Γ. Νικητιάδης προς Κ.Σκρέκα στη Βουλή: «Εύχομαι να μην περάσουμε από τα pass της Κυβέρνησης στα by pass των νοικοκυριών»

Γ. Νικητιάδης προς Κ.Σκρέκα στη Βουλή: «Εύχομαι να μην περάσουμε από τα pass της Κυβέρνησης στα by pass των νοικοκυριών»

 

Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και την πλήρη έλλειψη μηχανισμών επιβολής τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Αφορμή για την κριτική που άσκησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, ήταν η τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

 

Παραφράζοντας μια φράση από το ποίημα Τρώες του Κ.Π Καβάφη «Μοιάζουν οι προσπάθειες τους σα των συφοριασμένων. Μοιάζουν οι προσπάθειες τους σαν των Τρώων»  ("Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων· είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.") ο κ. Νικητιάδης στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης να καταθέτει τροπολογίες την τελευταία στιγμή, για τα τρία συμπληρωματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημειώνοντας πως έως τώρα έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα όπως «το freedom pass, το market pass, το fuel pass, το youth pass, το dentist pass, το επίδομα θέρμανσης, το καλάθι του νοικοκυριού, το καλάθι της Σαρακοστής, το καλάθι του Αη Βασίλη, το καλάθι των σχολικών ειδών, το καλάθι της ενέργειας τα οποία όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι επιδερμικές προσεγγίσεις. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με μέτρα ανάλογα αυτών που είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας και που ο ίδιος παραδέχτηκε τότε ότι είχαν αποτύχει»

Για μια ακόμη φορά ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε τη βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Επεσήμανε δε ότι και τα τρία μέτρα της τροπολογίας έχουν μεμπτά σημεία. Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του ο κ. Νικητιάδης τόνισε για μια ακόμη φορά πως «Το μεγάλο ζήτημα παραμένει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όσο δεν συζητάμε για τον παραγωγό και πόσο φτάνει το προϊόν στο ράφι και δε σχεδιάζουμε την οικονομία για να περιορίσουμε τις εισαγωγές σε βασικά είδη, το πρόβλημα της ακρίβειας θα παραμένει, τα νοικοκυριά θα υποφέρουν, θα έχουμε τα pass σας και εύχομαι να μην έχουμε by pass για το λαό μας».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει "παρών" για την τροπολογία, υπογραμμίζοντας τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα σημεία της. «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για μειώσεις 5% στις τιμές και τα πάντα εναπόκεινται στην καλή θέληση ορισμένων εταιριών. Άρα η Κυβέρνηση δεν κυβερνάει αλλά ρυθμίζει μια κατάσταση ζητώντας "ελεημοσύνη". Εσείς κύριε υπουργέ αφήστε να εννοηθεί κατά τη συνέντευξη τύπου που δώσατε ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών» ανέφερε ο κ. Νικητιάδης.  Παραλλήλως ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η τροπολογία μπορεί να κατηγορηθεί ακόμη και για παραπλάνηση του καταναλωτή αναφορικώς με το χρονικό διάστημα των μειωμένων τιμών καθώς προσπαθεί να καθιερώσει το προσωρινό ως μόνιμο και προσπαθεί να φέρει νέα ήθη στη λειτουργία της αγοράς. 

Επί του νομοσχεδίου το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «υπέρ», καθώς αποτελεί πάγια τακτική του κόμματος η στήριξη της εναρμόνισης της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...