Γ. Χατζημάρκος για παράνομη μετανάστευση: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του»

Σχετικά με το πρόβλημα προσωρινής φιλοξενίας του μεγάλου αριθμού των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Κω, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Όπως σε κάθε σοβαρό και παγίως άλυτο πρόβλημα αυτού του τόπου, έτσι και αυτή την φορά περισσεύουν οι ανέξοδες κορώνες ενός ανόητου λαϊκισμού, από εκείνους που δεν έχουν την παραμικρή γνώση της πραγματικότητας, που οι “ευαισθησίες” τους ξυπνούν μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και η κατάσταση τεθεί εκτός ορίων.
Προς όλους αυτούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαμηνύει ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του.
Είχαμε κρούσει πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του προβλήματος,  αλλά οι πάντες προτίμησαν να ακολουθήσουν την γνώριμη οδό, την εκ του ασφαλούς πεπατημένη της απραξίας.
Η περιφερειακή αρχή κινήθηκε στον αντίποδα. Έχοντας πλήρη επίγνωση όσων θα ακολουθούσαν, δεν ενδώσαμε στον λαϊκισμό και τις κραυγές. Αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προσεγγίσαμε ένα ζήτημα πρωτίστως ανθρωπιστικής κρίσης, με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πήραμε πρωτοφανείς αποφάσεις, δρομολογήσαμε λύσεις, εν πλήρη γνώσει για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν και για την εκμετάλλευση που θα ακολουθούσε από εκείνους που με μυωπικό τρόπο αντιλαμβάνονται το συμφέρον του τόπου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ακίνητο στην κατοχή της, θα το είχε διαθέσει προ πολλού για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, που σήμερα μένουν σε σκηνές στην λιμενική ζώνη. Οι πάντες γνωρίζουν πως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε άμεσα και  πόρους  για την διαχείριση του προβλήματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παλεύει μόνη της, χωρίς βοήθεια, για να δώσει λύση, όταν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαθέτει το 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, αλλά ασχολείται με αυτήν μόνο όταν πρόκειται να την εκποιήσει!
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις όταν τα προβλήματα γιγαντώνονται και ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Μόνο που τώρα, με περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους να περιμένουν στα απέναντι τουρκικά παράλια για να περάσουν στα νησιά μας, δεν επιτρέπεται σε κανένα να εθελοτυφλεί και να υπεκφεύγει. Απαιτούνται και εδώ καθαρές λύσεις, τολμηρές αποφάσεις”.


 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...