Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού σχετικά με τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι εποχικά εργαζόμενοι των νησιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού σχετικά με τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι εποχικά εργαζόμενοι των νησιών

- Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Εργασίας»

Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών δεν έχει προσληφθεί από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι φέτος δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν. Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ με απλές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρεί ότι μπορεί δίνει λύση. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν δομήσει έτσι τα οικονομικά τους, ώστε με τους μισθούς του καλοκαιριού και το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα να μπορούν να συντηρούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το πρόβλημα διογκώνεται στα νησιά όπου το 60-95% των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό και πολλές φορές το σύνολο των εισοδημάτων της οικογένειας είναι αποκλειστικά συνυφασμένο με την τουριστική κίνηση.

Πριν να είναι αργά, για έναν ολόκληρο κλάδο και για την ίδια την κοινωνία, η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις προτάσεις μας:

1. Να δοθεί ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Αφορά όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. 

2. Να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις με την επιδότηση του μισθολογικού και μη κόστους, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, εστίασης και μεταφορών να υπάρξει κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση.

3. Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις ύψους 2.000 € ανά εργαζόμενο, εφάπαξ, με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

4. Να μειωθεί μόνιμα η προκαταβολή φόρου στο 50%

5. Να εκπονηθεί πρόγραμμα εσωτερικού Τουρισμού για 3 εκ. συμπολίτες μας με επιδότηση 5μερης διαμονής, μέρους του κόστους μεταφοράς και την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους με 4 εισιτήρια προς και από τα νησιά.

Οι Εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη υπομονή να βλέπουν την Κυβέρνηση να μένει άπραγη μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας ανύπαρκτης πολιτικής. Απαιτούν άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...