Δημήτρης Κρεμαστινός: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον ιό έμπολα στους τόπους μαζικής υποδοχής μεταναστών

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ-Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης ανταποκρίθηκε άμεσα και προσήλθε για να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού ιού Έμπολα στην ελληνική επικράτεια.

Ο καθηγητής Κρεμαστινός τόνισε ότι η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού Έμπολα έχει τρία στάδια και εισηγήθηκε στον Υπουργό να τα μεταφέρει ως θέσεις κατά την εκπροσώπηση της χώρας για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα στάδια είναι:
1. Εντοπισμός και απομόνωση των πρώτων κρουσμάτων που, αν είναι επιτυχείς, μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού,
2. Αν δεν επιτύχει το πρώτο και επεκταθεί η επιδημία, αποκλεισμός των χώρων όπου συχνάζουν πολλά άτομα και,
3. Αν η επιδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κλείσιμο των συνόρων της χώρας που πλήττεται, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες πόλεις και στα αεροδρόμια αφίξεων εξωτερικού καθώς και στους τόπους μαζικής υποδοχής παράνομα εισερχόμενων μεταναστών μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία του Αιγαίου. Ειδικά για το τελευταίο θέμα, αν και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό προορισμό ατόμων από τις μέχρι σήμερα πληγείσες περιοχές, πρότεινε στον Υπουργό να προωθήσει αίτημα για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από την Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να θωρακιστεί υγειονομικά τόσο η ίδια όσο και η Ευρώπη, της οποίας αποτελεί σύνορο με την Αφρική.

Παρά την καθυστέρηση της ανταπόκρισής τους στο αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας, οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα ακόμα και τώρα, κατέληξε ο καθηγητής Κρεμαστινός, προτείνοντας μια «λογική αλλά όχι μεγάλη» ανησυχία και ψυχραιμία στο σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...