Δημοτική αρχή Κω: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη διαχείριση των παραλιών από την ΕΤΑΔ και όχι από τους Δήμους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Είμαστε κάθετα  αντίθετοι στη διαχείριση των παραλιών από την ΕΤΑΔ  και όχι από τους Δήμους

 

Η κυβέρνηση με μια ακατανόητη απόφαση, δίχως καν ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετέφερε στην ΕΤ.Α.Δ. τη διαχείριση των κοινόχρηστων τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, των ακινήτων που είχαν χαρακτηρισθεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» και τα διαχειρίζονταν η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Αφορά σε κοινόχρηστους χώρους που προστατεύονται ως τέτοιοι από το Ελληνικό Σύνταγμα, για αυτό η διαχείριση τους γίνεται πάντα με ανώτερο χρονικό ορίζοντα την τριετία, όπως και κάθε αιγιαλός και παραλία στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στους νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι διαχειρίζονται μέχρι σήμερα αιγιαλό και παραλία, με παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τοπικούς επαγγελματίες, σε όφελος της τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στις κοινωνίες των νησιών μας και στην ίδια την τουριστική ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος.

Οι παραλίες του νησιού μας αποτελούν βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ως τέτοια πρέπει να υπηρετεί την τοπική κοινωνία, με αποκλειστικό διαχειριστή το Δήμο, σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης και περιβαλλοντικής προστασίας της Πολιτείας.

Κατά συνέπεια, καλούμε την κυβέρνηση, να ανακαλέσει άμεσα την σχετική ρύθμιση που περιέλαβε αιφνιδιαστικά στο άρθρο 71 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΟΙΚ., που ψηφίστηκε στις 23/03/2023 και να αποκαταστήσει την προηγούμενη διαχειριστική αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α. και του Ελληνικού Δημοσίου, που ίσχυε έως τώρα.

 

Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...