ελληνισμού θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο και με πολλές διακρίσεις, Κυριάκο Χαραλαμπίδη που έχει κατορθώσει με την υψηλή αισθητική αξία της ποίησής του να ξεχωρίζει και να εντάσσεται στους κορυφαίους ποιητές του Ελληνισμού.
Η τελετή αναγόρευσης του κ. Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε επίτιμο διδάκτορα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
19:30: Έναρξη Τελετής
- Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Ανδρέα Ι. Τρούμπη
- Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Ιωάννη Σεϊμένη
- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγητή Πολύκαρπο Καραμούζη
-Παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του τιμωμένου από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου
Αναγόρευση του τιμωμένου:
- Ανάγνωση και επίδοση του Ψηφίσματος της Συνέλευσης από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγητή Πολύκαρπο Καραμούζη
- Αναγόρευση-Ανάγνωση και Επίδοση Κειμένου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Ανδρέα Ι. Τρούμπη
- Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Ιδρύματος από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή κ. Ανδρέα Ι. Τρούμπη
- Επίδοση του Επίτιμου Διδακτορικού τίτλου από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγητή Πολύκαρπο Καραμούζη
- Προσφορά αναμνηστικής πλακέτας του Τμήματος από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγητή Πολύκαρπο Καραμούζη
Ομιλία από τον τιμώμενο ποιητή κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη: «Προς επανεύρεση της παιδικότητάς μας».
ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Άχνα της Κύπρου το 1940 και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου. Υπηρέτησε αρχικά ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες (1968-1998) στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από το οποίο αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας.
Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα δεκαέξι ποιητικές συλλογές: Πρώτη Πηγή (1961), Η άγνοια του νερού, με πρόλογο του Τ. Κ. Παπατσώνη (1967), Το αγγείο με τα σχήματα (1973), Αχαιών Ακτή (1977), Αμμόχωστος Βασιλεύουσα (1982) –οι τρεις τελευταίες συλλογές τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου–, Θόλος (1989, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Μεθιστορία(1995, Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας), Δοκίμιν (2000), Αιγιαλούσης επίσκεψις (2003), Κυδώνιον μήλον (2006), Ίμερος (2012), Στη γλώσσα της υφαντικής (2013), Ηλίου και σελήνης άλως (2017), Σαλιγκάρι και φεγγάρι (2018), Η Νύχτα των Κήπων (2022), Με τις λέξεις αγκαλιά (2023).
Οι πρώτες δεκατρείς ποιητικές συλλογές του περιλαμβάνονται στον συγκεντρωτικό τόμο Ποιήματα 1961-2017 που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος. Δύο από τις μετέπειτα συλλογές του είναι γραμμένες ειδικά για παιδιά: Πρόκειται για το Σαλιγκάρι και φεγγάρι (2018) που πήρε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά του περιοδικού «Αναγνώστης», καθώς και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μικρά Παιδιά, και περιλήφθηκε στον Τιμητικό Κατάλογο του IBBY (International Board on Books for Young People). H άλλη συλλογή του, με τίτλο Με τις λέξεις αγκαλιά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνοδεύεται από εκτενή συνομιλία του ποιητή με την ΆνταΚατσίκη- Γκίβαλου γύρω από την ποίηση και το δικό του έργο.
Το 1997 κυκλοφόρησε, με δική του μετάφραση και εισαγωγή, το βιβλίο Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι το οποίο έλαβε το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 2009, εξέδωσε σε δύο καλαίσθητους τόμους, τα δοκίμια, τις μελέτες, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις του, με τίτλο: Ολισθηρός Ιστός (Α΄ & Β΄), και, το 2019, τον τρίτο τόμο δοκιμίων του με τίτλο: Εν δορί κεκλιμένος. Εξέδωσε επίσης μια δική του επιλογή κειμένων για τη Λευκωσία στη σειρά Μια πόλη στη λογοτεχνία (2010).
Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, Ερμής, Άγρα, Μεταίχμιο, Καλειδοσκόπιο και Σοκόλης. Μεταφράσεις ποιημάτων του κυκλοφορούν σε δεκαοκτώ αυτοτελείς εκδόσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Σερβικά, Βουλγαρικά, Ρουμανικά και Αλβανικά.
Το 1998 τιμήθηκε με το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη, στην Αίγυπτο, και το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 1999 διετέλεσε Writer-in-Residence στο PrincetonUniversity. Το 2006 τού απονεμήθηκε το Βραβείο πολιτιστικής προσφοράς Τεύκρου Ανθία-ΘοδόσηΠιερίδη και το 2007 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2013 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα και η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Επίσης εκκρεμεί η τελετή επιτιμοποίησής του από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Την ίδια χρονιά υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Κύπρου. Επίκειται (19 Ιουλίου 2023) και η τελετή αναγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτορος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από πρόταση της καθηγήτριας Λουίζας Χριστοδουλίδου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Π.Τ.Δ.Ε., και στη συνέχεια από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για το έργο του πραγματοποιήθηκαν Ημερίδες, συνέδρια, έγιναν αφιερώματα περιοδικών, έχουν εκδοθεί μονογραφίες, εκπονήθηκαν και εκπονούνται διδακτορικές διατριβές. Στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπονούνται με την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Λουίζας Χριστοδουλίδου τρεις διδακτορικές διατριβές. Επίσης διοργανώθηκαν γι’ αυτόν λογοτεχνικά συνέδρια στην Ελλάδα και την Κύπρο, του αφιερώθηκαν αίθουσες σχολείων και αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης της Κω. Η γενική αναγνώριση και αποδοχή του τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές ολόκληρου του Ελληνισμού.