Εναέρια περιπολία στα δάση που απέμειναν....

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν οι αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και Κυκλάδων κ. Γεώργιος Πουσσαίος, από την επιχειρησιακή δράση του ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που εδώ και ημέρες είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Μαριτσών και πραγματοποιεί εναέριες περιπολίες για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιάς σε ολόκληρο το νησί.

Οι αντιπεριφερειάρχες που κλήθηκαν από τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, αντιπύραρχο κ. Νικόλαο Αλεξανδρή και πραγματοποίησαν επί δίωρο εναέρια περιπολία σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου διαπίστωσαν «ιδίοις όμασι» την αποτελεσματικότητα της επιχειρησιακής δράσης του ελικοπτέρου, με το τριμελές πλήρωμα, να είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί και να ελέγξει κάθε κίνηση εντός των αγροτικών περιοχών και των πλέον δύσβατων δασικών περιοχών, εντοπίζοντας με ακρίβεια και την παραμικρή λεπτομέρεια εντός αυτών.

Από την εναέρια περιπολία επισημάνθηκαν ιδιαίτερα : α) χώροι παράνομων χωματερών και όγκοι σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών πλησίον δασοσκεπών περιοχών, που θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα σε β) θέσεις μελισσοκυψελών πλησίον των δασικών περιοχών που επιβάλουν στους μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και γ) ελλείψεις ζωνών δασοπροστασίας, που υποχρεώνει την δασική υπηρεσία να αντιμετωπίσει άμεσα και με ιδιαίτερη ελαστικότητα το αίτημα της Περιφέρειας για χάραξη νέων ζωνών πυροπροστασίας.

Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών οι δυο αντιπεριφερειάρχες συμφώνησαν να υποβάλλουν άμεσα από κοινού αίτημα στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και στον Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να σταθμεύει το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μόνιμα στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων την περίοδο υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και να πραγματοποιεί εναέριες περιπολίες σε δασικές περιοχές αποτρέποντας τους επίδοξους εμπρηστές από το αποτρόπαιο έργο τους. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τις ημέρες που το ελικόπτερο πραγματοποιεί περιπολίες, στο νησί της Ρόδου δεν εκδηλώθηκε καμία «ύποπτη» πυρκαγιά, γεγονός που επιβεβαιώνει τις υποψίες για τα αίτια πρόκλησης αυτών, αλλά επαληθεύει και την πρακτική χρησιμότητα της εναέριας περιπολίας.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, αντιπύραρχος κ. Νικόλαος Αλεξανδρής ενημέρωσε τους αντιπεριφερειάρχες ότι έχουν ενταθεί οι περιπολίες ειδικά την περίοδο αυτή που πνέουν ισχυροί άνεμοι στα νησιά και παράλληλα πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ αποτελούμενο από 11 πεπειραμένους πυροσβέστες πραγματοποιεί καθημερινά επίγειες περιπολίες στα δάση της Ρόδου. Οι αντιπεριφερειάρχες ευχαρίστησαν θερμά τον Αντιπύραρχο κ. Νικόλαο Αλεξανδρή, ο οποίος αυτοπροσώπως εδώ και ημέρες, καθημερινά υπερίπταται του νησιού, συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, καθώς και τα μέλη του πληρώματος, οι οποίοι με ιδιαίτερη προσοχή παρατηρούν και φωτογραφίζουν ταυτόχρονα καθετί.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...