Εκπαιδευτικές δράσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Κάσο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ, 6981156333 Email: yianfrag@otenet.gr -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Θέμα: «Εκπαιδευτικές δράσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αφιερωμένες στα 70 Χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα»

Ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία οι εκπαιδευτικές δράσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Κάσο. Οι εν λόγω δράσεις ήταν αφιερωμένες –ως συμβολή του Δ.Π.Θ.– στα 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα στα πλαίσια του εορτασμού του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου, μετά τη σχετική ανακήρυξη από την Βουλή των Ελλήνων.

Το θερινό εργαστήριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με θέμα «Ανάδειξη της μεταβυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Εμπορειού, αξιοποίηση του λιμανιού του Εμπορειού και επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος οικιστικού χώρου» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2017, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΤΑΜ του ΔΠΘ Αλκιβιάδη Πρέπη.

Οι εργασίες και οι προτάσεις των ομάδων των φοιτητών, στο πλαίσιο του μαθήματος «Αποκατάσταση, Επανασχεδιασμός και Αναβίωση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων Ι-ΙΙ», παρουσιάστηκαν στο κοινό του νησιού, που ομολογουμένως εντυπωσιάστηκε τόσο από την πληρότητα των προτάσεων, αλλά κυρίως για το γεγονός, ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Κάσου.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες των φοιτητών υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μελέτησαν και παρουσίασαν τα ακόλουθα θέματα: - Κατερίνα Περτσελάκη – Ιορδάνης Σιναμίδης: Ανάδειξη – ανάπλαση παλαιού λιμανιού Εμπορειού - Άλκηστη Πρέπη: Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Παναγίας Εμπορειού - Σοφοκλής Κωτσόπουλος: Ανάλυση και προτάσεις επέμβασης σε παραδοσιακό τμήμα του οικισμού Φρύ - Κωστής Μασούρας: Αποτύπωση, ανάλυση και τεκμηρίωση παραδοσιακής οικίας στο Φρυ.

Το θερινό εργαστήριο πλαισιώθηκε με ανάλογου περιεχομένου Σεμινάριο. Το Σεμινάριο, με αφορμή την παρουσίαση του εργοταξίου και των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. της Παναγίας του Εμπορειού που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεκτάθηκε σε γενικότερα προβλήματα και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης - αναβίωσης ιστορικών κτιρίων και συνόλων. Οι εργασίες του σεμιναρίου ήταν ανοικτές στο κοινό του νησιού.

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων ήταν συνδιοργανωτής του πρώτου αυτού εργαστηρίου και σεμιναρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μαζί με το Δήμο Κασίων και όλους τους τοπικούς φορείς και όλοι μαζί θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθιέρωση αυτών των δράσεων, που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην Κάσο. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα www.omospondia12.com

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Ρόδου ΑΝΤ.  ...
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΒΑΝΗ - Λίγοι ήταν αυτοί που σε λοιδόρησαν, πολλοί αυτοί που σε...
Τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο, δεν ξεχάσαν την σημερινή επέτειο για τα 45 χρόνια απο την...
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ε. Α. Υ. Ν. Δ. Αρ. Εγκρ....