Δύο συλλήψεις στην Κω υπόπτων για τζιχάντ

Δύο ύποπτοι για συμμετοχή στις φρικαλεότητες του ISIS εντοπίστηκαν στην Κω. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι δύο άνδρες που προέρχονταν από τη Συρία εντοπίστηκαν στο νησί, και άμεσα προκάλεσαν τις υποψίες των διωκτικών αρχών για τυχόν σχέσεις τους με τον ISIS.

Οι υποψίες τους έγιναν ακόμη μεγαλύτερες όταν στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα, μαχαίρια, σημαία του ISIS και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με καλυμμένα πρόσωπα. Σε μία από τις φωτογραφίες ο ένας από τους δύο Σύρους υπόπτους απεικονίζεται να ποζάρει μπροστά σε μία μαύρη σημαία του ISIS.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο ένας από τους δύο υπόπτους ανέφερε ότι είναι κατά του Άσαντ, τον οποίο θεωρεί εχθρό του, χωρίς όμως να παραδεχτεί ότι τάσσεται με το πλευρό του ISIS.

Οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, ωστόσο, έδιναν ένα στίγμα των ιδεολογικών του κατευθύνσεων, ενώ εξετάζεται σοβαρά και το κατά πόσο μπορεί να είναι μέλος άλλης παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι δύο Σύροι έφτασαν προχθές στην Κω από τα τουρκικά παράλια με λέμβο στην οποία βρίσκονταν δεκάδες πρόσφυγες. Μετά τον εντοπισμό τους σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκαν αμέσως οι ηγεσίες των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα. Στόχος ήταν να βρεθεί το παρελθόν τους και να διαπιστωθεί το κατά πόσο πρόκειται ή όχι για τζιχαντιστές. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι οι δύο ύποπτοι δεν υπάρχουν καταχωρημένοι στις λίστες των αναζητούμενων μελών του ISIS.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε συνεργασία και με ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δύο Σύροι να είναι απλά υποστηρικτές του ISIS και όχι ενεργά μέλη του. Ο εντοπισμός τους δεν έγινε ύστερα από κάποια πληροφορία των ελληνικών Αρχών αλλά κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους. Οι δυο τους κρίθηκαν ύποπτοι και κλήθηκαν για έλεγχο των προσωπικών τους αντικειμένων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους είχαν προλάβει να νοικιάσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο κέντρο του νησιού, καθώς έδειχναν να έχουν μία σχετική οικονομική άνεση. Στο χώρο έγινε έφοδος από τις διωκτικές Αρχές που τον ερεύνησαν εξονυχιστικά, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν εντοπίστηκε κάποιο παραπάνω αξιοποιήσιμο στοιχείο.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως «πολύ σοβαρή», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μεταφορά των υπόπτων στην Αθήνα. Όλα γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα προκειμένου να μη διαρρεύσουν πληροφορίες μέχρι να διαπιστωθεί η «ταυτότητα» και το παρελθόν των Σύρων. Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που εντοπίζονται στην Κω άτομα ύποπτα για τζιχάντ και για το λόγο αυτό οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο εντατικοί.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζονται για άτομα που φέρονται ως ύποπτα για την τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλισε το Παρίσι.

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητούν περισσότερα στοιχεία για δύο άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως χώρα-τράνζιτ πριν φτάσουν στη Γαλλία. Ταυτόχρονα οι ελληνικές Αρχές έχουν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση χώρους στην Αθήνα στους οποίους μπορεί να συχνάζουν φανατικοί ισλαμιστές. Πρόκειται για αυτοσχέδια τζαμιά και καταστήματα που ενδεχομένως έχουν γίνει στέκια ακραίων ισλαμιστών στο κέντρο της Αθήνας, στο Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Αρχών είναι να γίνεται στους χώρους αυτούς προσηλυτισμός νεαρών μεταναστών. «Το προφίλ των δραστών της επίθεσης στο Παρίσι μας έδειξε ότι υπάρχουν τρομοκράτες που φανατίστηκαν και να στρατεύτηκαν στην Ευρώπη. Εκεί θύλακες τζιχαντιστών τους πλησίασαν και τους οργάνωσαν. Υπήρχαν βομβιστές στο Παρίσι που μπορεί να μην είχαν πάει ποτέ στη ζωή τους στη Συρία. Μετανάστες τρίτης γενιάς που προσηλυτίστηκαν στη Γαλλία. Η κατήχηση γινόταν χωρίς οι μυστικές υπηρεσίες να καταλάβουν την έκταση του προβλήματος. Το ίδιο φοβόμαστε μήπως συμβαίνει στην Αθήνα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει άτομα που ενδεχομένως να λειτουργούν ως… δάσκαλοι. Ξέρουμε πρόσωπα και καταστάσεις και παίρνουμε τα μέτρα μας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να χτυπήσουν τζιχαντιστές στη χώρα μας αλλά τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και αναπροσαρμόζουμε τις έρευνες», λέει αρμόδια πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ασχολείται επί σειρά ετών με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας. the toc.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...