Δοκίμιο για τον Κωνσταντίνο Συμωνίδη από τον Νίκο Φαρμακίδη

Ένα δοκίμιο για τον Κωνσταντίνο Σιμωνίδη θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιο της Στέγης Γραμμα΄των και Τεχνών απο τον Νίκο Φαρρμακίδη. Ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης είναι ένας Συμιακός που έζησε τον 19 αιώνα. Μια ιδιοφυΐα που πολέμησε για την Ελληνική παιδεία, ενάντια στην διείσδυση του Διαφωτισμού που οδήγησε στην σημερινή παρακμή τη Ελληνική Κοινωνία. Η δύναμή του ήταν μεγάλη, τόσο μεγάλη που ζει μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως αντίσταση στη παρακμή της Δύσης. Οι Δυτικοί βέβαια τον παρουσιάζουν ως πλαστογράφο και διασαλευτή της έννομης τάξης τους, όμως αυτός τους στέλλει κάθε τόσο στην άβυσσο, χρησιμοποιώντας την χίμαιρα που τους οδηγεί στην αδηφάγο κλοπή των ελληνικών προτύπων. ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΙΗ΄ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ρόδος 4 – 7 Ιουλίου 2013 (Αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου)

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πρόεδρος: Μαρία Ανδρουλάκη Ερευνήτρια – μουσικολόγος Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

11.15 – 11.30 Κώστας Σκανδαλίδης, συνταξιούχος τραπεζικός, συγγραφέας Τα Δωδεκάνησα στην ποίηση του Καβάφη και οι Δωδεκανήσιοι φίλοι του.

11.30 – 11.45 Βενετία Σκευοφύλακα, μουσικός Γιώργος Θέμελης, ο διάσημος τυφλός πιανίστας από τη Λέρο

11.45 – 12.00 Νικόλαος Φαρμακίδης, πολιτικός μηχανικός Ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης, ένας αιρετικός διανοούμενος

12.00 – 12.15 Κωνσταντίνος Μηνέττος, επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δημ. Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι» Ο κοιμητηριακός ναός της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στο Γεννάδι της Ρόδου.

12.15 – 12.30 Άννα Σακαρέλλου, κοινωνική ανθρωπολόγος - μουσικός Ιστορίες πρόσληψης της μουσικής και έκφρασης της μουσικότητας στην παραδοσιακή κοινωνία της Ρόδου

12.30 – 12.45 Μαρία Παπανικολάου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαμόρφωση της Δωδεκανησιακής ταυτότητας των Δωδεκανησίων της Αθήνας και του Πειραιά. Το Παράδειγμα του Συλλόγου ≪Δωδεκανησιακόν Σχολείον≫, Αθήνα, Πειραιάς,1937-1940

12.45 – 13.00 Ειρήνη Θεοδώρου, λαϊκή ποιήτρια Το έθιμο της κούπας στη Νίσυρο

13.00 – 13.30 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...