Δημήτρης Γάκης. «Να κρατήσουμε το όστρακο της Ηρωικής νήσου Κάσου ανοιχτό»..

Δημήτρης Γάκης. «Να κρατήσουμε το όστρακο της Ηρωικής νήσου Κάσου ανοιχτό».. 

- Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για την υπέρτατη θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Κάσου που με το αίμα τους υπερασπίσθηκαν την απόφαση τους για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

 

 

Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα ευθύνης απέναντι στο ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η Ηρωική νήσος Κάσος στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. 

Η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η ανείπωτη βαρβαρότητα στην Κάσο είναι η ιστορική μας κληρονομιά και πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως κορυφαίο παράδειγμα Αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια και αμφισβήτηση της ακεραιότητας της πατρίδας αλλά και της δύναμης ενός λαού που υπερασπίζεται την Εθνική κυριαρχία με φρόνηση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. 

 

 

Είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη και αναδεικνύει την Ηρωικότητα της Κάσου. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ισχυρές τις θεμελιώδεις αξίες του αγώνα για Εθνική αξιοπρέπεια, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

 

 

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που ο νόμος που αναγνώρισε την Κάσο σαν Ηρωικό νησί, μαζί με το Ψαρά, έγινε μετά από δική μου τροπολογία. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, μένει η εκπλήρωση τις υπόσχεσης να ανακηρυχθεί η 7η Ιουνίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης» τιμώντας τους αγώνες και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά των δύο νησιών για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία..

 

Ο Ελύτης παρομοίασε την Κάσο με ένα όστρακο. Το όστρακο προστατεύει την ζωή που είναι μέσα του. Ανοίγει όταν η ζωή βρίσκεται σε άνθηση. Κλείνει όταν η ζωή απειλείται. Στο ολοκαύτωμα της Κάσου το όστρακο έκλεισε αλλά ξανάνοιξε συνεχίζοντας την Εθνική προσφορά του .

Οφείλουμε αυτό το όστρακο της χώρας μας να το κρατήσουμε ανοικτό, να του δώσουν οξυγόνο, να του δώσουμε ελπίδα για να συνεχίσει να ζει. Αυτό είναι το χρέος μας.

 

Ρόδος 7-6-2023

Δημήτρης Γάκης

υπ Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...