Δημήτρης Γάκης: Ο Διονύσης Σιμόπουλος έγινε αυτό που αγάπησε. Αστερόσκονη

Δημήτρης Γάκης: Ο Διονύσης Σιμόπουλος έγινε αυτό που αγάπησε. Αστερόσκονη.

- Έφυγε χθες ένας μεγάλος Έλληνας. Ένας διεθνούς κύρους επιστήμονας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος θεωρείται ο πατέρας της αστροφυσικής στη χώρα μας. 
Αφού διέτρεξε όλο τον κόσμο εργαζόμενος πάνω στο μεγάλο του όνειρο που ήταν το σύμπαν, ανέλαβε διευθυντής και αργότερα επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου πλανητάριου στη χώρα μας. Ήταν μεγάλος επιστήμονας, ήθελε να μεταδώσει τις γνώσεις του στο ευρύ φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, στους απλούς πολίτες. Όνειρο του ήταν να κάνει κατανοητή την επιστήμη της αστροφυσικής στα παιδιά αλλά και στους απλούς πολίτες που δεν είχαν σχέση με την αστρονομία. 
Για εμάς τους φυσικούς ήταν το παράδειγμα, ο επιστήμονας πατέρας μας. Η ευγένεια του, το γλυκό του ύφος με το οποίο μετέδιδε τις γνώσεις του στους απλούς ανθρώπους, τις έκανε κατανοητές, ήταν πρωτόγνωρο και φοβερά αποδοτικό. Τα 31 βιβλία του είναι διαχρονικά γιατί θα διαβάζονται ΠΑΝΤΑ και από ΟΛΟΥΣ. 
Μας δίδαξε επίσης θάρρος μαζί με την ελπίδα, όταν ανακοίνωσε με την Επικούρεια στάση του ότι «Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία» έλεγε. Ονειρευόταν βέβαια να γιορτάσει τα 50 χρόνια λειτουργίας του πλανητάριου το 2023 και να χαρεί την ριζική ανακαίνιση του.
Ηταν αυτός που μας έμαθε να κοιτάμε ψηλά να κοιτάμε τα αστέρια, όπως έλεγε, γιατί εκεί είναι το μέλλον και τα όνειρα μας.
Συμβούλευε τους νέους να αγαπούν το επάγγελμά τους και να το κάνουν καλά. ”Ο καθένας κάνει το επάγγελμά του χόμπι, αν το αγαπά πολύ”.
 
Ρόδος 8-8-22

Δημήτρης Γάκης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...