Δημιουργία ομάδας εργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο

Την Πέμπτη 14/11/2013, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών έγινε συνάντηση εκπροσώπων φορέων και εθελοντών για τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που θα δραστηριοποιηθεί με στόχο στη λήψη πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση δράσεων που θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των εκδηλούμενων δασικών πυρκαγιών και των προκαλούμενων από αυτές καταστροφών. Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για βελτίωση της πρόληψης των πυρκαγιών που ξεκίνησε με ημερίδα που διεξήχθη στη Ρόδο στις 18-4-2013 και έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ" το οποίο συμμετέχει στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.Κ.Α. έργου με τίτλο «Συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά το 2012-2013 με τη μεθοδολογία INCA».
Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός Διευθυντής Δασών της ΑΔΑ κ. Νίκος Θεοδωρίδης, η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου κ. Αικατερίνη Μπαλατσούκα και στελέχη της Δ.Δ., ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Ιωάννης Γαϊτανίδης,  στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, μέλη της ΜΚΟ «Ροδιακό Δάσος» και του «Σύλλογου Ραδιοσυχνότητος Πολιτών Νομού Δωδεκανήσου Ε.Ο.Π.Κ CB». Τη συζήτηση συντόνισε ο ειδικός στις δασικές πυρκαγιές ερευνητής του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.  
Κατά τη συζήτηση ανταλλάχθηκαν πληροφορίες και ιδέες σχετικά με τρόπους για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών. Η επιδίωξη σημαντικής μείωσης θα είναι και ο κύριος στόχος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε. Παράλληλος στόχος θα είναι η βελτίωση της ασφάλειας των κατοικιών στην ύπαιθρο καθώς και των τουριστικών καταλυμάτων ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια και να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τρόποι με τους οποίους θα επιδιωχθούν τα παραπάνω είναι σειρά δράσεων με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ενεργή διαχείριση των δασών και την αξιολόγηση της ασφάλειας κατοικιών που  είναι σε επαφή με δασική βλάστηση με στόχο τον εντοπισμό επικίνδυνων σημείων και την ενημέρωση των ιδιοκτητών για την ανάγκη βελτιώσεων.
Η έγκαιρη έναρξη των προσπαθειών ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η συμμετοχή στις μελλοντικές συναντήσεις και η συμβολή στις δράσεις της ομάδας εργασίας είναι ανοικτή σε όσους, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων ή ιδιώτες, επιθυμούν να συμβάλλουν στο σημαντικό θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει στο e-mail της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου d.dason@gmail.com ή με φαξ στο 2241020674 αναφέροντας το ονοματεπώνυμο. την ιδιότητα και στοιχεία επαφής.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...