Δημήτρης Κρητικός: Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με θέμα τα απορρίμματα

Δελτίο τύπου-Δημήτρης Κρητικός: «Οι δήμοι μπορούν και είναι οι πλέον αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

- Επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, έστειλε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός καταθέτοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία περιφερειακού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται με σχέδιο νόμου το οποίο ψηφίζεται στη βουλή. 

Ο κ. Κρητικός ζητά να συνεδριάσει το σώμα με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού  ώστε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς και να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

 

( Επισυνάπτεται η επιστολή)

logo  (3).jpg                                          Ρόδος 5/5/2020

                                                                    

                                                        Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

                                                         Κοιν: σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

Θέμα:  Αίτημα έκτακτης σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου

 

 

Κε πρόεδρε,

Σήμερα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο το άρθρο 93  αφορά τον σχηματισμό ενός ενιαίου περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Δηλαδή  συγκροτείται νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος  μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία όπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στην Περιφέρεια , με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη, και το 60% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στους Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ως πρόεδρος της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του, επικαλούμενος μάλιστα και την αποδοχή συγκρότησης του φορέα από όλους τους δημάρχους, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν ευσταθεί.

Το πληροφορήθηκα για άλλη μια φορά από τα μέσα ενημέρωσης.

Λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως πρώην  Δήμαρχος Καμείρου, οφείλω να πάρω θέση σε αυτό το μείζον θέμα καθώς η δημιουργία του νέου φορέα σίγουρα υποβαθμίζει τον Δήμο μας και γενικά ολόκληρο το νησί της Ρόδου.

Πάντα ήμουν υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Δήμου Ρόδου επιδιώκοντας την περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων προς αυτόν, με τελικό στόχο την Μητροπολιτική διακυβέρνηση  της γύρω  περιοχής.

Δυστυχώς όμως όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η μητροπολιτικότητα πάει προς τον Β βαθμό της αυτοδιοίκησης ενώ θα έπρεπε να είναι χαρακτηριστικό των δήμων. Σε όλη τη Ευρώπη, η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους δήμους και σε καμία περίπτωση το κεντρικό κράτος δεν ασχολείται με αυτήν.

Εδώ μπαίνει και θεσμικό και λειτουργικό και οικονομικό ζήτημα καθώς η Περιφέρεια γίνεται ξαφνικά συμμέτοχος με λεφτά των δημοτών και στην περιουσία των υποδομών των δήμων υφαρπάζοντας πόρους.
Μπαίνει επίσης όμως και το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων που σήμερα ανήκουν στους δήμους. Οι δήμοι μπορούν και είναι οι πλέον αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Βρίσκονται επί του πεδίου και έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την σφαιρική γνώση και μπορούν άμεσα να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα έχοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει Δήμαρχος ανά την επικράτεια, εκτός από αυτούς των πολύ μικρών νησιών, που να συμφωνεί με την εν λόγω υποβάθμιση.

Οι Δήμαρχοι των Ιονίων νήσων σε ψήφισμα τους απαιτούν να εξαιρεθούν από το εν λόγω άρθρο , οι περισσότεροι δε  Δήμαρχοι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τάχθηκαν με πειστικά επιχειρήματα κατά του εν λόγω φορέα ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κλείνοντας   τόνισε ότι η Περιφέρειες δεν μπορούν και δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τις γνώσεις για να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων ενώ συμφώνησε  με το ψήφισμα της ΠΕΔ των Ιονίων.

Κε πρόεδρε,

διαβάζοντας τις επιστολές των Δημάρχων Κω, Λέρου και Πάρου και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί και από άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, τα οποία αντιτίθενται στην συγκρότηση του περιφερειακού φορέα, ζητώ την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού  για να συζητηθεί το θέμα εκτενώς και να αναλάβει ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος τις ευθύνες του στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

 

Μετά  τιμής

 

Δημήτρης Γ. Κρητικός

Γιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...