Ενας Βενιζέλος που κοροϊδεύει την Κρήτη

Με υπεκφυγές και... συστάσεις προς τους κατοίκους της μεγαλονήσου απαντά ο υπουργός Εξωτερικών, με επιστολή, στην αγωνία τους για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
     

Με υπεκφυγές και… συστάσεις προς τους κατοίκους της μεγαλονήσου απαντά ο υπουργός Εξωτερικών, με επιστολή, στην αγωνία τους για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Την οργή των φορέων της Κρήτης προκαλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την επιστολή που έστειλε στο νησί για το θέμα των χημικών της Συρίας. Σπάζοντας τη σιωπή του μετά τις πολλαπλές οχλήσεις που δέχτηκε για συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτών της Κρήτης και πιεζόμενος από τη μεγάλη συγκέντρωση της προηγούμενης Κυριακής στο Αρκάδι, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει την εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

 

«Το ερώτημα δεν είναι αν τα κατάφερε, αλλά αν προσπάθησε να την αποτρέψει», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου των τεσσάρων νομών της Κρήτης. «Επί μήνες ζητούσαμε συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουμε τους προβληματισμούς των Κρητικών. Μας παρέπεμψε στο διπλωματικό του γραφείο, σε κάποιον κ. Σέκερη, ο οποίος μας αγνόησε εντελώς και δεν καταδέχτηκε να μας καλέσει καν στο τηλέφωνο…».

 

«Ζημιά στον τουρισμό»

 

Στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί πως η καταστροφή των επικίνδυνων φορτίων θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο επειδή «δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική», και μάλιστα αποκαλύπτει πως είχε υπάρξει προσφορά από πορτογαλικό λιμάνι στις Αζόρες (Ατλαντικός), η οποία όμως δεν προήχθη, αφού η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι για τη μεταφόρτωση των υλικών.

 

Την ίδια όμως στιγμή που προβάλλει ως δικαιολογία την απουσία αντιδράσεων από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ο υπουργός προχωρά σε συστάσεις προς τους Κρητικούς να μην αντιδρούν ούτε και αυτοί επειδή θα κάνουν κακό στον τουρισμό της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θα ήταν, όμως, λάθος να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν άλλα μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα».

 

«Οχι μόνο δεν θα σταματήσουμε τις αντιδράσεις, αλλά θα συντονιστούμε και με άλλες περιοχές της Ελλάδας και όλης της Μεσογείου για τη διενέργεια μιας παμμεσογειακής διαμαρτυρίας κατά της μόλυνσης της κοινής μας θάλασσας» λέει στην «Εφ.Συν.» η Φανή Κουτσουμπού, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου και μέλος του συντονιστικού φορέων. «Εδώ και πολύ καιρό ο κ. Βενιζέλος έχει δείξει αν υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα και τις αγωνίες του ελληνικού λαού ή ξένων κέντρων που του επιβάλλουν αποφάσεις σε ζητήματα όπως αυτό» λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σ. Βαρδάκης.

 

Στην επιστολή του προς τους εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικο-οικονομικούς φορείς της Κρήτης, ο κ. Βενιζέλος αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στο αίτημα για την επιβίβαση Ελλήνων επιστημόνων, υπό την ιδιότητα των παρατηρητών, στο αμερικανικό πλοίο που θα κάνει την υδρόλυση. Απαντά, περίπου εκ μέρους των Αμερικανών, πως έχουν δοθεί όλες οι εγγυήσεις και πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μακρά τηλεδιάσκεψη, παρουσίασε τα τεχνικά στοιχεία τής εν πλω υδρόλυσης σε ειδικούς επιστήμονες του ελληνικού Γενικού Χημείου του Κράτους».

 

Δυσφορία και στους στρατιωτικούς

 

Διαφορετική οπτική δίνει για την ενημέρωση αυτή ο Ευάγγελος Γιδαράκος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ήταν ελλιπής. Δεν ήταν εκεί κανένας ειδικός για αυτά τα επικίνδυνα τοξικά και στο τεχνικό κομμάτι δεν έγινε καμία αναφορά στους δυνητικούς κινδύνους που κρύβει μια τέτοια διαδικασία, αλλά ούτε και στα απρόβλεπτα προβλήματα της υδρόλυσης κατά την επαφή των πρόδρομων στοιχείων με τις εγκαταστάσεις του πλοίου, και μάλιστα σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους Αμερικανούς “πιλοτική”. Οι εγγυήσεις που έχουμε και από τους Αμερικανούς και από τον κ. Βενιζέλο είναι λειψές».

 

Τέλος, στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως στην επιχείρηση της εν πλω υδρόλυσης θα υπάρχει συμμετοχή και πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος. Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνουν λόγο για «δυσφορία» των στρατιωτικών επιτελών, οι οποίοι δεν είχαν επίσημη ενημέρωση και στην ουσία πληροφορήθηκαν τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού από την επιστολή Βενιζέλου προς τους Κρητικούς.

 εφημεριδα των συντακτών

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...