Ελλάδα, σύνορο ελπίδας και φόβου... Εκθεση- χαστούκι της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα για τις απωθήσεις μεταναστών

Εκθεση- χαστούκι της Διεθνούς Αμνηστίας για τις απωθήσεις μεταναστών: Ελλάδα, σύνορο ελπίδας και φόβουΕκθεση- χαστούκι της Διεθνούς Αμνηστίας για τις απωθήσεις μεταναστών...

Ενα τέλος στην "παράνομη και ντροπιαστική", όπως τη χαρακτηρίζει, απώθηση των...
προσφύγων και μεταναστών ζητά να μπει η Διεθνής Αμνηστία. Σε μία έκθεση- καταπέλτη για την Ελλάδα γίνεται αναφορά για «απαράδεκτη» μεταχείριση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι στα σύνορα της χώρας.

Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Σύνορο Ελπίδας και Φόβου» ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει εξαλείψει ακόμη αυτή την τακτική της απώθησης των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της.

«Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Πάρα πολύ συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζoν Νταλχούσεν, Διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπως αναφέρει το «Βήμα».

«Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της» υπογράμμισε.

Οι απωθήσεις αποτελούν παράνομη απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων χωρίς να εξεταστούν οι ατομικές τους περιστάσεις και στερώντας τους τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύονται ρητά από το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες για τις τραυματικές και συχνά βίαιες εμπειρίες τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάποιοι πάνω από μία φορά.

Δύο αδελφές, που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, περιέγραψαν στη Διεθνή Αμνηστία τη μεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν οι ίδιες και 40 άλλοι από Ελληνες αστυνομικούς αφού διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία.

Είπαν ότι άνδρες που φορούσαν μαύρες κουκούλες και μαύρες ή σκούρες μπλε στολές τούς έβαλαν σε πλαστικές βάρκες και τους μετέφεραν στην άλλη πλευρά του ποταμού Εβρου, πίσω στην Τουρκία. «Οι αστυνομικοί μας έβριζαν και μας έσπρωχναν. Μας παρέδωσαν σε ανθρώπους που φορούσαν μαύρες κουκούλες και μαύρες ή σκούρες μπλε στολές. Εκείνοι μας πήραν τα χρήματα και τα διαβατήρια. Μετά, κατά ομάδες, μας πήγαν με μικρές βάρκες απέναντι στην τουρκική πλευρά χωρίς τίποτα άλλο παρά τα ρούχα που φορούσαμε», είπε η μία από αυτές.

Οι τρέχουσες πολιτικές στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της ΕΕ, κλίνουν έντονα προς την αποτροπή και την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης αντί για την παροχή προστασίας σε όσους τη χρειάζονται, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Καθώς η Ευρώπη χτίζει ψηλότερα τείχη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παίρνουν ολοένα πιο επικίνδυνες διαδρομές. Μόνο στο Αιγαίο, τουλάχιστον 188 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, πνίγηκαν ή αγνοούνται μεταξύ Αυγούστου 2012 και Μαρτίου 2104.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος στην πρώτη γραμμή του Φρουρίου Ευρώπη, και παρ” όλο που τα κράτη έχουν το προνόμιο να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται με κόστος τις ζωές και την ασφάλεια εκείνων που απεγνωσμένα αναζητούν προστασία ή απλώς μια καλύτερη ζωή» δήλωσε ο Τζον Νταλχούσεν...
iefimerida.gr

nonews-news

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...