Δήμος Ρόδου:Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης των αδέσποτων ζώων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου και ειδικά το Τμήμα Κτηνιατρικής & Αλιείας προσπαθεί συστηματικά να επιλύσει με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και Ιδιώτες κτηνίατρους τα εξαιρετικής σημασίας θέματα προστασίας των αδέσποτων ζώων. Επειδή έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των περιστατικών κακοποίησης όπως και  των παραπόνων  για την παρουσία  αδέσποτων ζώων στο νησί μας, θα θέλαμε να ζητήσουμε την συμβολή όλων των δημοτών για την αντιμετώπιση τους.

Μία πολιτισμένη κοινωνία διακατέχεται εκτός άλλων και από το φιλοζωικό πνεύμα. Είναι πολύ απογοητευτικό οι δημότες μας να μην συμμετέχουν στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε επιτέλους την ενεργητική ή παθητική κακοποίηση των ζώων όπως επίσης και να περιορίσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων, τα οποία προκύπτουν από την κακόβουλη στάση κάποιων συνανθρώπων μας. Δεν θεωρείται δείγμα πολιτισμού να χτυπάμε ένα ζώο, να το αφήνουμε χωρίς προστασία, νερό ή φαγητό, δεμένο σε ενός μέτρου αλυσίδα κάτω από τον ήλιο, ούτε να ζητάμε τον εγκλεισμό του επειδή απλώς δεν αντέχουμε στη θέα των ζώων και δεν αποδεχόμαστε το θεμελιώδες δικαίωμά τους  να διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Δήμος μας  εκτός από  τα προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων που πραγματοποιεί σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους και φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού, έχει συνάψει σύμβαση με ιδιώτη Κτηνίατρο για να αντιμετωπίζονται τα βαριά περιστατικά (ζώα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης) τα οποία μετά την αποθεραπεία τους, σύμφωνα με το νόμο, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για την φροντίδα αυτών των ζώων, όπως ορίζει ο νόμος, η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σταθμών σίτισης σε όλο το νησί, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους και εξασφαλίζει την παροχή τροφής και νερού στα αδέσποτα του Δήμου μας.

Επιπλέον  έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», το έργο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ρόδου» όπου προβλέπεται η ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου του Δημοτικού Καταφυγίου,  η ανακατασκευή των χώρων φύλαξης, η κατασκευή δεξαμενών λυμάτων, η αντικατάσταση υφιστάμενων αλλά και η προσθήκη νέων περιφράξεων, συνολικού προϋπολογισμού 275.000 €. Η υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες η δυνατότητα φιλοξενίας νέων ζώων στο Καταφύγιο  είναι μηδαμινή και μόνο για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Στα πλαίσια των προσπαθειών για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα  σε συνεργασία με την FRAPORT GREECE  πρόκειται να αναρτήσει σε  κατάλληλο χώρο στο Αεροδρόμιο «Διαγόρας» πληροφοριακό υλικό σχετικά με την λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και τις διαδικασίες υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Η Δ/νση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου μας λοιπόν προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την κατάσταση με όποιους τρόπους διαθέτει. Όμως χωρίς την ατομική συμμετοχή όλων μας το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Έτσι λοιπόν ζητάμε και αναμένουμε να δούμε έμπρακτα την υπεύθυνη στάση  κάθε πολίτη και όχι την αμέτοχη στάση του. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Να μην γίνονται ψευδείς ή υπερβολικές καταγγελίες καθώς ξοδεύεται άσκοπα ο χρόνος της υπηρεσίας και πολλές φορές σοβαρά περιστατικά αργούν να διευθετηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 καταγγελίες που γίνονται για επιθετικά ζώα μόνο η μία μπορεί να αφορά πραγματικά επιθετικό ζώο.
  • Η παροχή βοήθειας σε ζώα και η σίτιση τους φυσικά και παροτρύνεται όχι όμως αν γίνεται κατά το ήμισυ. Αν αποφασίσουμε να βοηθήσουμε ένα χτυπημένο ζώο τότε καλό είναι να το κάνουμε μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του και δεν το παρατάμε απλά στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο για να νιώσουμε ότι έχουμε κάνει μία καλή πράξη. Κατόπιν το ζώο θα επανενταχθεί στο περιβάλλον του όπου με μέριμνα του Δήμου έχει πρόσβαση σε τροφή και νερό.
  • Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό όλοι οι άνθρωποι να ασχολούνται με τα αδέσποτα. Είναι όμως υψίστης σημασίας να καταλάβουμε  ότι πρέπει να συμβιώσουμε με αυτά και όχι να απαιτούμε συνεχώς να απομακρυνθούν τα ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον δίχως κάποιον σοβαρό λόγο.  
  •  Στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας, γιατί κάθε αδέσποτο προήλθε από ένα δεσποζόμενο ζώο, σπάζοντας έτσι την αλυσίδα που τα δημιουργεί.
  • Φροντίζουμε τα κατοικίδιά μας με σεβασμό στα  ίδια αλλά και στους συνανθρώπους μας εξαλείφοντας έτσι κάθε πιθανή δυσαρέσκεια μπορεί να δημιουργηθεί.
  • Τέλος αν είμαστε πραγματικοί φιλόζωοι, επισκεπτόμαστε το Δημοτικό Καταφύγιο και υιοθετούμε ένα αδέσποτο ζώο, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

 

Είμαστε βέβαιοι  για την θετική ανταπόκριση όλων των πολιτών και ελπίζουμε ότι με την καλή και υπεύθυνη συνεργασία θα εξαλείψουμε το απαράδεκτο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία φαινόμενο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

 

                                                         Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος

                                                        Πρωτογενούς Τομέα & Οικολογίας

                                                       & Ισότητας Φύλων

 

 

 

 

                                                   Ευδοκία Σ. Πάττα - Αποστολίδη

 

 

                                         

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...