ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Δημήτρης Γάκης: Η πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τα αδιέξοδα των μνημονίων, την ανάγκη απεγκλωβισμού από την πολιτική λιτότητας και τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής ατζέντας»
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Κυριακή 10.11.13), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά η κοινωνία. Με τη συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ να παλινδρομεί μεταξύ της αναζήτησης δικαιολογιών για τα τραγικά λάθη των προηγουμένων – δικών τους – μνημονίων και της σημερινής προσήλωσης στην πολιτική της υποταγής στην τρόϊκα, η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε προς την κυβέρνηση είχε πολλές διαστάσεις.
Η πρωτοβουλία μας αυτή, δεν ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αποτελούσε μια κορυφαία κοινοβουλευτική και πολιτική πρωτοβουλία, μια κορυφαία πράξη προστασίας της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών της. Αποσκοπούσε στο να προβάλει τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης και παράλληλα να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Δυστυχώς, χθες, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προτίμησαν να κρυφτούν ξανά πίσω από το αδειανό πουκάμισο του «εθνικού σωτήρα». Η δημοκρατία επιβάλλει πολιτική ειλικρίνεια. Στη συζήτηση όμως, κυριάρχησε εκ μέρους τους, η πολιτική υποκρισία που εμποδίζει τα πολιτικά αποκαλυπτήρια των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, τα οποία επινοούν σχέδια «σωτηρίας της χώρας» και νομίζουν πως μπορούν να κάνουν καριέρα ως «μεσσίες»...
Η δική μας πρόταση, όπως παρουσιάστηκε από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επέτρεψε τη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο της αναγκαιότητας της μετάβασης σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε μια σύγχρονη πρόταση για ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής ευθύνης, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτήν την προοπτική ανάκαμψης και να οδηγήσει τη χώρα στις προκλήσεις του 21ου αι.
Η ανάπτυξη ιδιαίτερα σε μια νησιωτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, απαιτεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική, που θα μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών και θα λαμβάνει υπόψη της τον ιδιαίτερο ρόλο του τουρισμού και των ειδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας στην τοπική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία, μπορούμε και μετά τη σημερινή διαδικασία να πούμε, ότι δεν εμπιστευόμαστε το κυβερνητικό δικομματικό «συγκρότημα» για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.
Μόνη λύση είναι η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης δυσπιστίας, αυτή είναι η μόνη επιλογή διεξόδου για τον λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για αλλαγή στην Ευρώπη. Και πρωταγωνιστής, είναι ο ίδιος ο λαός της.
Δεν θα αφήσουμε την πολιτική να αργοσβήνει και μαζί της την κοινωνία να μένει μετέωρη. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε και οραματιστές και πραγματιστές. Αντίθετα, με την ηθική και την ιδεολογική μας δύναμη, δίνουμε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της δημοκρατικής μάχης, στη Βουλή και στους δρόμους. Η νίκη είναι κοντά.»
-.-