Εκδηλώσεις στην Κάρπαθο για την “Τέχνη στο σχολείο και την κοινωνία” με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Εκδηλώσεις  στην Κάρπαθο 21,22 Μαΐου 2015
 για την “Τέχνη στο σχολείο και την κοινωνία”  με προσκεκλημένο το συνθέτη Νίκο Κυπουργό
Πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015, 7μ.μ. στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου-Κάσου στα Πηγάδια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που απευθύνεται  στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε γονείς και την τοπική κοινωνία, με θέμα «Η Τέχνη στο σχολείο και την κοινωνία»  με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κάρπαθο του συνθέτη Νίκου Κυπουργού, προσκεκλημένου από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Κυπουργού, ενός «εκ των κορυφαίων συνθετών της νεότερης γενιάς» με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και συζήτηση με το κοινό για τη μουσική και το θέατρο στο σχολείο  με τη συμμετοχή και  της ηθοποιού  Ελίτας Κουνάδη. Μαθητική  χορωδία θα παρουσιάσει τραγούδια από το πλούσιο μουσικό έργο του Νίκου Κυπουργού  με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού Στέφανου Στάικου.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 09:30: Επίσκεψη του Νίκου Κυπουργού στην Αρκάσα, προσκεκλημένος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου.  Εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Πολυχρονιάδειου Μέγαρου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
•    Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κ. Μαρία Πρωτοψάλτη.
•    Γνωριμία των εκλεκτών προσκεκλημένων, του συνθέτη  Νίκου Κυπουργού και της  ηθοποιού Ελίτας Κουνάδη με τους μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου-Νηπιαγωγείου, με τους γονείς των μαθητών και τους κατοίκους της περιοχής. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού(video) για την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Κυπουργού, δημιουργία των μαθητών με την επιμέλεια της Προϊσταμένης και των δασκάλων του Σχολείου.
•    Παρουσίαση τραγουδιών, επιλογές από το πλούσιο  μουσικό έργο του συνθέτη για παιδιά, από τους/τις μαθητές/τριες των Σχολείων με την επιμέλεια  του εκπαιδευτικού Μουσικής Αγωγής .
•    Συζήτηση των προσκεκλημένων με τα παιδιά του Σχολείου  για τη Μουσική και το Θέατρο στο σχολείο.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 6μ.μ. επίσκεψη στο Διαφάνι. Γνωριμία των  προσκεκλημένων με τους μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου- Νηπιαγωγείου, τους γονείς των μαθητών και τους κατοίκους της περιοχής. Μικρό  αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το μουσικό έργο του συνθέτη Νίκου Κυπουργού με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού Ξενάγηση στο παραδοσιακό χωριό της Ολύμπου.
Χορηγοί
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου
Φιλική υποστήριξη
Σοφία Εμ. Φράγκου
Νικόλαος Ιωαννίδης -Χρήστος Σταμούλης
Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου για την παραχώρηση της αίθουσας του Εκκλησιαστικού Μεγάρου και το Δήμο Καρπάθου για την παραχώρηση της  αίθουσας εκδηλώσεων του «Πολυχρονιάδειου» κτηρίου στην Αρκάσα.

 

Βιογραφικά στοιχεία 

 

                                  

 

                        Νίκος Κυπουργός

 

                                                                                                                                                                                                                

Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.

Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του "KNOTS για 16 φωνές" τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ. Η όπερά του και για παιδιά «Προσοχή ο πρίγκιπας λερώνει» παρουσιάστηκε τις δύο τελευταίες χρονιές στη Λυρική Σκηνή.

Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, κ.α.

Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO ("Rom", 1990 - "Tο Πεθαμένο Λικέρ", 1993 - Μεταίχμιο, 1994 - "Ελεύθερη Κατάδυση", 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ("Aenigmα est", 1990 - "O Δραπέτης", 1991 - "Το Πεθαμένο Λικέρ", 1992 - Μεταίχμιο και "'Ύποπτος Πολίτης", 1994). H μουσική του για το "Πεθαμένο Λικέρ" τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το "Four Corners of Suburbia" με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006).

Τα τελευταία χρόνια για ένα  μεγάλο διάστημα του χρόνου έχει «αποσυρθεί» στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου και δημιούργησε την Ορχήστρα των Κυκλάδων (στα μέσα του 2010) αξιοποιώντας  μια ομάδα μουσικών που όλοι τους ζουν στις Κυκλάδες. Το 2014 με ενθάρρυνση δική του και με τη συμβολή εκπαιδευτικών της Μουσικής στη Σύρο δημιουργήθηκε  και Παιδική Χορωδία.

 Παραγωγός και παρουσιαστής σε μια σειρά 16 επεισοδίων στην ΕΤ1 με τίτλο «Τα μυστικά της Μουσικής»(2013), ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία. Μία διαδρομή με οδηγό όχι τη διδασκαλία, αλλά το βίωμα και το αίσθημα.   

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          Ελίτα Κουνάδη

 

 

Γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 1998 ως υπότροφος και αριστούχος. Παράλληλα παίρνει μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού, τραγουδιού, πιάνου, και ακορντεόν. Ως ηθοποιός και τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λάρισας και Βόλου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το θέατρο Πορεία και το Ακροπόλ, σε σκηνοθεσίες μεταξύ άλλων, των Κώστα Γάκη, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκου Μαστοράκη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Θέμη Μουμουλίδη, Σταύρου Ξαρχάκου, Κώστα Τσιάνου, Σταμάτη Φασουλή, Σωτήρη Χατζάκη,  Renate Jett, Hélène Cinque/Ariane Mnouchkine.

Από το 2014 ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Για την ιδέα, έρευνα και οργάνωση της παράστασης MATAROA La mémoire trouée, η οποία παρουσιάστηκε στο Théâtre du Soleil του Παρισιού και στοThéâtre Liberté της Τουλόν, επιλέχθηκε ως υπότροφος του Institut Français και της Cité Internationale des arts για το 2014.

Από το 2007 εργάζεται στο Αρχείο Κουνάδη στην έρευνα, την οργάνωση παραγωγής παραστάσεων και την επιμέλεια cd και βιβλίων, σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής, Universal, Τα Νέα, κ.ά.).

 

 

 

 




 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...