Διατροφή για την καταπολέμηση των ρυτίδων! Toυ διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, αποτρέπει τις πανάδες, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και τη βλάβη από τις UV, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Για να έχει κανείς νεανικό δέρμα πρέπει να μείνει μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχει τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά έχει ζωτική σημασία και για το δέρμα Ο λόγος για τον οποίο το δέρμα δημιουργεί ρυτίδες και χαλαρώνει είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ίνες αυτές δίνουν στο δέρμα δύναμη και ευκαμψία.

Τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν εναντίον των ρυτίδων είναι: • Οι ελιές και το ελαιόλαδο

• Το ψάρι και ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες

• Τα αυγά

• Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια (φασόλια και φασόλια γίγαντες)

• Λαχανικά ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο

• Το δημητριακά ολικής αλέσεως

• Τα φρούτα και τα παράγωγά τους (δαμάσκηνα, κεράσια, μήλα και μαρμελάδα)

• Το τσάι

• Το νερό

• Ο ψευδάργυρος. Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και το άπαχο κρέας.

Πώς βοηθούν όμως αυτά τα τρόφιμα στην πρόληψη των ρυτίδων; Με το να είναι γεμάτα υγιεινά λιπαρά (μονό-ακόρεστα λιπαρά οξέα), ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ρετινόλη και βιταμίνη C. Η τελευταία μάλιστα είναι ίσως η σημαντικότερη θρεπτική ουσία σε αυτή τη λίστα, καθώς πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τυχόν ελεύθερες ρίζες (οι οποίες προκαλούν καρκίνο και γήρανση) ούτως ώστε να μη βλάπτουν τον οργανισμό. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες φθείρουν υγιή κύτταρά μας καθώς και το κολλαγόνο που βρίσκεται στο δέρμα μας. Αυτό, στη συνέχεια, προκαλεί πρόωρες ρυτίδες. Η βιταμίνη C περιέχει λοιπόν αντιοξειδωτικά, που, όπως προαναφέραμε, εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες. Άλλες θρεπτικές ουσίες που περιέχονται σ’ αυτά τα τρόφιμα είναι η βιταμίνη Ε και το συνένζυμο Q10. Η ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, απαιτείται τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ανανέωση του δέρματός μας. Η ρετινόλη είναι το συστατικό – κλειδί για μια φρέσκια, νεανική επιδερμίδα, πράγμα που σημαίνει και επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες. Αν έχουμε επαρκή ποσότητα ρετινόλης στον οργανισμό μας, τότε έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα ως προς την πρόληψη των ρυτίδων, των δυσχρωμιών και της σκλήρυνσης του δέρματος. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ρετινόλης για να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της θρεπτικής ουσίας. Μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό και το συκώτι, ενώ ολοένα και περισσότερα τρόφιμα εμπλουτίζονται με ρετινόλη καθώς γίνονται γνωστά τα οφέλη της σε ό, τι αφορά την υγεία για την κοινωνία στο σύνολό της.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...