Εκλογές Καρπάθου, Μ. Χανιώτης: "Ξεκίνησαν τη λάσπη από το παρασκήνιο όμως θα γυρίσει πάνω τους" - Του Μανώλη Δημελλά

Κάθε μέρα που φεύγει και χαιρετάει, μάς φέρνει λίγο πιο κοντά στις κάλπες για την επιλογή νέων προσώπων στην αυτοδιοίκηση.

Είμαστε έτοιμοι για να αναδείξουμε τον καταλληλότερο Δήμαρχο;

Πόσο μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε συγκεκριμένες θέσεις των υποψηφίων, και όχι για ένα, αλλά παρακαλώ για πέντε χρόνια! Θα οδηγούν το τιμόνι της Καρπάθου στο μέλλον;

Οι συνεντεύξεις δεν απευθύνονται σε εκείνους που ψηφίζουν μονοκούκι αδελφούς και ξαδέλφους, σε εκείνους που αναγνωρίζουν διαισθητικά, από τα μάτια, και το σχήμα του προσώπου, τον χαρακτήρα του υποψήφιου. Φυσικά θα σταθούμε πολύ μακριά από όποια κόμματα (ή αποκόμματα) ψάχνουν να σφάξουν τα θύματα-κορόϊδα, που θέλουν να Αγιάσουν με την ελπίδα χατηριών ή ξεπλυμένων κομματικών γραμμών.

"Άνθρωπο θωρρείς καρδιά δε γνωρίζεις", επαναλάμβανε συχνά η Μενετιάτισσα γιαγιά μου και με τα λόγια της, ξεκινώ λοιπόν ένα δεύτερο γύρο συνεντεύξεων, με τους δύο διεκδικητές του Δήμου Καρπάθου τον κ. Η. Λάμπρο και τον κ. Μ. Χανιώτη. Ενός Δήμου που σήμερα έχει 64 μόνιμους εργαζομένους και 8 εποχιακούς. Όταν λίγα χρόνια πίσω, μετρούσε 106 μόνιμους και 37 εποχιακούς! Αυτό άλλωστε αποτελεί και σημαία του Χανιώτη, αφού με τον μισό Δήμο υποστηρίζει με επίσημα στοιχεία ότι βγάζει τη διπλάσια δουλειά. Μιας και ο σημερινός Δήμος Καρπάθου συμπεριλαμβάνει και την περιοχή της Ολύμπου, που αποτελεί το 1/3 του νησιού.

Τα ερωτήματα, πέρα από οποιαδήποτε δουλεία ή δέσμευση, είναι πολύ περισσότερο στοχευμένα, και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο φως, όλα όσα ακούγονται και δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Πρώτος ο νυν Δήμαρχος, κ. Μιχάλης Χανιώτης. Ο ίδιος θεωρεί προτεραιότητα την προβολή και επεξήγηση του έργου του, όμως στέκεται με σκληρές πολιτικές θέσεις, απέναντι στη κυβέρνηση και ξεκαθαρίζει πως είναι ανεξάρτητος, όπως και στη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, και η πιθανή εκλογή του, δεν θα βάψει το χάρτη της Καρπάθου με κανένα χρώμα! Όσο για αεροπλάνα φορτωμένα ετεροδημότες, ξεδιαλύνει και από πλευρά του το τοπίο: "δεν τίθεται κανένα θέμα οργανωμένης μεταφοράς ετεροδημοτών στη Κάρπαθο"και έτσι κλείνει την όποια συζήτηση.

Μια συνέντευξη μαζί του φέρνει στην επιφάνεια ένα σωρό θέματα και ζητήματα, που είτε είναι γνωστά και πάνω στη κουβέντα τα προσπερνάμε, είτε ακόμη χειρότερα, είναι άγνωστα και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε παρεξηγήσεις.

Πόσοι γνωρίζουν ότι γραμμή αιγιαλού δεν είχε χαραχθεί στη παραλία των Πηγαδίων, και η μελέτη ανατέθηκε μόλις το 2013; Και μιλάμε για τη Γραμμή που καθορίζει κάθε έννοια κοινόχρηστου χώρου πάνω στο λιμάνι και τον πιο κεντρικό παραλιακό δρόμο της Καρπάθου.

Ακόμη μια αιχμή του κ. Χανιώτη, δημιουργεί προβληματισμό και αναζητά επίμονα τις απαντήσεις. Η σημερινή δημοτική αρχή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (τιμολόγια) πέτυχε τη μείωση στο 35% με 40% στη κατανάλωση των καυσίμων του Δήμου. Μια μείωση που έρχεται με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δήμου, αφού αναλαμβάνει διαχειριστικά και την περιοχή της Ολύμπου.

Πρώτη ερώτηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το σχεδιασμό προγράμματος, τι πλάνο έχει μπροστά της η παράταξη Χανιώτη;

Απαντ. Χανιώτη: Εμείς ζητάμε τη ψήφο του συμπατριωτών μας για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που είχαμε προγραμματίσει από της προηγούμενες εκλογές και ήδη υλοποιούμε.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του 2011, είχα πει καθαρά ότι προχωράμε σε μια δύσκολη και ζοφερή τριετία, ότι η αυτοδιοίκηση θα έρθει αντιμέτωπη με την αναγκαστική λειτουργία της, και μέσα σε συνθήκες οικονομικής κατοχής. Δυστυχώς σε όλα βγήκα αληθινός.

Μόνο από το ΕΣΠΑ βλέπαμε τη πηγή της χρηματοδότηση μας.

Η δική μας ξεκάθαρη στόχευση ήταν:

Να αποκτήσουμε (ο Δήμος) διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή τη δυνατότητα να εντάσσουμε έργα στο ΕΣΠΑ. Αυτό δεν είναι μικρό, το καταφέραμε, αφού έγιναν δύο φορές έλεγχοι στο Δήμο Καρπάθου και τους κερδίσαμε. Έπρεπε να ξεκινήσουμε από εκείνα που λείπουν από το νησί, δηλαδή τις υποδομές δικτύων, που ήταν κατασκευασμένα για πολύ λιγότερο κόσμο και έχουν αρκετές ελλείψεις. Ξεκινήσαμε από το βιολογικό των Πηγαδίων, η στόχευση μας ήταν να ωριμάσουμε όλους τους βιολογικούς, που αφορούν τουριστικούς προορισμούς. Της Αρκάσας, του Λακιού Αμοοπής, του Λευκού και μικρότερους και πιθανών με λύσεις κόμπακτ, Κυρά Παναγιά, Αχάτα, Ολύμπου. Και όλα αυτά γίνονται μέσα από διαδικασίες που με μια λέξη θα τις έλεγα σαράντα κύματα.

Τα έργα που έγιναν στα 3 χρόνια, είναι έργα που δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν στα περασμένα 30 χρόνια, αυτό και μόνο είναι το επιχείρημα που μας βάζει μπροστά και διεκδικητές, και για να μη μασάμε τη καραμέλα της καθημερινότητας, αυτά τα έργα είναι που βελτιώνουν ακριβώς το περιβάλλον που επιβιώνει, που ζει ο Καρπάθιος.

Τα παπαγαλάκια των καφενείων ας αφήσουν λοιπόν τα άκυρα λόγια που κρύβουν συμφέροντα. Το φράγμα, το νοσοκομείο, η ανακύκλωση-κομποστοποίηση, ή το λαογραφικό συνέδριο και το ίδρυμα λαϊκού πολιτισμού, μα όλα αυτά δεν είναι οι αληθινοί ρυθμιστές τις καθημερινότητας;

Ερώτ.: Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί στη θητεία σας;

Απαντ Χανιώτη. Τα τέλη έχουν μειωθεί δύο φορές, 5% το 2011 και 5% το 2012. Και έχω σαν στόχο να προχωρήσω σε περαιτέρω μείωση την επόμενη πενταετία. Ένα είναι σίγουρο, πως ο κόσμος δεν αντέχει καμιά αύξηση. Ωστόσο τα στοιχεία όπως είχα προβλέψει, δείχνουν πως τα έσοδα του Δήμου, αυξήθηκαν παρά αυτές τις μειώσεις.

Ερωτ: Ποιός κατά τη γνώμη σας, είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης;

Απαντ Χανιώτη. Υπάρχει, είναι ζωντανή η αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να στοχεύει να έχει τη διαχείριση των ζητημάτων του τόπου. Όμως το Ελληνικό κράτος, φρόντισε τα βουνά να ανήκουν στη δασική υπηρεσία, η παραλίες στη κτηματική υπηρεσία και ο εναέριος χώρος στην ΥΠΑ και όπου αλλού. Αντίθετα υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες που οι Δήμοι είναι κυβερνεία, και οι κάτοικοι μπορούν να έχουν ρόλο και θέση, έτσι κατανοούν τις δυνατότητες τους και συμμετέχουν ενεργά.

Και οι πιο μικρές ευθύνες, από ετούτη την ανεκδιήγητη κυβέρνηση, μεταφέρονται στους Δήμους. Η αιτία είναι ξεκάθαρη, ο μόνος λαϊκός, ουσιαστικός μηχανισμός, που υπάρχει στη κοινωνία, είναι οι Δήμοι και αν οργανωθούν μελετημένα, όχι για να κάνουν βιαιότητες, αλλά να έχουν ώριμο διεκδικητικό πλαίσιο και να μπορούν να κλιμακώσουν μέτρα και κινητοποιήσεις για να πιέσουν τη κεντρική εξουσία για τα δίκαια αιτήματα τους. Η αυτοδιοίκηση λοιπόν έπρεπε να απαξιωθεί, να αποδυναμωθεί, και στην ουσία να μηδενιστεί. Και για αυτό τα υπουργεία, και οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ακόμα και τα ΜΜΕ, που είναι συντεταγμένα παραπλεύρως, όλοι μαζί στοχοποιούν την αυτοδιοίκηση, για μη μπορέσει να πείσει το κόσμο για εκείνα που γνωρίζει, είτε να μη μπορέσει να ηγηθούν σε μορφές αντιδράσεων, απέναντι στα ανάλγητα μέτρα, που εφαρμόζονται σήμερα πάνω στο κόσμο και δεν φανερώνουν κανενός είδους ανάπτυξη.

Ερώτ.: Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίου Καρπάθου. Ποιά είναι η δική σας θέση;

Απαντ Χανιώτη. Δεν έχω έγκυρη και σοβαρή πληροφόρηση για το ζήτημα του μέλλοντος του αεροδρομίου Καρπάθου. Ακούγονται διάφορα, υποθετικά σενάρια, και όχι μόνο η πώληση του.

Περιμένω λοιπόν να δω κάτι ουσιαστικό για να πάρω θέση.

Το θέμα συζητείται σε πολιτικούς κυρίως κύκλους και ανεβαίνει, ακόμη σήμερα όμως δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον πολύ κόσμο. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που κυριαρχούν στην Καρπάθικη καθημερινότητα.

Ερώτ.: Που βρίσκεται η υπόθεση της μαρίνας στα Πηγάδια;

Απαντ Χανιώτη. Η μαρίνα σήμερα ανήκει στο λιμενικό ταμείο και είναι στη κατάψυξη, όποιος θέλει μπαίνει κι όποιος θέλει βγαίνει! Εξυπηρετεί τα αλιευτικά σκάφη και λειτουργεί σαν καταφύγιο σκαφών αναψυχής.

Η άποψη μου για τη μαρίνα ήταν και είναι ξεκάθαρη, είτε θα παραχωρηθεί στο Δήμο Καρπάθου, τη διαχείριση και φυσικά τα όποια έσοδα της. Διαφορετικά πρέπει να περάσει σε χέρια που θα την αξιοποιήσουν, μιλάω για ιδιωτικοποίηση και δεν υπάρχει κάποιο ταμπού σε τέτοιο θέμα.

Μακάρι να υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής, που θα μπορούσε να τη νοικοκυρέψει. Μάλιστα τελευταία μαθαίνω ότι υπάρχει και στη Κάρπαθο κόσμος που έχει πρόθεση για την εκμεταλεύση της.

Ερώτ.: Ποιά είναι η αιτία που δεν μπορεί ο Δήμος να αναλάβει την διαχείριση της μαρίνας;

Απαντ. Χανιώτη: Συμμετέχουμε στο Λιμενικό ταμείο με δύο μέλη, μάλιστα το ένα είμαι εγώ.

Θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να παραχωρηθεί στο Δήμο, όμως το υφιστάμενο δεν μας το επιτρέπει.

Το λιμενικό ταμείο μας ζήτησε να παραχωρήσουμε δύο υπαλλήλους, για να κάνουν την εκεί εργασία, όμως όλα τα κέρδη να πηγαίνουν στο Λιμενικό ταμείο. Με την υπόσχεση να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για μας. Δηλαδή όνειρα θερινής νυκτός, ούτε τις πιο απλές ζημιές από χειμερινές θεομηνίες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Στα Πηγάδια, κάτω από το επαρχείο ακόμη περιμένουμε να αποκατασταθούν οι ζημιές, όσο για το Διαφάνι σε παρόμοια προβλήματα, ο Δήμος ανέλαβε την υπόθεση κατά το ήμισυ, και πάλι εμείς (ο Δήμος) τα καταφέραμε.

Το λιμενικό ταμείο είναι ανεπαρκές, λειτουργεί με τρόπο αναχρονιστικό, και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των νησιών όπως η Κάρπαθος.

Ερωτ.: Στρατηγική και τακτική υπάρχει στο σημαντικό ζήτημα του τουρισμού;

Απαντ Χανιώτη: Το θέμα είναι να αποφύγουμε τις τακτικές αρπαχτής, για να μην καταλήξουμε στα θλιβερά φαινόμενα διαφόρων γνωστών τουριστικών περιοχών της χώρας, πρέπει να ακούμε τους ειδικευμένους του χώρου, ωστόσο είναι πέρα από αναγκαίο να δουλέψουμε και δουλεύουμε, με φιλοσοφία και όραμα.

Οι επενδυτικές προσπάθειες των τελευταίων ετών δείχνουν μια σταθερή άνοδο. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι γίνεται σήμερα στη περιοχή Αρδάνι. Ωστόσο το δικό μας μέλημα και ανησυχία, είναι αυτή η αυξητική πρόοδος να γίνεται με κανόνες και σεβασμό.

Αν αυτές οι επενδύσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, το υπάρχων δίκτυο δεν επαρκεί ούτε για αστείο, και θα έχουμε πολλαπλά και απανωτά προβλήματα. Ταυτόχρονα με το θέμα τουριστικής ανάπτυξης, πρέπει να τρέξουμε, μέσα από το ΣΕΣ (το νέο ΕΣΠΑ), για να προλάβουμε την εξέλιξη των απαραίτητων υποδομών, που θα κουμπώσουν οι νέες επενδύσεις.

Ερωτ.: Η αδειοδότηση των δύο μεγάλων ξενοδοχείων μέσα στα Πηγάδια πέρασε από τα δικά σας χέρια;

Απαντ Χανιώτη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, έδωσε τις συγκεκριμένες άδειες. Όταν ανέλαβα, οι δύο πραγματικά μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, για τα δεδομένα της Καρπάθου, είχαν συνδεθεί με το δίκτυο με By-pass, έτσι ακριβώς μας το είπαν By-pass. Αυτά έγιναν εσπευσμένα τη χρονιά των προηγούμενων εκλογών, το 2010, σε ένα δίκτυο που δεν ήταν επαρκές. Ευτυχώς η ολοκλήρωση του βιολογικού θα ανακουφίσει τα δίκτυα αυτά. Και ο ανάδοχος φαίνεται να είναι συνεπής και δουλεύει με επιμέλεια και ταχύτητα. Ο Δήμος ωστόσο είναι υποχρεωμένος να επισκευάσει τα δικά του δίκτυα, κυρίως εκείνα που πηγαίνουν με φυσική ροή, ώστε τα δίκτυα του Δήμου να συνάδουν με τα νέα του βιολογικού.

Ερωτ.: ΔΕΥΑΚ, έχουμε ακούσει ένα σωρό παρατράγουδα, τι έχει πραγματικά συμβεί στην υπόθεση των νερών της Καρπάθου;

Απαντ Χανιώτη: Με την ΔΕΥΑΚ, στη βάση που τότε λειτουργούσε, θα έπρεπε να δώσουμε όλο τον προϋπολογισμό του Δήμου Καρπάθου, ακόμη και να κόψουμε τη μισθοδοσία, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το μεγάλο έργο του βιολογικού, που σήμερα γίνεται και κάποιοι το μειώνουν, και το θεωρούν αστείο.

Πιο απλά, από τα 9.000.000 ευρώ που έχουμε προϋπολογισμό, θα έπρεπε να είχαμε συμμετοχή που θα έφτανε το 48% (32% +16% ΦΠΑ). Και να μιλάμε με αριθμούς, περίπου 4.000.000 ευρώ, θα ήταν η δική μας συμβολή, όταν τα χρέη του Δήμου ξεπερνούσαν τα 3.000.000 ευρώ.

Αποφάσισα να ακολουθήσω τη καλύτερη, όπως αποδεικνύεται σήμερα, λύση. Κλείσαμε τη ΔΕΥΑΚ, κάναμε εκκαθάριση και επιτύχαμε το έργο του βιολογικού δίχως να βάλουμε ένα ευρώ από το ταμείο μας. Η όποια καθυστέρηση στη μετάβαση από ΔΕΥΑΚ στη σημερινή υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δημιουργήθηκε γιατί οι κατάλογοι ξαναδημιουργήθηκαν από το μηδέν, όλα από την αρχή, και μάλιστα εντοπίσαμε αρκετά λάθη και παραλείψεις που αποκαταστήσαμε. 'Ολα αυτά με ελάχιστο προσωπικό που πάλευε με ένα σωρό  βλάβες και προβλήματα.

Ο κος Χανιώτης δεν σταμάτησε να υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα οι αντίπαλοι του χρησιμοποιούν τεχνικές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αμφισβητούν ή ακόμη αφήνουν απέξω το έργο της κουτσουρεμένης θητείας του:

Μιχάλης Χανιώτης: "Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που κάνουν πολύ θόρυβο και όταν ο τόπος πετυχαίνει, εκείνοι πικραίνονται, το λέω με λύπη, αλλά είναι αλήθεια. Ακούγονται ότι όλα αυτά τα έργα θα είχαν γίνει από μόνα τους. Από συγκεκριμένους και με τέτοιες νοοτροπίες ανθρώπους, που αγνοούν τα στάδια ωρίμανσης ενός έργου και είναι υστερόβουλοι, τι μπορεί να περιμένει η Κάρπαθος;

Οι αντίπαλοι μου, δεν έρχονται με επιχειρήματα απέναντι σε μένα και τη παράταξη μας.

Δεν απάντησαν ούτε απαντούν στην αλήθεια, φορούν μια φενάκη, μια περούκα, κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια. Τρία χρόνια δεν ακούσαμε προτάσεις και θέσεις από τον κ. Λάμπρο, και φτάνουμε στο σήμερα, που ο κόσμος έχει να επιλέξει μεταξύ ανάμεσα σε μας, που κάναμε λάθη δουλεύοντας και σε μια άλλη ομάδα που ο υποψήφιος Δήμαρχος της, δηλώνει ότι δεν κατεβαίνει, αλλά τον κατεβάζουν".

Αρκετές φορές στη διάρκεια της συζήτησης μας, ο κ. Χανιώτης επανέλαβε μια παλιά πρόταση του, να πραγματοποιηθεί επιτέλους ένα debate, με τον κ. Λάμπρο. Και μέσα από τις ερωτοαπαντήσεις οι ψηφοφόροι να έχουν πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα των δύο διεκδικητών.

Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...