ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου: Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

  - Συναδέλφισσα/συνάδελφε,

βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων όπου και με αφορμή την πανδημία κορυφώνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στα αυτονόητα, όπως είναι η υγεία, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας στο όνομα των αντοχών της οικονομίας, προκρίνοντας μέτρα γενικευμένου περιορισμού της κοινωνικής ζωής. Βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, φέρνοντας στα εργασιακά ζητήματα τις «ανατροπές του αιώνα».

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη απεργούμε! Είναι η ημέρα όπου οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα θα δώσουν μια από τις πιο κρίσιμες απεργιακές μάχες όλων των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα τέλη του Οκτώβρη με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», επιτίθεται σε δικαιώματα που οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με αγώνες και αίμα.

Κι ενώ βρισκόμαστε σε lock down λόγω της πανδημίας σχεδιάζουν να ψηφίσουν νόμο που θα συμπληρώνει τις αντεργατικές ανατροπές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα όπου :

-- Καταργεί “διά νόμου” το 8ωρο και νομιμοποιεί τη 10ωρη εργασία. Φέρνει τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές. Επεκτείνει και άλλο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

--  Προβλέπει ουσιαστικά την απαγόρευση της απεργίας στους δήμους, γενικότερα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας ποσοστό 40% ως προσωπικό ασφαλείας. Ποινικοποιεί την προπαγάνδιση και την περιφρούρηση της απεργίας φέρνοντάς μας μνήμες της χουντικής περιόδου. Σχεδιάζουν και τη νέα οικονομική κρίση να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων και γι’ αυτό θέλουν να προλάβουν να βάλουν εμπόδια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

--  Μετά την προσπάθεια περιστολής του απεργιακού δικαιώματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (απεργοκτόνος Ν.4512/2018, περί απαρτίας του 50%+1 στις Γενικές Συνελεύσεις) και τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις, προχωράνε ένα βήμα παρακάτω. Το νομοσχέδιο θα ορίζει ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία ακυρώνοντας έτσι τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, δηλαδή τη ζωντανή συμμετοχή τους στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη συνδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων.

--  Το ηλεκτρονικό φακέλωμα (εγγραφή στο Γενικό Μητρώο) θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος.

 

 

Συνάδελφε/φισσα

Πρέπει να πάρει απάντηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φίμωτρο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Μέσα από την επιτυχία της απεργίας, μπορεί να δείξει ο εργαζόμενος ότι κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, η διέξοδος δεν βρίσκεται στον ατομικό δρόμο, αλλά στη συλλογική οργανωμένη δράση. Στον κλάδο μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές εξελίξεις, ευρύτερης σημασίας, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα οξύνουν την κατάσταση. Όλοι βιώνουμε καθημερινά την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, με τα παράλληλα καθήκοντα, τη μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.α. Η γνωστή πλέον επιχειρηματική δράση των δήμων κορυφώνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις ολόκληρων υπηρεσιών ή μέρος δομών και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για την παροχή υπηρεσιών που υποχρεούνται να παρέχουν στους πολίτες. Προετοιμάζεται άριστα το ξεπούλημα που στηρίζεται στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και κεντρικών πόρων.

Σε συνθήκες πανδημίας, με έναν ιό που απειλεί την υγεία αλλά και την ίδια μας τη ζωή, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί σκληρή εργοδοσία και επιβάλλει εργασιακές συνθήκες που καταπατούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά της υγιεινής και ασφάλειας τους. Ενώ είχε εκτιμηθεί από το πρώτο κύμα πανδημίας ότι θα υπήρχε και δεύτερο κύμα, πολλοί δήμοι δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για να προμηθευτούν έγκαιρα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) και φυσικά ούτε λόγος για την αποσυμφόρηση των γραφείων. Στο όνομα της ταχύτερης απόδοσης των υποθέσεων που εκκρεμούν, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη ποσόστωση τηλεργασίας λόγω κορωνοϊού, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύει κανείς, αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις!

Όσο για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παραμένει άφαντο και άλαλο! Συνεδρίαση δεν έχει συγκαλέσει η πλειοψηφία εδώ και δυόμιση μήνες αλλά δεν έχει προβεί και σε καμία ενέργεια οργάνωσης και συμμετοχής των εργαζομένων για την επιτυχία της απεργίας. Για άλλη μια φορά, με τη στάση τους, βάζουν πλάτη στην ψήφιση αυτών των τερατουργημάτων.

Τώρα όμως είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν πρέπει να αφήσουμε η χώρα να μετατραπεί σε «ειδική οικονομική ζώνη» με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που θα καλεστούν στο μέλλον να ζήσουν με μισθούς πενιχρούς και σε συνθήκες γαλέρας. Τη μέρα της απεργίας πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή τη φωνή μας κάτω από τις μάσκες, αποδεικνύοντας τη δύναμή μας. Όλοι στον αγώνα για την προστασία της υγείας μας, της ζωής μας και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την εξασφάλιση τακτικών συγκοινωνιών, για μέτρα προστασίας στην καθαριότητα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές δομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαναφορά 13ου 14ου μισθού.

Ρόδος 23/11/2020

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...