Επίσκεψη του ΚΚΕ στην ΑΣΤΕΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Περιοδεία στην ΑΣΤΕΡ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, από κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής  Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και της Τομεακής Οργάνωσης Ρόδου της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Τ.Ε. Κώστα Γιαννόπουλο.

 Το κλιμάκιο του Κόμματος και της ΚΝΕ συναντήθηκε αρχικά με τον Διευθυντή της Σχολής κ. Πετάκο, στον οποίο επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, όπως τα υπέρογκα ποσά που αναγκάζονται να καταβάλλουν για ενοίκιο, την έλλειψη βιβλίων αλλά και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΣΤΕ κ. Κασέρη και κ. Θεοχάρη, αντίστοιχα.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι σπουδαστές, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί. Η εγκατάλειψη της σχολής είναι έκδηλη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της.

Είναι χαρακτηριστική η τεράστια έλλειψη που υπάρχει σε μόνιμο εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Το υπουργείο προκηρύσσει κάθε χρόνο τις θέσεις των συμβασιούχων καθηγητών με σοβαρή καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη των περισσοτέρων μαθημάτων της σχολής.

Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως είναι τα βιβλία που πρέπει να παρέχονται στους σπουδαστές. Ακόμα και σήμερα, με την εξεταστική να ξεκινάει τη Δευτέρα, βιβλία δεν έχουν δοθεί στους σπουδαστές! Οι όποιες σημειώσεις δίνονται ηλεκτρονικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν φυσικά τα συγγράμματα ενώ  ούτε η κανονική λειτουργία της βιβλιοθήκης που υπάρχει είναι εξασφαλισμένη.

Μάλιστα η σχολή λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού αναγκαστικά κλειδώνει μετά τις 3!

Σε ότι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά είναι εμφανή τα σοβαρά προβλήματα (Επισυνάπτονται φωτογραφίες). Εργασίες συντήρησης έχουν να γίνουν πάνω από 10 χρόνια και στην ίδια τη σχολή εργάζεται μόλις ένας εργαζόμενος – τεχνίτης που παλεύει να την κρατά λειτουργική.

Από το 2012, με πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης και τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης την οποία διατήρησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, παραμένουν κλειστά η εστία και το εστιατόριο που υπάρχουν και που στο παρελθόν στέγαζαν και σίτιζαν τους σπουδαστές.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που αφήνουν αυτές τις υποδομές της ΑΣΤΕΡ να ρημάζουν και να απαξιώνονται, ενώ θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν εκεί. Υπάρχουν παραδείγματα σπουδαστών που πληρώνουν μέχρι και 400 € το μήνα για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου!

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιότυπο καθεστώς της σχολής και τα δικαιώματα των αποφοίτων, το πρόγραμμα σπουδών κ.α.

Ο Γραμματέας της Τ.Ε. τόνισε ότι υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σχολή. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες συνειδητά έχουν επιλέξει την συνεχή υποχρηματοδότηση όχι μόνο της συγκεκριμένης σχολής.

Το ΚΚΕ δεσμεύεται να αναδείξει τα προβλήματα της σχολής, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες εργαζομένων και σπουδαστών.

 

ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Ρόδος, 8 Φεβρουαρίου 2018

 

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Στην Κάρπαθο βρίσκεται απο το πρωί ο αναπληρωτής ΥπουργόςΥγείας Πάυλος Πολάκης μαζί με τον...
Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργος...
«Αγαπημένη Συνεργάτιδα, που μετουσίωσε την επιστημονική της κατάρτιση και αγάπη για τον συμπολίτη...