Εκδήλωση για την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου, μέλους της ομάδας GUE/NGL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του Βουλευτή Δωδεκανήσων και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Γάκη, παρουσίασε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το επετειακό αφιέρωμα με τίτλο “Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης”.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε : 18:00 Προσέλευση 18:30 Έναρξη - Χαιρετισμοί Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, Ευρωβουλευτής GUE/NGL Δημήτρης ΓΑΚΗΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου Φιλήμονας ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ευάγγελος ΜΑΝΔΡΑΚΟΣ, Πρόεδρος ΔΣ του Δήμου Ρόδου Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων 19.00 Παρουσίαση αφιερώματος για τα “70 Χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα” από την κα. Ευδοκία ΒΟΥΒΑΛΗ της Πολιτιστικής Ομάδας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης» από την Πολιτιστική Ομάδα "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" 20.00 Παραδοσιακοί χοροί, μουσικές και γεύσεις από τα Δωδεκάνησα .

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων Yehudi Menuhin του Ευρωκοινοβουλίου, μας καλωσόρισε ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε :

«Η επέτειος της σημαντικής αυτής ιστορικής στιγμής, είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τον πολιτισμό, την μουσική, και τις γεύσεις αυτής της μοναδικής περιοχής της χώρας μας»

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής Δωδεκανήσων και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτρης Γάκης, χαιρέτησε την εκδήλωση. Τόνισε ότι :

«Πριν από 70 χρόνια το όραμα έγινε πράξη και η ελπίδα πραγματικότητα. Έκτοτε ο Δωδεκανησιακός λαός γιορτάζει την επανένωσή του με την Ελλάδα την σημασία της οποίας συμπύκνωσε ο ποιητής Φώτης Βαρέλης στους στίχους του, που είναι χαραγμένοι στον βράχο της Σύμης: “Απόψε συνομίλησε η λευτεριά με μένα, πάψετε Δωδεκάνησα να 'στε συλλογισμένα». «Η σημερινή εκδήλωση όμως δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του τόπου μας.. Δεν είναι μόνον μια εκδήλωση μνήμης , αλλά και προοπτικής, γιατί όσο το παρελθόν δεν φωτίζει το μέλλον, το πνεύμα βαδίζει στο σκοτάδι” προσέθεσε.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου κ. Ευάγγελου Μανδρακού και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς κ. Γιάννη Φραγκούλη.

Μετά και από τους χαιρετισμούς, το μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” κα. Ευδοκία Βουβάλη, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του ντοκυμαντέρ-αφιερώματος που επρόκειτο να προβληθεί, τονίζοντας τους αγώνες των Δωδεκανησίων για την Ενωση με τον εθνικό κορμό και την σημασία της διατήρησης των ιστορικών καταβολών και της εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας των Δωδεκανήσων, του ακρογωνιαίου αυτού συμπλέγματος της Ευρώπης.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ με τίτλο “Το χρονικό της Ενσωμάτωσης”, το οποίο είχε υποτιτλισθεί στα Αγγλικά, ώστε να είναι κατανοητό από τους Ευρωβουλευτές και τα μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών που παρευρίσκοντο.

Η προβολή του ντοκυμαντέρ διάρκειας 40' λεπτών, καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό, το οποίο εκφράστηκε με τα θετικότερα σχόλια γι' αυτό.

Ακολούθησε το μουσικο-χορευτικό μέρος της εκδήλωσης με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών , που με την συνοδεία των μουσικών Γιώργου Παραγυιού, Βαγγέλη Ξεπαπαδάκη και Νίκου Χασάπη, που είχαν ελθει από την Ρόδο για την εκδήλωση, χόρεψαν Δωδεκανησιακούς χορούς. Οι παρευρισκόμενοι, συνεπαρμένοι από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, δεν άργησαν να “μπουν στο χορό” και να “περικυκλώσουν” (λόγω αριθμού) την αίθουσα ολόκληρη ! Παράλληλα οι Δωδεκανήσιοι Σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, Επαμεινώνδας Τζίντζος, Μανώλης Χατζημπουμπουλής, Παναγιώτης Παρατσόκας και Ευριπίδης Γκόγκος προσέφεραν στον μπουφέ που είχε στηθεί γι αυτό το σκοπό, εδέσματα που είχαν παρασκευάσει από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Βρυξελλών κ. Παναγιώτης Αγραφιώτης, η Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Κύπρο και Ελλάδα κα. Δήμητρα Κανελλοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μόνιμης Ιταλικής Αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Paolo Saraca Volpini, εκπρόσωποι και μέλη Ευρωπαϊκών Διπλωματικών Μόνιμων Αντιπροσωπειών στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Γεώργιος Μαγκλής και πλήθος κόσμου.

Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι Δωδεκανήσιοι δημοσιογράφοι :

Ματούλα Παντελάκη, εντεταλμένη εκρόσωπος στην ΕΕ του Αιγαίο Τηλεόραση Δωδεκανήσου

Πόλυ Χατζημάρκου, συντονίστρια προγραμμάτων του Ρ/Σ “Στο Κόκκινο ΡΟΔΟΣ 103,7FM”

Τζίνα Δαβιλά, από το διαδικτυακό περιοδικό “iporta.gr”

Μ. Παπαζαχαρίου, από τον δημοτικό Ρ/Σ Κω

Μαρία Κυπριώτη, από τον Ρ/Σ ΝΟΤΟΣ

Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της στον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου και τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, για την πρόσκληση να συμμετέχει με το αφιέρωμα-ντοκυμαντέρ “ Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης” στην εκδήλωση για τα “70 Χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα” στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο επιτελείο του κ. Κούλογλου, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, που μερίμνησαν για την άψογη φιλοξενία της αποστολής και την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ήταν η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που δόθηκε βήμα να προβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή η τόσο σημαντική και ιστορική επέτειος για τα Δωδεκάνησά μας ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ !

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...