Εκλογές-Μενετές=0-1 - Του Μανώλη Δημελλά

Ο σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου πραγματοποίησε τη πρώτη εκδήλωση της χρονιάς, την καθιερωμένη κοπή της πρώτης πίτας του χρόνου.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 18 Γενάρη, το Μενετιάτικο σπίτι στον Πειραιά, κόντρα στους μίζερους κακοτράχαλους καιρούς, γέμισε από μέλη αλλά και πολλούς φίλους των Μενετών, μετέφερε ειδήσεις και αντάλλαξε ευχές από καρδιάς! Στο πλαίσιο της γιορτής ο σύλλογος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους στόχους του, για το 2015.

Το προγραμματισμένο και γιορτινό πρόγραμμα σκέπασε η σκιά μιας ξαφνικής και βαριάς απώλειας, που συγκλονίζει τις Μενετές και ολόκληρη τη Κάρπαθο. Παρόλα αυτά, όλοι μαζί μοιραστήκαμε το νοιάξιμο της άφθαρτης κοινής μνήμης, που χαρίζει τόσο απλόχερα σε όλους μας η Κάρπαθος.

Τη βραδιά άνοιξε για τον σύλλογο η Φραγγούλα Χατζηγεωργάκη, έπειτα από μια σύντομη αναφορά στα δρώμενα της χρονιάς που πέρασε, στάθηκε στο πρόγραμμα των επόμενων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος Μενετιατών Καρπάθου ανακοίνωσε τις επόμενες δράσεις του:

Το Σαββάτο 21 Φλεβάρη 2015, θα γίνει το παραδοσιακό γλέντι της αποκριάς, το διάσημο "πιπέρι", όμως αυτή τη φορά η εκδήλωση θα γίνει μαζί με τους Οθείτες!

Θα μεταφερθούν τα καζάνια από τον σύλλογο των Οθειτών, και το παραδοσιακό φαγητό θα είναι στο κοινό τραπέζι!

Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και οι συμφωνίες, με τον φιλόξενο πρόεδρο (και γερό τραγουδιστή) κ. Γ. Χαρόπουλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν ολόκληρο το συμβούλιο των αποδήμων Οθειτών Αττικής παραβρέθηκε στην γιορτή!

Στην 1 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί το 9ο τουρνουά ΜΠΙΛΟΤΑΣ.

Η μεγάλη αίθουσα του συλλόγου Μενετιατών πέρυσι είχε φιλοξενήσει 23 ζευγάρια δυνατών παικτών. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 και η μάχη θα είναι σκληρή! Μάλιστα αναμένονται εκπλήξεις! Έρχονται γεροί μπιλοταδόροι από την Αμερική! Με την ευγενική χορηγία του συντοποίτη μας Μηνά Διακομιχάλη και του καταστήματος Μεμέντο, στην Καλλιθέα, το ξαδερφάκι του Μπρίτζ, η Μπιλότα, φέτος θα γίνει ακόμη πιο διάσημη.

Στις 21 και 22 Μαρτίου, ετοιμάζεται μια μεγάλη έξοδος! Μια διήμερη εκδρομή στη Λακωνία! Αφορμή το κοινά μαθήματα παραδοσιακών χορών που και φέτος συνεχίζονται κανονικά και οργανώνει ο σύλλογος Απανταχού Μενετιατών με τον σύλλογο Ρηχειωτών Λακωνίας με δάσκαλο τον Απόστολο Κωνσταντίνο Τάκη.

Ο Μάρτιος φέρνει ακόμη μια σπουδαία δράση πολιτισμού.

Ο σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου, θα συμμετέχει ενεργά σε μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση. Περισσότερες πληροφορίες και εκπλήξεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Θέση στο Μενετιάτικο βήμα πήρε ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχάλης Γεωργίου, με έντονο συναίσθημα, μέτρο και λακωνικότητα προέτρεψε τους παρεβρισκομένους να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο τον σύλλογο τους! Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

"Οι καιροί είναι δύσκολοι, μα η αγάπη που μεταφέρουμε, με οποιοδήποτε τρόπο, σε όλους τους Καρπάθιους είναι δυνατή, αδιαπραγμάτευτη και ...ανέξοδη.

Η καρδιά μας είναι μεγάλη και μέσα στην αγκαλιά μας χωράτε όλοι εσείς. Αυτό να το πιστέψετε αληθινά".

Και όπως έλεγε κάποτε ο Δήμος Χατζηγεωργίου:

« Αγάπα το χωριό σου, αγάπα το νησί σου, για να αγαπάς την πατρίδα σου »

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους υποψηφίους βουλευτές που παραβρέθηκαν: ο Αντρέας Ζησιμάτος (Ανελ Α΄Πειραιά), Δημήτρης Καρύδης (Πασοκ, Α΄Πειραιά), , Μαρία Παπαδοπούλου (πρόεδρος Πηλιατών Καρπάθου και υπ. βουλευτής Πασοκ Α΄Πειραιά).

Ενώ οι υπ. βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ Α' Πειραιά), Μάνος Κόνσολας (ΝΔ, Δωδεκάνησα), και Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ Δωδεκάνησα) που οι υποχρεώσεις δεν τους επέτρεψαν να συμμετάσχουν στη γιορτή, έστειλαν με ένα μήνυμα τις δικές τους ευχές.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν:

ο Δημοτικός σύμβουλος Καρπάθου Μιχάλης Λυτός, και ο πρόεδρος Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιάννης Καραϊτιανός.

Το παρόν έδωσε και ο πάντα χαμογελαστός και κεφάτος πρόεδρος των Νέων της Καρπάθου, ο Σποϊτης Γιάννης Λιγνός, αλλά και το ΔΣ του εξαιρετικού συλλόγου Ρηχειωτών Λακωνίας, με την πρόεδρο Βούλα Πανουργιά και την Ειρήνη Μπογιατζάρα. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι Νίκος Μαστρομηνάς και ο Πώλ Βιτωρούλης, με την σύζυγο του Σόφη, καθώς και η εκδότρια της εφημερίδας "Καρπαθιακή" Καλλιρόη Μανωλάκη. Μας τίμησε με την παρουσία της και η συγγραφέας Άννα Ρηγοπούλη-Λιατήρη με τον σύζυγο της.

Ο νικητής λαχνός, αυτός που κέρδισε το γούρι της χρονιάς, ήταν ο αριθμός 100! Και τυχερή η μικρή Εβίτα, κόρη της Μαίρης Οθείτου. Τα δώρα ήταν και φέτος μια ευγενική χορηγία από τον πάντοτε παθιασμένο συνεργάτη του συλλόγου Μανώλη Γεραπετρίτη.

Ακολούθησε ένας πλούσιος μπουφές φτιαγμένος όπως πάντα από μαγικά Μενετιάτικα χέρια, πολλές κανάτες κρασί και παραδοσιακή μουσική. Αυτή τη φορά συναντήθηκαν αρκετοί και δυνατοί καρπάθιοι οργανοπαίχτες.

Πρώτοι έπιασαν λύρα και λαούτο η ελπίδα του συλλόγου, τα αδέλφια Αποστόλης και Βασίλης Χειλάς. Μαζί τους έπαιξε και η απίθανη Γεωργία Χατζάκη! Ακολούθησε ένα πραγματικά δυνατό ζευγάρι, ο Γιάννης Λιγνός με τον Μιχάλη Χαροκόπο, που έπαιξε τη λύρα, αλλά μάγεψε με το τραγούδι του!

Και συνέχισαν οι: Νικόλαος Χατζηγεωργίου στη λύρα με τον Μανώλη Αλεξίου στο λαούτο. Στο τραγούδι αυτή τη φορά πέρασε ο γλετζές πρόεδρος των Οθειτών Γρηγόρης Χαρόπουλος! Η βραδιά κράτησε τη ζωντάνια και την φρεσκάδα της μέχρι τις βραδυνές ώρες. Μοναδικός πρωταγωνιστής και πάλι ήταν ο πάνω χορός!

Ο σύλλογος Απανταχού Μενετιατών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει κάθε έναν που άφησε για λίγο τις υποχρεώσεις και συμμετείχε στη πρώτη γιορτή του χρόνου προσωπικά, και εύχεται το 2015 να είναι μια χρονιά υγείας, δημιουργίας και πολλών στιγμών χαράς και αληθινής ευτυχίας για όλο το κόσμο.

Μια μαντινάδα του Μανώλη Γεραπετρίτη έκλεισε τη βραδιά και ανανέωσε το ραντεβού για τις 21 Φλεβάρη, σε ένα ανεπανάληπτο "πιπέρι"!!!!

Ο σύλλογος Μενετιατών τους χωριανούς μονιάζει

και ένα παράσημο ψυχής στα μέλη του ταιριάζει...

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...