Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Γάκη για την 17η Νοεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Γάκη για την 17η Νοεμβρίου»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 17ης Νοεμβρίου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Το Πολυτεχνείο μπόλιασε με ριζοσπαστισμό και αυτοπεποίθηση τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης, και έβγαλε τον λαό στο δημοκρατικό προσκήνιο με το αίσθημα του νικητή.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, επίκαιρα παραμένουν τα οράματα και τα εμβληματικά αιτήματα «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ».

Το Πολυτεχνείο δεν είναι Μνημείο - Κραυγή - Ιστορική στιγμή.
Είναι η αντίσταση στην αφομοίωση
Είναι η αμφισβήτηση της ουδέτερης και γκρίζας καθημερινότητας που κλέβει το χρώμα από τα όνειρα μας και τη λάμψη από τα μάτια μας
Είναι η καθημερινή απόρριψη αλλά και η καθημερινή πράξη
Είναι η αλλαγή του κόσμου.

Το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, είναι και πάλι στο προσκήνιο.
Το ΨΩΜΙ αντικατοπτρίζεται από την ανεργία του 30% του ενεργού πληθυσμού, τη φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, τον κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση που υφίστανται καθημερινά συνάνθρωποι με αυξημένες ανάγκες φροντίδας.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτονόητο λαϊκό αίτημα, με το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, το νέο λύκειο που ευνοεί την παραπαιδεία και αποκλείει τους οικονομικά αδύναμους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της οποίας η πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σήμερα πλήττεται συνεχώς, με την συνεχή περιστολή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την βίαιη καταστολή κάθε αντίστασης, το μαύρο στην ΕΡΤ, τις μεταμεσονύχτιες αστυνομικές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» εργαζομένων – απολυμένων της ΕΡΤ – ΕΡΑ, καθώς και τις αυτόματες πλέον επιστρατεύσεις όσων κλάδων αντιδρούν στην διάλυσή τους.

Το Πολυτεχνείο μπόλιασε με ριζοσπαστισμό και αυτοπεποίθηση τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης, και έβγαλε τον λαό στο δημοκρατικό προσκήνιο με το αίσθημα του νικητή. Άνοιξε δρόμους, άνοιξε πόρτες στη Δημοκρατία.
Είναι η πνοή της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Είναι η πρόκληση του μέλλοντος.
Είναι η απάντηση στην βαθειά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που καταστρέφει καθημερινά την χώρα.
Είναι η επιβεβαίωση ότι ο κόσμος μόνο με αγώνες αλλάζει.
Είναι η επιβεβαίωση ότι η έξοδος από την κρίση είναι ρεαλιστική και εφικτή μόνο αν στο προσκήνιο βρίσκεται ένα μαζικό, δυναμικό και πολύμορφο κίνημα κοινωνικών αντιστάσεων. Ένα κίνημα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία παντού: στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και την περιφέρεια, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στις μέρες μας, ο λαός στο σύνολό του δίνει το δικό του αγώνα, με στόχο την οριστική απελευθέρωση της χώρας από τη θηλιά των Μνημονίων, την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των πιο αδύναμων, αναζητώντας εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου.
Σήμερα η ΕΡΤ μέσα από το Πολυτεχνείο θα εκπέμψει ραδιοφωνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας σε όλους τους αγώνες για τη Δημοκρατία. Ο αγώνας συνεχίζεται, όλοι μαζί σήμερα βροντοφωνάζουμε το Πολυτεχνείο ΖΕΙ… »


Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...