Επίσκεψη της Κατερίνας Βολονάκη στη Χάλκη

Τη Χάλκη επέλεξε η Υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Βολονάκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να βιώσει από κοντά τη συγκινητική αναπαράσταση του περίφημου "Ξεκινήματος (Ποκινήματος) των Σφουγγαράδων. Η αναβίωση του εθίμου στηρίχθηκε στην ιδέα ενός συμμαθητή της υποψηφίας Βουλευτή, του εκπαιδευτικού Δημήτριου Αγγελή, ο οποίος κατά τον χρόνο υπηρεσίας του στο νησί της Καλύμνου, είχε διαβάσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στο έθιμο αυτό.  Ο Δήμος Χάλκης, με Δήμαρχο τον Άγγελο Φραγκάκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών "Η Κόρη της Καλύμνου" με Πρόεδρο την Άννα Τσουλφά, την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου "ο Εν Καλύμνω ΄Άγιος Σάββας" με Πρόεδρο τη Μαρία Βάλλα, τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου "Άγιος Ιωάννης", με Πρόεδρο τον Μιχάλη Έργου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης "Το Μύρτος" ξεκίνησαν με παραδοσιακούς χορούς στα στενά της Χάλκης, Αγιασμό των καϊκιών και του πληρώματός τους  στο λιμάνι, την αναπαράσταση του Σφουγγαρά με το βαρύ σκάφανδρο στη Χάλκη. Τον ρόλο του σφουγγαρά είχε η Αναστασία Κάτρη, που βούτηξε στη θάλασσα φορώντας το σκάφανδρο, καθοδηγούμενη από τον επαγγελματία εκπαιδευτή Δύτη, Μιχάλη Κουμπάρο και έχοντας φύλακα άγγελό της την ξαδέλφη της υποψηφίας, τη δύτρια Ειρήνη Καλικατζάρου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν την τόλμη και το θάρρος της Αναστασίας, που πέρασε όλα τα στάδια της προετοιμασίας ενός σφουγγαρά. Τους παραδοσιακούς χορούς έντυνε με την υπέροχη φωνή της η Καίτη Κουλλιά με συνοδεία του μακροβιότερου μουσικού σχήματος της Καλύμνου, "Τα Καλιδωνάκια".  Τέλος, ο Γιάννης Νομικάριος αφηγήθηκε με συγκίνηση τη διαδικασία του περίφημου "Ποκινήματος των Σφουγγαράδων".

Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιά και το Κράτος θα πρέπει να είναι θεματοφύλακας για τη διαφύλαξή της.

Ως κάτοχοι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να τη μεταλαμπαδεύουμε στους νέους μας.

 

Κατερίνα Βολονάκη

Υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...