Δημόσια λογοδοσία του σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρόδου για το σχολικό έτος 2014-15

ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ-Του σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρόδου για το σχολικό έτος 2014-15
Συμπληρώνονται 7 χρόνια από την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρόδου, που όπως είναι γνωστό απευθύνεται σε συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την 9ετή βασική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη και την καταπολέμηση κάθε είδους αποκλεισμού, κοινωνικού ή εργασιακού.

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης των 30 μαθητών μας γίνεται και ο απολογισμός της χρονιάς που μας πέρασε, ο οποίος έχει τον χαρακτήρα δημόσιας λογοδοσίας, μια πρακτική που ακολουθούν τα σχολεία 2ης ευκαιρίας, ώστε να κριθούν ευρύτερα από την τοπική κοινωνία τόσο οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, όσο και τα αποτελέσματά τους.

Η χρονιά και φέτος ξεκίνησε με δυσκολίες. Τον Σεπτέμβριο στελεχώθηκε με το Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και αποσπάσθηκε μόνο η εκπαιδεύτρια του Γλωσσικού Γραμματισμού. Η καθυστέρηση στη συμπλήρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα το σχολείο να λειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι ελλείψεις καλύφθηκαν με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γρήγορα έδεσαν με την υπόλοιπη ομάδα. Έτσι και φέτος η ομάδα δούλεψε σκληρά για να καλύψει τα κενά είχαν δημιουργηθεί.

Οι νέοι εκπαιδευόμενοί μας κατάλαβαν γρήγορα πως βρίσκονταν σε ένα «άλλο» σχολείο. Ένα σχολείο του οποίου τα πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών είναι ανοικτά και ευέλικτα. Ένα σχολείο  το οποίο πρώτα απ’ όλα είχε ως μέλημα τη διάγνωση των μαθησιακών αναγκών αλλά και των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων. Ένα σχολείο στο οποίο η γνώση αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο προσφέρεται. Ένα σχολείο όπου οι ανάγκες των εκπαιδευομένων προσεγγίζονται συνολικά και όχι εν μέρει. Υποστηρίζονται στην αντιμετώπιση δυσκολιών σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, την οικογένεια, τον εργασιακό χώρο, τον άμεσο κοινωνικό περίγυρο .

Το σχολείο διαθέτει ένα πολυεπιδέξιο εκπαιδευτικό και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων του, συνεχώς επιμορφούμενο στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ενηλίκων, καθώς και εξειδικευμένη ψυχολόγο. Επιδιώκουμε να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες, συνεχίζοντας να ενισχύουμε τις υποστηρικτικές υποδομές μας. Έτσι έγινε δυνατό να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι μάθησης που βασίζονται στην εκτεταμένη χρήση της πληροφορικής.

Στο σχολείο, που είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία, καλλιεργούνται κοινωνικές δεξιότητες και βοηθούνται οι εκπαιδευόμενοι να διαμορφώνουν θετικές στάσεις ως ενεργοί πολίτες και μέλη της.

Και φέτος δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις εθελοντικές δράσεις. Ανανεώθηκε η ομάδα περιβάλλοντος που συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις με σημαντικότερη τη δενδροφύτευση στη θέση Εμφύλες της περιοχής Πλατανίων-Απολλώνων. Συνεχίστηκε με νέα μέλη και σε συνεργασία με τον σύλλογο αιμοδοτών Ρόδου η δράση της ομάδας εθελοντών αιμοδοτών. Οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν έμπρακτα την συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς όλοι ανεξαιρέτως αγκάλιασαν την προσπάθειά μας.

Ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, όπως αυτό που εφαρμόζεται στο Γυμνάσιό μας, μπορεί να αξιοποιεί κοινωνικούς χώρους στους οποίους υπάρχει γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία αφού θεωρεί πως η γνώση μπορεί να αναζητηθεί πέρα από τα στενά όρια της τυπικής εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με απώτερο στόχο την αναζήτηση της γνώσης και την επαφή του σχολείου με το περιβάλλον του.

Αξιόλογοι ομιλητές από διάφορους χώρους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μας και συνεργάστηκαν εθελοντικά προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις τους.

Συνεχίστηκε η λειτουργία της ομάδας φίλων κινηματογράφου που οργάνωσε ανοικτές προβολές ποιοτικών ταινιών.

Συνεργαστήκαμε με το εργατικό Κέντρο Ρόδου στη διοργάνωση εκδήλωσης για την εργατική πρωτομαγιά και παρακολουθήσαμε ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα τη «διαχείριση του εργασιακού Άγχους»

Οργανώθηκαν με επιτυχία 2 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Ελεούσα και Σύμη που ενίσχυσαν το δέσιμο των μαθητών μας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα παράγοντες του πανεπιστημίου στηρίζουν πολύπλευρα την προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου των παρεχόμενων γνώσεων και εκπαιδευτικών τεχνικών.

Φοιτήτριες που διαμορφώνουν ένα κοινωνικό στίγμα προσφοράς και συνέπειας εργάστηκαν και φέτος εθελοντικά προσφέροντας στήριξη στα παιδιά των μαθητών μας. Τις ευχαριστούμε θερμά.

Στο σημείο αυτό θα μας επιτρέψετε να ευχαριστήσουμε επίσης:

Τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κο Κορωναίο για τη στήριξή τους, καθώς επίσης και τον Αντιδήμαρχο κο Παρδαλό Στέργο, υπεύθυνο της ΔΒΜ του Δήμου Ροδίων για την πολύτιμη βοήθειά του.

Τη ΔΔΕΔ και τον διευθυντή της κ. Παπαδομαρκάκη που είναι δίπλα μας για κάθε πρόβλημα, ιδιαίτερα στελέχωσης.

Τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου κο Χατζησάββα και τα σωματεία που βοηθούν να γίνει ευρύτερα γνωστή η ευκαιρία που προσφέρει το σχολείο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το ΕΚΡ για την προσφορά 4 υπολογιστών οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο τεχνολογιών.

Τον χωρικό αντιδήμαρχο Καμείρου Ατταβύρου κ Πάλλα, την διευθύντρια δασών Δωδεκανήσου κα Μπαλατσούκα, το Δασοφύλακα κο Χουρδάκη Σταμάτη, καθώς επίσης τα μέλη της ομάδας πρόληψης καταστροφών Σαλάκου για τη βοήθειά τους στη δενδροφύτευση.

Το σύλλογο αιμοδοτών Ρόδου

Την διευθύντρια του συστεγαζόμενου 7ου Γυμνασίου Ρόδου κα Λουκία Ορφανού για τη συνεργασία της.

Τέλος τη διευθύνουσα του Βίλα ντι Μάρε κα Ιωάννα Νικολάου για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων.

Οι μαθητές μας αγάπησαν το σχολείο και είναι αυτή τους η αγάπη που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε πως δεν είναι όλα γκρίζα όπως φαίνονται, αλλά κάτι καλό μπορεί να γίνει. Να ελπίζουμε και να παλεύουμε για το καλύτερο, όπως ήλπιζαν και πάλευαν ο Μανώλης και ο Μάκης, που έφυγαν νωρίς για το μεγάλο ταξίδι. Δεν τους ξεχνάμε….

Σε πείσμα των καιρών εμείς συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι και άλλοι συμπολίτες μας πρέπει να είναι και θα είναι κοντά μας στη νέα χρονιά, αξιοποιώντας αυτή την Δεύτερη Ευκαιρία που τους προσφέρεται και που είναι μια ευκαιρία ζωής.



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...