Εμφάνισαν την πατάτα ως ιπποκράτεια υπερτροφή! Καταγγελία απο τη Λέσχη Αρχιμαγείρων για το ...ιπποκράτειο menu του Caravia Beach Hotel

Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ
-Με έκπληξη, που γρήγορα μετατράπηκε σε θυμό και απογοήτευση διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε την εκδήλωση και παρουσίαση του Ιπποκράτειου μενού, που πραγματοποιήθηκε στη Κω. Τόσο οι εμπνευστές , όσο και οι εκτελεστές αυτής της ιδέας, εργάσθηκαν πολύ πρόχειρα και αβασάνιστα, βεβηλώνοντας έτσι την ιστορία και τον ίδιο τον Ιπποκράτη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους παρευρισκομένους Κώους, γνώστες της ιπποκρατικής διατροφής. Η ευγένεια που απαιτεί η Κωακή φιλοξενία δεν επέτρεψε σχολιασμό και αντιδράσεις. Ευτυχώς για όλους, ειδικότερα για τους προσκεκλημένους…
Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου για τον   «Τουρισμό
στο Αιγαίο 2015» (Aegean Tourism Summit) που έλαβε  χώρα το Σάββατο 2
Μαΐου 2015,στο Caravia Beach Hotel. Η λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος δια των αντιπροσώπων της  παρουσίασε ένα menu με βάση τις Ιπποκρατικές υπερτροφές.
Το menu αρχίζει με την «σούπα του Ιπποκράτη» όπου ανάμεσα στα υλικά της σούπας κυριαρχούν η πατάτα και  τα καρότα και όσο το menu εξελίσσεται,  εμφανίζονται ως υπερτροφές του προγόνου μας, τα μαυρομάτικα φασολάκια, το σέλερι, το κρασοτύρι, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα λεμόνια, τα ντοματάκια κλπ, κλπ.   
Πόσο επικίνδυνο!!!Άνθρωποι που υποτίθεται, ότι, αν μη τι άλλο, γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία των τροφών αλλά και ελαχίστως την ελληνική ιστορία δεν θα έκαναν τόσο μεγάλο επαγγελματικό ατόπημα διασύροντας την χώρα μας αλλά και προσβάλλοντας την μνήμη του τεράστιου Ιατροφιλόσοφου βάζοντας – βαπτίζοντας υπερτροφές προϊόντα που δεν υπήρχαν στην εποχή του.
Όλοι  Εμείς λοιπόν που υποκλινόμαστε στον πατέρα της Ιατρικής υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους  της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος ότι η ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae) στην οποία ανήκουν επίσης η πατάτα, o καπνός, οι μελιτζάνες και οι καυτερές πιπεριές.
Η ντομάτα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού.  Στην Ευρώπη μας την έφερε τον 16ο αιώνα (1544) ο Χριστόφορος Κολόμβος. Η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν 3 αιώνες αργότερα, το 1818.
Όσο για την πατάτα (επιστ. Σολανόν το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Για την έλευση της στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον σερ Φράνσις Ντρέικ. Σύμφωνα με αυτή, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν καπνός και πατάτες.
Πάντως, η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 1567 ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
Στην χώρα μας ως γνωστόν την πατάτα την έφερε ο Καποδίστριας και όλοι γνωρίζουν το τέχνασμά του για την χρήση της και την καλλιέργειά της ή την  διάδοσή της.
Η πιπεριά Φλωρίνης είναι ποικιλία πιπεριάς η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία. Είναι παχύσαρκη με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Αποτελεί μια εύγευστη και ολιγοθερμιδική επιλογή, πλούσια σε βιταμίνες C,A,K B6, E. Μετά το μακρύ ταξίδι της από την Νότια Αμερική(Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο εξωτικό τότε καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας . Μέχρι το 1950 η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα «Δ» είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής, ωστόσο το 99% της παραγωγής προοριζόταν για ξήρανση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα είδη της πιπεριάς δεν μπορούν να ξηραθούν . Τέλος οι περισσότερες πιπεριές που εμφανίζονται Φλωρίνης δεν είναι παρά παραλλαγές του πραγματικού είδους. Οι αληθινές πιπεριές Φλωρίνης αρχίζουν να κοκκινίζουν μετά τις 15 Αυγούστου, μέχρι τότε είναι πράσινες. Η καλλιέργεια τους έχει στρεμματική απόδοση πέντε φορές μικρότερη από τις παραλλαγμένες, οπότε δεν θεωρούνται και εμπορεύσιμες.
Όπως και αν είναι η Ιστορία της πατάτας, της ντομάτας, της μελιτζάνας, ή της πιπεριάς είναι γεγονός πως δεν συνάδουν με την Ιπποκρατική εποχή. Άρα η «σούπα» και το menu Ιπποκρατικών υπερτροφών  των συνεργατών της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος  δεν θα μπορούσαν να είναι Ιπποκρατικά. Φυσικά ο Ιπποκράτης δεν έτρωγε ούτε σολωμό, ούτε μαυρομάτικα φασόλια,. Και δεν αναφέρουμε καν το Γκότζι μπέρι και άλλα υλικά που όλοι γνωρίζουν πως δεν υπήρχαν Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως μία εκδήλωση με ιστορικό θέμα που αναφέρεται στην Αρχαία Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό και να είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης.
Θέλουμε λοιπόν να υπογραμμίσουμε με αυτήν μας την επιστολή προς το Δ.Σ της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος, σε αυτούς που την εκπροσωπούν, ότι, αν πρέπει κάπου να μπει το όνομα προγόνου μας, ας μπει, αλλά με θρησκευτική ευλάβεια και μετά από εκτεταμένη και σχολαστική έρευνα, διότι ο Ιπποκράτης είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο όχι ΜΟΝΟ ως πατέρας της Ιατρικής, αλλά και ως ο ΕΝΑΣ και μοναδικός Ιατροφιλόσοφος. Είναι ιεροσυλία να τον ταυτίζουμε με αυτό που ΔΕΝ είναι και να παραβιάζουμε τον δικό του κώδικα δεοντολογίας. Παράλληλα  υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συμπατριωτών μας και ειδικότερα των ανθρώπων του κλάδου μας. Υπάρχει δε πάντα, ο κίνδυνος παραπλάνησης του κοινού προς το οποίο έχουμε υποχρέωση να δίνουμε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, ιδίως στις μέρες μας, όπου η κουζίνα  οι τροφές και οι γεύσεις πρωταγωνιστούν.  
Με τιμή,
για την Λέσχη Αριμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοφόρου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...