Λεπτομέρειες για την συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού στην διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Γυπαετός 2013» που διεξήχθη το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου στο πεδίο βολής Κρανέας, στη Θεσσαλία διέρρευσαν από το ΓΕΑ.
Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έρχεται μπαράζ ασκήσεων με πραγματικά όπλα και στους τρεις Κλάδους των ΕΔ αφού φαίνεται οτι τελείωσε οριστικά η εποχή της αναστολής των ασκήσεων λόγω οικονομικών περικοπών.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά μέχρι το 2015 έχουν εξασφαλιστεί όπλα και ανταλλακτικά. Από εκεί και πέρα το πρώτο τρίμηνο του 2014 πρέπει να εγκριθούν νέα κονδύλια για ανταλλακτικά και όπλα
Σύμφωνα με πληροφορίες εξομοιώθηκαν βολές κατά στόχων στην μικρασιατική ακτή από ειδικές δυνάμεςι που έχουν διεισδύσει στο εχθρικό έδαφος και "φωτίζουν" με τους καταδείκτες συγκεντρώσεις στρατευμάτων, στρατηγεία, αεροδρόμια κλπ.
Πρόκειται για τις ομάδες "spoting" των ειδικών δυνάμεων που διεισδύουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί σε περιοχές κοντά στους στόχους κια με ειδικές συσκευτές "κατάδειξης "φωτίζουν" τους στόχους. Η ακτίνα λέηζερ των καταδεικτών στο σημείο που "γωτίζουν" αποτελεί τον "φάρο" επάνω στον οποίο πέφτει η LGB βόμβα.
Συγκεκριμένα στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache (δύο AH-64A από το 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων [1ο ΤΕΕΠ] και δύο AH-64DHA από το 2ο ΤΕΕΠ), ομάδες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (6 F-16 Block 50, Block 52+ και 52+ Advanced, 2 F-4E Peace Icarus 2000 και 2 A-7E Corsair II).
Τα όπλα με τα οποία η 338Μ πραγματοποίησε τις βολές ήταν όλες με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-10, GBU-12 και GBU-16.
Η κατάδειξη των "GBU-" πραγματοποιήθηκε από ατρακτίδιο LITENING ΙΙ ALD και LANTIRN καθώς και των ηλκτροοπτικών των Apache.
Το ατρακτίδιο εκτός από τον καταδείκτη λέιζερ διαθέτει μονάδα FLIR με μεγάλο και στενό πεδίο θέας, για την αναγνώριση στόχων και κάμερα υψηλής ευκρίνειας CCD για την αναγνώριση της περιοχής προσβολής κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επομένως εκτός των βομβών κατεύθυνσης λέιζερ το ατρακτίδιο προσφέρει εγκλωβισμό τόσο μέσω της μονάδας CCD για τις βόμβες LGB όσο και μέσω του FLIR για βλήματα AGM-65G Maverick.
Η άφεση των βομβών πραγματοποιήθηκε από μια ποικιλία υψών που κυμαίνονταν από 8000 έως και 12000 πόδια.
Η πρώτη ημέρα της άσκησης (Τρίτη 5 Νοεμβρίου) καταναλώθηκε σε πολλαπλές δοκιμές "φωτισμού" από άλλη πηγή πλην αυτής του αεροσκάφους που εκτόξευσε το όπλο και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χερσαίων ομάδων, των μαχητικών και των επιθετικών ελικοπτέρων, στην αξιολόγηση υφιστάμενων τακτικών αλλά και τη δοκιμή νέων.
Η ΤΑΜΣ «Γυπαετός 2013» που οργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργίας και επιχειρησιακής δοκιμής «αλυσίδων εντοπισμού και προσβολής στόχων» που αφενός ελαχιστοποιούν τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού και αναγνώρισης του στόχου και της προσβολής αυτού (κατά συνέπεια επιτρέπει την προσβολή κρίσιμων χρονικά στόχων) και αφετέρου στη συνδυαστική επιχειρησιακή αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όπλων και μέσων που σήμερα επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος ας σημειωθεί ότι η ΤΑΜΣ «Γυπαετός 2013», που διεξήχθη υπό ποικιλία καιρικών συνθηκών που ας σημειωθεί ότι δεν επηρέασαν τη λειτουργικότητα των μέσων και την ακρίβεια των πυρών, αποτελεί ίσως την πρώτη φορά που διεξήχθη διακλαδικά, δηλαδή με τη συμμετοχή δυνάμεων από περισσότερους από έναν Κλάδους.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr