ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Δημήτρης Γάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Χτίζουμε το οικοδόμημα της Φιλίας και της Ειρήνης στα Βαλκάνια πάνω στα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού»
«Ο χαρακτήρας της εποχής που ζούμε είναι για την περιοχή μας ιστορικός. Τόσο για τη διεκδίκηση νέων κοινωνικο-πολιτικών αιτημάτων για Περιφερειακή συνοχή μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο και για τη μορφή συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Προχωράμε με σεβασμό στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομία των λαών μας, των στοιχείων αυτών που προσδιορίζουν την εθνική μας ταυτότητα.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία είναι βαθύτατη η συναίσθηση της συμμετοχής μας σε μια ιστορικής σημασίας διαδικασία αλλαγής σε ένα περίπλοκο κόσμο συγκρούσεων αλλά και οραμάτων. Και μέσα από αυτή την πάλη αναδύεται η πρόοδος και η ευημερία.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Κριτική στη στάση της Αντιπολίτευσης
Διαπιστώνεται όμως εύκολα από τις τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης ένα έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας και ευθύνης. Σε όλη την συζήτηση κυριάρχησε, για μία ακόμα φορά, η πολιτική υποκρισία και η «τηλεοπτική» δημοκρατία. ΌΛΑ, ακόμα και τα εθνικά θέματα, θυσία στο «δήθεν» και στην προσωπική προβολή. Άλλα πιστεύετε, άλλα λέτε. Δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακραία φρασεολογία με «συνθηματολογικά» τσιτάτα για να ενισχύσετε την προσωπική σας πολιτική εικόνα, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα που παράγετε είναι η κοινωνική πόλωση, που οδηγεί στο διχασμό του Λαού μας. Τυφλωμένοι από κομματικό φανατισμό αδιαφορείτε για την επόμενη μέρα. Θέτετε το εθνικό συμφέρον, την ενότητα του Λαού, στην υπηρεσία του προσωπικού μικροπολιτικού και στενά κομματιού συμφέροντος. Προτιμάτε μία Μακεδονία ντυμένη στις περικεφαλαίες, τις ασπίδες και τα δόρατα από μία άλλη Μακεδονία, ανοιχτή στον Ήλιο, στο φως, στην προκοπή, στη φιλία και την ειρήνη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τέλος της μνημονιακής περιόδου ήταν αναπόφευκτο ότι θα έφερνε μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Εμείς τολμήσαμε να φέρουμε μια δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη Συμφωνία με το γειτονικό μας Κράτος. Τολμήσαμε να διαπραγματευτούμε και να δώσουμε μετά από δεκαετίες μια λύση. Μια λύση που επιτέλους θα διασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια και στους λαούς που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Και δουλέψαμε με συνέπεια πάνω σε αυτό, μην υπολογίζοντας το οποίο πολιτικό κόστος. Γιατί έτσι μόνο προχωράει η Ιστορία. Με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αλλά και με την αλήθεια των επιχειρημάτων μας.
Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει στραφεί υπέρ των υπερσυντηρητικών θέσεων της ΝΔ. Η στάση της ηγεσίας του είναι εμμονική, φοβική, οπισθοδρομική και τελικά αδιέξοδη: Η πλειονότητα των δυνάμεων που είχαν συμπορευθεί με το ΠΑΣΟΚ για την ανασύσταση, όπως διατείνονταν, του «κεντρο-αριστερού» χώρου, έχουν πάρει θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε μια περίοδο που όλες οι προοδευτικές, αριστερές και κεντρώες δυνάμεις συσπειρώνονται σε μια ενιαία γραμμή στην Ευρώπη ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που απειλεί τις ευρωπαϊκές αξίες, το ΚΙΝΑΛ επιμένει να λειτουργεί με μικροπολιτικές λογικές και σκοπιμότητες και να υιοθετεί την στάση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ έδινε μάχες για την ειρήνη, την πρόοδο και την συνεργασία των Λαών σε εποχές πιο δύσκολες – ψυχροπολεμική περίοδος - και το έκανε χωρίς να υπολογίζει το όποιο «πολιτικό» κόστος. Είναι κρίμα σε μια τέτοια ιστορική στιγμή να εγκλωβίζεται σε μια τόσο κοντόφθαλμη λογική που στοχεύει μόνο στο να «ρίξει» την κυβέρνηση. Από την πλευρά της ΝΔ, την περιμέναμε αυτήν την στάση. Είναι μια στάση που δυστυχώς συνάδει με την ακροδεξιά της στροφή, αλλά στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχαν καταλάβει τόσο καιρό ποιοί είναι τελικά οι «φυσικοί» τους σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα να διατηρήσουν την προοδευτική άποψη, που είμαι σίγουρος ότι κατά βάθος πολλά από τα στελέχη του στην πραγματικότητα έχουν.
Γυρίζουμε σελίδα στα Βαλκάνια
Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στη Βουλή διευθετείται λοιπόν, με τον καλύτερο για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο, μια εκκρεμότητα που δεν αντιστοιχούσε στη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Εδραιώνεται η στρατηγική εταιρικής σχέσης με τη γείτονα Χώρα. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι μια συνθήκη ιστορικής και πολιτισμικής δικαίωσης και σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε σήμερα την κύρωσή της. Ταυτόχρονα είναι μια Συμφωνία για την προοπτική και τη συνανάπτυξη των Βαλκανίων. Είναι μια δίκαιη διεθνής διευθέτηση ενός σημαντικού περιφερειακού προβλήματος στη γειτονιά μας.
Παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, διασφαλίζουμε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια
Η Συμφωνία που πετύχαμε ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση «erga omnes», μια γραμμή που διατηρούσε η χώρα μας εδώ και 20 χρόνια. Η ΠΓΔΜ ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» και όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων- ακόμα και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας».
Συγκροτείται διεθνής ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει τα θέματα των εμπορικών σημάτων.
Η γειτονική χώρα, στο άρθρο 7 της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναγνωρίζει ότι ΔΕΝ έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Μακεδονίας.
Επιπλέον δεσμεύεται για αποδόμηση σε οτιδήποτε συνιστά αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας σε υποδομές, κτήρια και μνημεία, όπως για παράδειγμα έγινε με την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους.
Τρίτο σημαντικό: Πετύχαμε, την εξάλειψη, μέσα από τη Συμφωνία και την τροποποίηση του Συντάγματός της Χώρας, σε οιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμό και αλυτρωτισμό με σεβασμό στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας και με βάση την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις.
Η διατύπωση αυτή, μαζί με τις τροποποιήσεις για την «Ιθαγένεια» και τη «Γλώσσα» έχει θετικό εθνικό αντίκτυπο και παράλληλα βάζει φραγμό σε κάθε λογής «εθνικο-πατριωτικές» και ακροδεξιές ατζέντες που προσδοκούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη ένθεν κακείθεν των συνόρων.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε!
Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα μας πείτε εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις δικές σας προτάσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που μας ζητάγατε εξηγήσεις;
Εσείς, τι θα κάνατε; Η απάντηση είναι γνωστή και με τη στάση σας όλο αυτό το διάστημα το επιβεβαιώνετε: Με τη δική σας πολιτική – όπως ήμασταν έτσι και θα παραμέναμε: Μέρος του προβλήματος…
Κύριοι συνάδελφοι, Η Ελλάδα στον 21 αιώνα, διακόσια σχεδόν χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 θα πρέπει να καθοδηγείται από το πνεύμα του Ρήγα και του Κοραή, του Διαφωτισμού και των αξιών του πολιτισμού μας. Της εξωστρεφούς δυναμικής ανάπτυξης που συνενώνει οικονομίες και λαούς σε ένα στρατηγικό όραμα προόδου και ευημερίας.
Έχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία που όχι μόνο λύνει το πρόβλημα αλλά ανοίγει την προοπτική οριστικού τέλους στη «μακεδονική σαλάτα» στη Βαλκανική!
Αυτή είναι η πρόκληση για τη χώρα μας: οικονομική, πολιτική, κοινωνική.
Κύριοι συνάδελφοι, Το παρελθόν δεν διαγράφεται, πόσο μάλλον η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, που αποτελούν μια συνιστώσα του παρόντος και μαζί με το δυναμικό παρόν που δημιουργούμε, διαμορφώνουν το μέλλον. Εμείς, δείχνοντας απόλυτο σεβασμό και αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια με την πολιτική μας δράση και το στρατηγικό μας σχεδιασμό, με τη ψήφιση της Συμφωνίας, δίνουμε προοπτική στην περιοχή. Με σταθερότητα. Για την ειρήνη και την προκοπή των πολιτών όλων των Βαλκανίων.
Ψηφίζουμε τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, γιατί είναι μια δίκαιη συμφωνία με προοπτική και λειτουργεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων!»
***
Το παραπάνω κείμενο, αποτελεί την εισήγηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, όπως κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» που ψηφίστηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-