Διάταξη που δεν επιτρέπει εκλογές απο την παραίτηση ενός κόμματος

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ειδική νομοθετική διάταξη που θα καταργεί τη δυνατότητα ενός κόμματος να προκαλεί εκλογές προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόθεση της «Χρυσής Αυγής» για αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος, με τη σχετική πρόταση να παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η διάταξη, μάλιστα, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο το βράδυ, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόθεση της «Χρυσής Αυγής» για συνεχείς εκλογές, με παραιτήσεις βουλευτών της σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια προσπάθεια γελοιοποίησης της Δημοκρατίας.

Μια από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν είναι να μείνουν κενές οι θέσεις των βουλευτών, αφού το Σύνταγμα προβλέπει Βουλή 200-300 αντιπροσώπων, γεγονός, βεβαίως, που επαναφέρει με σφοδρότητα τη θέση για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, απλώς με εκλογικό νόμο.

Υπάρχουν μάλιστα συνταγματολόγοι, όπως ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής Γιώργος Σωτηρέλλης, που δηλώνει πως δεν απαιτείται καν η πλειοψηφία των 2/3 για τη θετική νομοθετική διάταξη που θα ανακοινώσει σήμερα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως απαιτούνται απλώς 151 βουλευτές.

Παρότι εκτιμάται ότι τελικά τη σχετική διάταξη θα τη ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Ο Φ. Κουβέλης, μάλιστα, διαφωνεί με τον βουλευτή του Βασίλη Οικονόμου που τόνισε ότι θα πρέπει σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές τα κόμματα να κατέβουν μαζί απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο Β. Οικονόμου συμφωνεί δηλαδή ουσιαστικά με τη θέση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στη χθεσινή Realnews «όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να κατέβουν με κοινό υποψήφιο στις αναπληρωματικές εκλογές εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, δεν συζητά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, πιθανόν ούτε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο σχετικό θέμα θα τοποθετηθεί εάν ερωτηθεί σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, επιχειρεί με οποιοδήποτε τρόπο να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες που έχει ξεκινήσει μετά τις προφυλακίσεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Στο ίδιο μήκος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς το ΠΑΣΟΚ θέλει χρόνο σε μια ύστατη προσπάθεια ανάκαμψης. Ο Ευ. Βενιζέλος, μάλιστα, θα επιχειρηματολογήσει σχετικά στη σημερινή -σημαντική- συνέντευξη Τύπου που επιχειρεί.

Η χώρα, ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, εισέρχεται σε αγεωγράφητα νερά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε…

 

Πηγή: real.gr

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...