Δημήτρης Γάκης - Γιάννης Θεωνάς: Η προσωποποίηση της ευγένειας, της συνέπειας και της αγωνιστικότητας

Δημήτρης Γάκης. Γιάννης Θεωνάς. Η προσωποποίηση της ευγένιας, της συνέπειας και της αγωνιστικότητας.

- Αποχαιρετούμε σήμερα με ένα πλατύ ευγενικό χαμόγελο, ανταποδίδοντας το δικό του, τον αγωνιστή της αριστεράς, τον ταπεινό εργάτη του πνεύματος, την ευγενική προσωπικότητα που σε μαγνήτιζε, το σ Γιάννη Θεωνά.

Ο Γιάννης υπήρξε πάντα στη ζωή του ένας ταπεινός αγωνιστής που τον κυριαρχούσε το εσείς και όχι το εγώ, που έδωσε αγώνες από κάθε μετερίζι, και από το ΚΚΕ και από το συνδικαλιστικό κίνημα και από το ΣΥΡΙΖΑ αργότερα που με συνέπεια υπηρέτησε.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που παραιτήθηκε από τη θέση του Ευρωβουλευτή όταν διαφώνησε με το ΚΚΕ .

Τον γνώρισα το Γιάννη στην αρχή της υπηρεσιακής μου σταδιοδρομίας όταν πρωτοδιορίστηκα διοικητικός υπάλληλος στον ΟΤΕ της Καβάλας το 1977. Στην παρανομία και εγώ τότε σαν μέλος του ΚΚΕ ήταν η πρώτη επαφή μου στο ξεκίνημα της συνδικαλιστικής-πολιτιστικής δράσης μου.

Ο Γιάννης Θεωνάς και ο Σήφης ο Τσόγκας ήταν το μεγάλο μας, το βαρύ μας πολιτικό-συνδικαλιστό δυναμικό στο χώρο του ΠΣΥΠ-ΟΤΕ. Στελέχη με ΑΡΧΕΣ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Τους πρώτους μήνες της υπηρεσιακής μου θητείας, 19 χρονών τότε, ήρθα σε επαφή με τον Γιάννη, με όλους τους όρους της παρανομίας, και συζήτησα μαζί του τον τρόπο παρέμβασης μου στη γενική συνέλευση της Λέσχης προσωπικού Καβάλας. Ο Γιάννης δεν με παρότρυνε απλά, με έπεισε αμέσως ότι έπρεπε να έχουμε μια δημόσια παρουσία μέσα από το πολιτιστικό μας φορέα και αυτό θα έπρεπε να το κάνω εγώ σαν μοναδικό οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ τότε στον ΟΤΕ Καβάλας.

Μου έστειλε ένα σχέδιο ομιλίας και θυμάμαι ότι η πειθώ του ήταν αυτή που επέτρεψαν στα πόδια μου μόνο να τρέμουν και όχι να καταρρεύσουν την ώρα της πρώτης δημόσιας ομιλίας μου ομιλίας. Από τότε βέβαια συνέχισε να είναι ο καθοδηγητής μου. Αργότερα με πολύ μεγάλη χαρά τον “υποδέχτηκα” το 2015 στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων όπου αποτελέσαμε και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019.

Ο Γιάννης Θεωνάς και στην κοινοβουλευτική του δράση ήταν υπόδειγμα και παράδειγμα συμπεριφοράς. Κατάφερε να συγκεντρώσει το σεβασμό όχι μόνο των συντρόφων του αλλά και όλων των βουλευτών όλων των πτερύγων.

Όσοι γνώρισαν το Γιάννη δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι αυτή η Ευγενική, Αγωνιστική και Συγκροτημένη προσωπικότητα έκρυβε μια αποφασιστικότητα και Συνέπεια στις αρχές και τις πολιτικές θέσεις του αλλά και στην καθημερινή του συμπεριφορά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και σε όλους τους συναδέλφους και συντρόφους γιατί όλοι νιώθουμε αυτή την μεγάλη απώλεια σαν απώλεια ενός κομματιού της συνείδησης μας

 

Δημήτρης Γάκης 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...