Επίθεση Σημίτη σε ΝΔ-"Καρφιά" σε Παπανδρέου

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να κάνει άνοιγμα σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται να μια νέα αρχή, μια φάση όπως εκείνη όπως του 1974 "χωρίς ιεραρχίες, αρχηγούς και επετηρίδες"

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν έντονα κατά της χούντας, από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση, την φυλακή, τα βασανιστήρια, την αυθαιρεσία της εξουσίας, από τους άσημους της μεγάλης μάζας που αισθάνονταν απέχθεια και αποστροφή προς τα παλαιά πολιτικά σχήματα.

"Σήμερα δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του. Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της", τόνισε.

Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι  το 2004 "περισπούδαστα τόνιζαν ότι θα έδιναν στο ελληνικό λαό ό,τι δεν είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα " και υπογραμμίζοντας ότι το 2009 η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε άλλη χώρα ως προς το ύψος του ελλείμματος.  "Εκείνη τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιάιτερης ανησυχίας ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται" υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι "άρχισε το δόγμα ότι μια προοεδυτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές παροχών, επιδομάτων και προσόδων. Ότι τα δίνει όλα".

"Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως μάγοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα", ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι "πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά τις πλήρωσε και ο λαός".

"Μας περιστοιχίζουν οι παλιές ιδεέες ακόμα και δεν τολμάμε να αλλάξουμε ρότα. Κάποιοι από εμάς υπερσπίζονται για χάρη, δήθεν, των εργαζομένων τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσληψεις από τη ΝΔ το διάστημα 2004-2009. Παραβλέπουν επίμονα ότι η χώρα καταστράφηκε από την πρακτική αυτή", είπε, κάνοντας λόγο για αλόγιστη σπατάλη την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ο κ. Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να ενημερώνεται και να μαθαίνει την αλήθεια ο πολίτης.

"Η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά τη χώρα", τόνισε, και διερωτήθηκε  "Δεν μιλάμε για «ψεκασμούς, δεν προσβλέπουμε σε σβάστικες και μάγους με ταχυδαχτυλουργίες;"

 

"Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης του αν κλείσει τα μάτια του στις ανάγκες της πολιτικής  ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα, τις δημόσιες σχέσεις και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος", είπε.

"Σταθήκαμε στην κρίση αντίθετοι πολλες φορές απέναντι σε αρεστές απόψεις αλλά με τύψεις. Υπερασπιστήκαμε το σωστό αλλά δεν παλέψαμε γι αυτό, υπεκφύγαμε όταν έπρεπε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις. Γι αυτό και ο λαός μας κατέταξε στη γκρίζα μάζα, σε αυτούς που δεν προσφέρουν, που δεν χρειάζεται".

 

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί δημιουργίας μιας νέας Κεντροαριστεράς , ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας: "Δεν έχει τη φαντασία για αυτό. Την πνίγει ο αριστερός κομφορισμός της". Eνώ μίλησε για στείρο διπολισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με "συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που δεν προσφέρουν στον πολίτη καμία πληροφοόρηση".  Μάλιστα, χαρακτήρισε την κόντρα "καφενειακή διαμάχη υπέργηρων συνταξιούχων".

"Ο προοδευτικός χώρος μετά την κατάρρευση ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση διεξόδων που δεν συνθλίβεται στο δίλημμα ναι ή όχι στο μνημόνιο. Υπάρχουν διάσπαρτες δυνάμεις. Υπάρχει τμήμα κοινωνίας που αποστρέφεται τους δογματισμούς.   Χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στην οποία δεν θα υπάρχουν εισιτήρια α', β' και γ' θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση χωρίς ιμάμηδες και διάγραφες για να περιορίζονται οι σκέψεις", τόνισε.

 

"Μια φάση όπως εκείνη όπως του 1974 χωρίς ιεραρχίες, αρχηγούς και επετηρίδες. Χρειάζεται ειλικρίνεια και ας αφήσουμε κατά μέρος της παραδοσιακές αντιλήψεις της κομματικής οργάνωσης.

Ας δούμε ότι κοντά στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχουν και άλλα σχήματα στο πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης", είπε, κάνοντας λόγο για μια ευρύτερη συνεργασία πρώτα με χαλαρους και μετά με πιο σταθερούς όρους.

Ο κ. Σημίτης είπε ότι στόχος πρέπει να είναι οι πολλοί και οι διάσπαρτοι. "Αυτοί με απασχολούν. Αυτούς που το σύστημα θελημένα ή άθελα αποκλείει σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει τις βάσεις για νέο μεγάλο κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης", κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.

 enikos.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...