ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Πολιτικές για μια βιώσιμη κινητικότητα
ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
Επιμέλεια έκδοσης: Σταύρος Χρ. Τσέτσης σε συνεργασία με Βούλα Χρ. Τσέτση
Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Αθήνα, 2013
Παρουσιάστηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (26/9), το συλλογικό έργο «Πράσινες Μετακινήσεις στις Πόλεις. Πολιτικές για μία βιώσιμη κινητικότητα. Μία Ευρωπαϊκή Θεώρηση», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 2013, από την κα Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τ. υπουργός και τον κον Daniel Cohn Bendit, συν-πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το βιβλίο επιμελήθηκαν ο κος Σταύρος Χρ. Τσέτσης Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Δρ. ΕΜΠ, σε συνεργασία με την κα Βούλα Χρ. Τσέτση, Πολεοδόμο - Χωροτάκτη, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο συλλογικό τόμο, τον οποίο προλόγισε ο κος Daniel Cohn Bendit, συμμετέχουν 29 συγγραφείς: ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι , περιβαλλοντολόγοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, από έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Το έργο παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι του πνευματικού, τεχνικού, πανεπιστημιακού, επιχειρηματικού και ναυτιλιακού κόσμου, πολιτικοί, δικαστικοί και κυρίως φοιτητές και νέοι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε, «ξαφνιάζοντας», με ένα καινοτόμο χορευτικό δρώμενο τεσσάρων νέων φοιτητών/ performers, την επιμέλεια του οποίου είχε η κα Νεφέλη Κονταρίνη.
Οι καλλιτέχνες, απέδωσαν, με εκφραστικότητα τη σημερινή παθολογία των αστικών μεταφορών στις πόλεις, δίνοντας το στίγμα της επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος:
Πέρασμα από το εγώ, στο εμείς.
Ο αναπλ. καθ. ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σερράος, τ. πρόεδρος στο Πράσινο Ταμείο, που στήριξε το εκδοτικό εγχείρημα, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Προγράμματος του Ταμείου, για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις.
Ο επιμελητής κος Σταύρος Τσέτσης, αναφέρθηκε στους προσανατολισμούς του έργου: γιατί ένα βιβλίο για τις αστικές μετακινήσεις σήμερα, εν μέσω εντεινόμενης κρίσης, γιατί «πράσινες μεταφορές», ποια τα κριτήρια, η αξιοπιστία τους και η υλοποιησιμότητα, γιατί μια συλλογική πολύ-επιστημονική προσέγγιση, γιατί μια Ευρωπαϊκή θεώρηση, σε μία συγκυρία, που η αποτελεσματικότητα της ΕΕ αμφισβητείται. Και ιδίως ποια Αρχιτεκτονική –πολιτική, θεσμική, γεωγραφική- για τη «νέα Ευρώπη»;
Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, υπογράμμισε την ανάγκη μετακινήσεων για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και στις ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για τον τομέα και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και εθνική εμπειρία. Τόνισε, ότι τα ισχνά αποτελέσματα, επιβάλλουν την ενδυνάμωση των προσπαθειών.
Ο Daniel Cohn Bendit, στην επέμβασή του, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης από την ΕΕ «πράσινων υποδομών» και μέσων. Η προοπτική αυτή, ωστόσο, προσκρούει στις δυνατότητες του ισχνού προϋπολογισμού της ΕΕ (μόλις 1% του ΑΕΠ των 27), αλλά και στην πολιτική στάση χωρών μελών, που ακολουθούν την τακτική “my money back”. Αντί μιας ευρωπαϊκής θεώρησης, των αναγκών, η οποία μέσο και μακροπρόθεσμα επιφέρει συνολικά οφέλη για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Πρότεινε ένα περιορισμένο τέλος για τις συναλλαγές (π.χ. ηλεκτρονικές) με τις εξωκοινοτικές και τρίτες χώρες για νέα αναπτυξιακές δράσεις, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις για τα πλουσιότερα κράτη-μέλη.
Παρέμβαση για τις ευρωπαϊκές πόλεις έκανε και η κα. Βούλα Τσέτση, δίνοντας παραδείγματα επιτυχών λύσεων σε χώρες της Ευρώπης.
Οι τοποθετήσεις στο πάνελ, διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν την επίκαιρη –και σε άμεση συνάρτηση με τον εξεταζόμενο αντικείμενο-θεματική: «Ποια Ευρώπη και για ποιο μέλλον;». Οι κα Γιαννάκου και ο κος Cohn Bendit, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη μιας ενδυναμωμένης θεσμικά και πολιτικά Ευρώπης, προς όφελος των πολιτών της.
Στην συνέχεια υπήρξαν γόνιμες τοποθετήσεις μεταξύ άλλων, των συμμετεχόντων στο βιβλίο: κκ. Α. Τριποδάκη, Α. Αραβαντινού, Γ. Γιαννή, Ν. Γκόλλαντα και Θ. Βλαστού.
Συμπερασματικά, οι ομιλητές συνέκλιναν ότι: Ναι, η Ευρώπη οικοδομείται και με στρατηγική και δράσεις –πιο αθόρυβες, σεμνές, απτές- προσανατολισμένες στην καθημερινότητα. Αλλά η τάση, η γενική εικόνα στη Γηραιά Ήπειρο, στην παρούσα περίοδο, αναδεικνύει το αίσθημα ασφάλειας –δηλ. ότι ανήκουμε σε μια ευρύτερη οικογένεια-, ως νέο διακύδευμα.
Ο επιμελητής συνοψίζοντας υπογράμμισε, ότι οι «πράσινες» μετακινήσεις στις πόλεις, είναι αναντίρρητα δυνατές: χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, διαχείριση ζήτησης κυκλοφορίας, κατάλληλη στρατηγική «πράσινων» υποδομών, μπορούν να μειώσουν τον όγκο της κυκλοφορίας –όχι την κινητικότητα και ιδίως την προσπελασιμότητα που είναι και το ζητούμενο- και να αποδώσουν μία άλλη (σαφώς καλύτερη) ποιότητα αστικού χώρου.
Είναι ασφαλώς και σε κρίσιμο βαθμό, υπόθεση συμπεριφοράς των πολιτών. Παρέα στο αυτοκίνητο, κοινόχρηστο ποδήλατο, κοινόχρηστο αυτοκίνητο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ζώνες 30, προτεραιότητα στα άτομα μειωμένης κινητικότητας, ίσως και αστικά διόδια, δίκτυο πεζοδρόμων, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, είναι ορισμένες από τις φράσεις της τεχνικής ορολογίας που θα πρέπει –και μπορούν- να περάσουν στην καθημερινή μας φρασεολογία και πρακτική.
Ώστε το αίτημα ανατροπής μιας υφιστάμενης κατάστασης αστικής κινητικότητας –που έχει φτάσει στα όρια της- να καταστεί μαζικά κοινωνικό και κατ’ επέκταση πολιτικό.
Συμμετέχοντες Συγγραφείς
|