Διαμαρτυρία Σωματείων στο Δημαρχείο Ρόδου - Υπόμνημα προς τον δήμαρχο Ρόδου και τους επικεφαλής των παρατάξεων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

- Ρόδος, 30/12/2020

- Προς: Τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Καμπουράκη,

           Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ρόδου

Κοιν: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Ρόδου

         ΜΜΕ

Τα Σωματεία που υπογράφουμε παρακάτω, σας υποβάλλουμε σήμερα αυτό το υπόμνημα που αφορά ζητήματα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών της περιοχής μας, που έχουν πληγεί σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στον κλάδο του τουρισμού.

Γνωρίζετε ότι είναι, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες οι εργαζόμενοι του νησιού που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σε δραματικά επίπεδα φέτος. Μιλάμε για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού-επισιτισμού, αλλά και σε κλάδους γύρω από τον τουρισμό, που όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά τους έβαλαν πλάτη για να συντελεστεί το «τουριστικό θαύμα».

Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μπαλώσουν τρύπες με τα ψίχουλα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έλαβαν ως τον Οκτώβριο, η οποία από τους εποχικούς εργαζόμενους στο νησί μας δόθηκε βασικά σε αυτούς που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) για 5 μήνες. Το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 3028 ευρώ στο σύνολό του.

Αντίστοιχα οι λίγοι συνάδελφοι που δούλεψαν φέτος, μπορεί να είχαν την «τύχη» να βάλουν κάτι παραπάνω στα σπίτια τους για δύο ή τρεις μήνες, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το εισόδημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα απαραίτητα για μια οικογένεια που οι υποχρεώσεις της συνεχίζουν να τρέχουν(ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φόροι, έξοδα διαβίωσης). Όλα αυτά συνάδουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη για τους εργαζόμενους.

Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που αν και δούλεψαν ελάχιστους μήνες εντούτοις δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας και αυτό γιατί παρά τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα απαράδεκτα κριτήρια για την επιδότηση ανεργίας. Συμπλήρωση 125 ενσήμων για εποχικά εργαζόμενους σε μη εποχικές επιχειρήσεις, 100 ένσημα για εργαζόμενους σε εποχικές και 50 σε εποχικές επιχειρήσεις του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με δυσανάλογη είναι η αλήθεια δημοσιότητα σε σχέση με το μέγεθός τους και τον αριθμό των ωφελούμενων το προηγούμενο διάστημα από τον Δήμο Ρόδου, ως «μέτρα στήριξης» των εργαζομένων στον τουρισμό, δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση αυτά τα οξυμμένα προβλήματα. Από τη μια το επίδομα των 300€ αποκαλύφθηκε ότι αφορά μόλις 200 οικογένειες και όχι 2.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, και μάλιστα με τόσο περιοριστικά κριτήρια που είναι πραγματικά απορίας άξιο πως έχει επιβιώσει αυτός ο κόσμος μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών μετά και τον επανυπολογισμό των τετραγωνικών. Βεβαίως γνώμη μας είναι ότι μια οριζόντια μείωση, που αντιμετωπίζει το ίδιο τους μεγάλους επιχειρηματίες με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, στην πραγματικότητα είναι στήριξη προς τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Κατά τη γνώμη μας μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης είναι το αίτημα που ήδη από πολύ νωρίς, από την άνοιξη ακόμη έχουν διαμορφώσει εργατικά σωματεία της περιοχής και ήδη το έχουν θέσει ενώπιον του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αίτημα αυτό είναι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη (τέλη δημοτικού φωτισμού, ανταποδοτικά και κάθε είδους τέλη που εισπράττει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών ρεύματος, νερού κλπ) όλων των ανέργων ή όσων βρίσκονται ενταγμένοι σε μέτρα στήριξης πχ αναστολή, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία κλπ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Αντιστοίχως να αρθούν τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος των €300 από τον δήμο και να το δικαιούνται ΟΛΟΙ οι άνεργοι.

Απαιτούμε να μεριμνήσετε για τα παραπάνω θέματα που οδηγούν σε εξαθλίωση και απόγνωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες. Να πάρετε απόφαση στήριξης και ανάδειξης των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως το δίκαιο αίτημα για έκτακτη επιδότηση 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της περιοχής μας από τον ΟΑΕΔ, αλλά και να επιδοτηθούν όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους, αφού και η ημερομηνία έναρξης της επόμενης σαιζόν είναι αβέβαιη.

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: idiotikoirodos@gmail.com,  τηλ: 6978947451

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...