To Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης στο Εσκισεχιρ Τουρκίας μέσω του προγράμματος Erasmus+

ΤΟ ΓΥΜΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΧΑΛΚΗΣ  ΣΤΟ ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

-Παρά το μικρό αριθμητικά μέγεθος του, το ιστορικό  Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης “Σ. Φανουράκης”,  κατάφερε το διδακτικό έτος 2021-22 και  υλοποιεί 4 Ευρωπαϊκά Προγράμματα  Erasmus+ που αφορούν το Περιβάλλον, Τα Νέα Διδακτικά Εργαλεία, καθώς και τον Πολιτισμό.
Στο διάστημα από 8 έως 13 Μαίου 2022, αντιπροσωπεία του Γυμνασίου ΛΤ Χάλκης βρέθηκε στην πόλη του Εσκισεχιρ στην Τουρκία στο πλαίσιο της 1ης συνάντησης Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “CLIMATE CHANGE DESERVES TO BE IN THE CURRICULA”. Εκτός του Γυμνασίου Χάλκης,  οι εταίροι ήταν: Το Hoca Ahmed Yesevi Anadolu Lisesi από το Εσκισεχιρ Τουρκίας, το  Escola Secundaria Penafiel Πόρτο Πορτογαλίας, το Πανεπιστήμιο Πιτέστι Ρουμανίας (Universitatea din Pitești ), καθώς και η Περιβαλλυοντική  Μ.Κ.Ο Zdravi Grad από το  Σπλιτ της Κροατίας.
Το Εσκισεχίρ, μια όμορφη ιστορική πόλη κοντά στον ποταμό Σαγγάριο  απονέει μυστήριο και δυναμισμό, όπου κανείς συναντά  χαρούμενους ανθρώπους και προβάλλονται όμορφες αντιθέσεις και  ανατολίτικοι ήχοι.
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, έγινε η παρουσίαση της ιστοσελίδας και των γρουπ στα μεσα κοινωνικής Δικτύωσης  που αφορούν το Πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην  Παλιά Πολη, ενώ οι μαθητές από κάθε χώρα παρουσίασαν ψηφιακά το σχολείο και την ευρύτερη περιοχή στην οποία ζουν. Τη δεύτερη ημέρα, η ΜΚΟ Zdravi Grad,  οργάνωσε διαδραστικό σεμινάριο για την κλιματική αλλαγή, που απευθυνόταν σε μαθητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε την Κοιλάδα της Φρυγίας όπου δεσπόζει η ιστορική πόλη του Μίδα (1000 πΧ), με τα εντυπωσιακά σμιλευμένα σπήλαια, απ'  όπου ξεχειλιζει ο θαυμασμός και το δέος.
Την Τρίτη ημέρα, οι μαθητές από κάθε χώρα παρουσίασαν την έρευνα τους σχετικά: α) σε ποιο βαθμό  προκαλείται  κλιματική αλλαγή στις χώρες των εταίρων και ποια μέτρα έχουν λάβει οι κυβερνήσεις τους β) Τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται  στους οργανισμούς τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ευρύτερη τοπική κοινότητα.
Την τέταρτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εργοστάσιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Απορριμμάτων Tepebaşı, καθώς και στο Οικολογικό Σχολείο της Γης, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη  του Δήμου του Εσκισεχιρ, παρέχοντάς περιβαλλοντικά ερεθίσματα για μικρούς και μεγάλους. Τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί υπολόγισαν το οικολογικό τους αποτύπωμα και αξιολόγησαν τις δράσεις του Προγράμματος.
Η σύντομη αυτή συνάντηση έφερε πολύ κοντά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, που συζήτησαν, εκπαιδεύτηκαν  και έθεσαν τις βάσεις για μια δυναμική συνεργασία που στο επίκεντρο έχει την Προστασία του Περιβάλλοντος.  Στο μυαλό των συμμετεχόντων παραμένουν έντονα οι εικόνες, οι μυρωδιές και  οι ήχοι της όμορφης πόλης, όμως στην καρδιά μας κρατήσαμε τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και τη φιλία που απλόχερα μας προσέφεραν οι οικοδεσπότες μας. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Με μια αναισθησιολόγο λειτουργεί ουσιαστικά και πάλι το νοσοκομείο Ρόδου, παρά τις υποσχέσεις για...
Ζητήσαμε μια δήλωση του τέως δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά για την πολύκροτη δίκη για τις...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...
Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,...