Δύο δήμους σχεδιάζει για τη Ρόδο το Υπουργείο Εσωτερικών...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής το υπουργείο εσωτερικών σχεδιάζει στη Λέσβο  4 Δήμους, 3 στην Κέρκυρα και 2 – 3 στη Ρόδο, τη Σάμο και την Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τι ςπληροφορίες του VERENA ο ένας δήμος θα περιλαμβάνει τους τέως δήμους Ροδίων, Καλλιθέας, Αφάντου, Ιαλυσού και Πεταλούδων και στον δεύτερο το υπόλοιπο νησί.Στο  ρεπορτάζ του Εθνους υπάρχει και η σχετική αναφορά για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια.
 Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ δώσει το «πράσινο φως» και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Σαμαράς συζήτησε το θέμα με τον κ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχαν στα μέσα της εβδομάδας και συμφώνησαν στα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου, που ?όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών? αποκομματικοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση και δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα αποτελεί την κυβερνητική πρόταση εν όψει της αναμέτρησης του προσεχούς Μαΐου. Συγκεκριμένα, αυτές προβλέπουν:
Ο υπ. Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ανάγκη αλλαγής του νόμου.
Ο υπ. Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ανάγκη αλλαγής του νόμου.

    Τη δημιουργία δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ενός για τους υποψήφιους δημάρχους και ενός για τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει πλήρες ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, καθώς μόνος του δεν μπορεί να κατέβει κανείς. Τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων αναρτώνται σε εμφανή σημεία του Δήμου και στο Διαδίκτυο.
    Την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Ο δήμαρχος θα έχει πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα πάρει όλες τις αδιάθετες έδρες και μετά θα παίρνει κυκλικά από όλους τους συνδυασμούς μία έδρα, μέχρι να φτάσει την πλειοψηφία του 50% συν ένα στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.
    Τη διεξαγωγή επαναληπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο πρώτων σε ποσοστά, εάν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο.
    Τη διαμόρφωση πλειοψηφίας και στην περίπτωση διεξαγωγής δύο γύρων, καθώς ο συνδυασμός που κερδίζει τη δεύτερη Κυριακή παίρνει (και πάλι) τις αδιάθετες έδρες και κυκλικά από μία έδρα από τις παρατάξεις που ακολουθούν για την πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, και πάλι η κατανομή εδρών για την αντιπολίτευση είναι ευνοϊκότερη από αυτήν που γίνεται με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
    Τον καθορισμό ορίου 5% για την ανάδειξη δημοτικής παράταξης.
    Τη διαμόρφωση συγκεκριμένων όρων για τον υπολογισμό του παραπάνω ορίου. Ουσιαστικά, το ποσοστό αυτό θα προκύπτει με την αφαίρεση των εδρών αυτών που δεν συγκέντρωσαν 5% και με βάση τις εναπομείνασες ψήφους ή το εναπομείναν ποσοστό.
    Την εκλογή των δημοτικών συμβούλων κατά σειρά επιτυχίας.
    Τον περιορισμό του αριθμού των εδρών των δημοτικών συμβούλων και την επαναφορά τους βάσει των πληθυσμιακών ορίων του προηγούμενου Νόμου. Ο αριθμός των εδρών θα είναι αυτός που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τους «αρχιτέκτονες» του νέου εκλογικού νόμου, το νέο σύστημα διασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την εκλογή εκείνων που θα λάβουν την υψηλότερη σταυροδοσία, ενώ παράλληλα γίνεται αναλογικότερη η εκλογή μεταξύ των υποψηφίων των συνδυασμών. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής», δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο συμμετοχής σε πρόσωπα που απολαμβάνουν γενικότερης κοινωνικής αποδοχής και διευρύνεται η κοινωνική βάση των εκλεγόμενων δημοτικών συμβούλων.

Στενοί συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη -ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ανάγκη αλλαγής του νόμου στην αυτοδιοίκηση, και μάλιστα προανήγγειλε ότι ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα που αφορά την ανάδειξη συνδικαλιστικών σωματείων- αναφέρουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος περιορίζει την παρεμβατικότητα των πολιτικών φορέων τόσο στην εκλογή όσο και στην άσκηση διοίκησης και καταργεί τη «δημαρχοκεντρική» πλειοψηφία του 60%.

Αναβάθμιση
Τέλος, με τον περιορισμό των εδρών των δημοτικών συμβούλων γίνεται ουσιαστικότερος ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων και των αντίστοιχων επιτροπών τους, ενώ παράλληλα καταργεί τα τοπικά διαμερίσματα στα μητροπολιτικά κέντρα Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας και Λάρισας.

Στόχος του κ. Μιχελάκη είναι ο νέος εκλογικός νόμος να έχει ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για μελέτη σε εκείνους που επιθυμούν να διεκδικήσουν είτε το αξίωμα του δημάρχου είτε αυτό του δημοτικού συμβούλου στις εκλογές του Μαΐου και να προχωρήσουν στην επιλογή των πιο άξιων για τη διαμόρφωση των εκλογικών συνδυασμών. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει στα χέρια του το τελικό σχέδιο νόμου, κάνει λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία βοηθά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αποκεντρωμένης διοίκησης και προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πιο ικανών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Στα πληττόμενα χωριά της Θεσσαλίας επισκέφθηκε η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» και έδωσε είδη πρώτης...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...