Δημήτρης Γάκης: Απαιτείται μια ρεαλιστική και δίκαιη πανευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το Φαρμακονήσι»
Για την ανθρωπιστική διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος, μίλησε ο Δημήτρης Γάκης στην ενημέρωση του υπουργού Ναυτιλίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε την ανάγκη μιας ρεαλιστικής αλλά και δίκαιης πανευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό ζήτημα.
*****
Συναισθηματικά φορτισμένος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ ότι: «…οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή χαθεί έχουμε την ευθύνη όλοι μας και κυρίως η πολιτική ηγεσία…. Θα έπρεπε (ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης) να είχε έρθει (στην Επιτροπή) με το κεφάλι χαμηλωμένο, με ταπεινότητα και να αναζητήσει (τις αιτίες) με έναν σεβασμό για τους 12 ανθρώπους που χάθηκαν και ναι, θα έπρεπε να είχε υποβάλλει την παραίτησή του». Με τη ρυμούλκηση του σκάφους των μεταναστών, αναλάβαμε την ευθύνη για τη ζωή τους.
Στη συνέχεια, Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, τα στελέχη του οποίου σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς τα απαραίτητα μέσα δίνουν μια δύσκολη ‘μάχη’ στα σύνορα. Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, έθεσε στον αρμόδιο υπουργό και στην ηγεσία του ΛΣ κρίσιμα ερωτήματα για το συμβάν στο Φαρμακονήσι και απαίτησε πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για το θέμα. «…Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος (στην Επιτροπή) θα μπορούσε ίσως να δώσει περισσότερα στοιχεία για να μπορέσω να φύγω από εδώ μέσα σήμερα με πιο ελαφρύ το βάρος ότι οι συνάδελφοί σας στην Λέρο που είναι αξιόλογα παιδιά - το λέω αυτό γιατί τους γνωρίζω προσωπικά - έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν), είπε. Για το περιστατικό, ρώτησε: «Είπατε ότι το σκάφος βρέθηκε ακινητοποιημένο, αν και απορώ πώς έγινε αυτό εν μέσω τέτοιων κυμάτων και θαλασσοταραχής. Λέτε επίσης, ότι η ρυμούλκηση γίνεται με ένα σκοινί, αλλά είναι το κατάλληλο; Τα μέσα ρυμούλκησης είναι τα κατάλληλα, δηλαδή, είναι αυτά που προβλέπουν οι προδιαγραφές για τη ρυμούλκηση σκαφών; Ακόμη, αφού ρυμουλκήσατε το πλοίο, γιατί έπεσαν στη θάλασσα δύο άνθρωποι; … Έχουν καταγραφεί τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί την ώρα του ναυαγίου… Γιατί ξαφνικά άρχισε να βουλιάζει το πλοίο; … Ποιά ήταν η αιτία; Γιατί, τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο πλοίο δεν στάλθηκε και δεύτερο σκάφος στην περιοχή να βοηθήσει στην περισυλλογή η στη διάσωση αυτών των ναυαγών; Οι συνομιλίες μεταξύ του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού Σώματος και του Αρχηγείου, καταγράφονται; Μπορείτε να μας τις δώσετε;»
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα κύρια σημεία των θέσεων του κόμματος για το μεταναστευτικό και ζήτησε ενημέρωση για τη δράση της FRONΤEX και για τη θέση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις σχετικά με το «Δουβλίνο-2».
Ο Δημήτρης Γάκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η οικουμενικότητα αυτού του ζητήματος δεν επιδέχεται εθνικές λύσεις. Δεν επιδέχεται μόνο εθνικές λύσεις, γιατί πρέπει να αναλογιστεί κανείς την ‘παγκοσμιότητα’ του προβλήματος. 214 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες, δηλαδή, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού και – δυστυχώς – από το 1998 μέχρι το 2013, 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Επομένως, αυτό το κύμα, αυτή η μετακίνηση ανθρώπων, είτε γιατί αναζητούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες – είτε γιατί φεύγουν από τις χώρες τους όπου υπάρχουν εμπόλεμες καταστάσεις, είναι αναπόφευκτο. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Θα έπρεπε, προφανώς, να βοηθήσουμε ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι στις χώρες τους, να εξασφαλίσουμε την ειρηνική διαβίωση όλων των ανθρώπων στην χώρα τους - στο σπίτι τους με τα παιδιά τους. Εάν αυτό δεν γίνει, πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή τους κοντά στην χώρα τους, για να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Κανένας δεν θέλει να φύγει από τον τόπο που γεννήθηκε για να μεταναστεύσει σε άγνωστους τόπους. Τρίτον, αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει και αφού δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας με τον τρόπο που πρέπει, τότε θα έπρεπε να αναπτύξουμε τέτοιες δομές και τέτοιες υπηρεσίες που αυτοί οι άνθρωποι όταν φτάσουν στον έλεγχό μας – όταν έχουμε την ευθύνη τους, να έχουν την απαραίτητη συμπεριφορά και υποδοχή – αλήθεια, τι ρόλο παίζει σε αυτό η FRONTEX; Φτιάχνοντας τα κέντρα πρώτης υποδοχής, όπου ήμασταν οι πρώτοι που το είπαμε, τα υποστηρίξαμε, δεχθήκαμε την επίθεση διαφόρων ακροδεξιών σχημάτων από εδώ και από εκεί, αλλά αυτό είναι που προστατεύει και τον τόπο μας, από πλευράς οικονομικής και ‘τουριστικής εμφάνισης’, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θεωρούμε ότι τα κέντρα πρώτης υποδοχής δεν πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμες καταστάσεις, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα ελέγχου αυτών των πραγμάτων. Επίσης, γνωρίζουμε ότι το «Δουβλίνο 2» είναι σε διαπραγμάτευση. Τι κάνουμε με το «Δουβλίνο»; Έχουμε φτάσει σχεδόν στην ολοκλήρωση του, ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης;»
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...