Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου
Την πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου – Νοσοκομείου Λέρου και οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, το νοσοκομείο λειτουργεί με λιγότερο του 40% του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα προσωπικού. Παρά τις επανειλημμένες αναφορές - αιτήσεις για προκήρυξη θέσεων και διορισμό ιατρών, η αρμόδια 2η υγειονομική περιφέρεια, αλλά και το Υπουργείο Υγείας ουδεμία σημασία έχουν δώσει στα επείγοντα και επιτακτικά αιτήματα των ιατρών. Το προσωπικό του νοσοκομείου της Λέρου εξυπηρετεί παραλλήλως και τους κατοίκους των γειτονικών νησιών.
Ενδεικτικώς, ενώ προβλέπονται δύο οργανικές θέσεις αναισθησιολόγου, ορθοπεδικού, ακτινολόγου και παιδιάτρου, σήμερα υπηρετεί μόνο ένας από κάθε ειδικότητα, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, πολύμηνες καθυστερήσεις στις αξονικές εξετάσεις και τους υπερήχους, αλλά και το «πάγωμα» των χειρουργείων, όταν απουσιάζει με άδεια ο μοναδικός αναισθησιολόγος. Επίσης, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ψυχιατρικό νοσοκομείο με τρεις δομές, σήμερα υπηρετεί σε αυτό μόνον ένας ψυχίατρος, ενώ, τέλος, δεν υπηρετεί ούτε ένας γενικός ιατρός, οδοντίατρος και νευρολόγος.
Απορίας άξιο είναι πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση κατά τους θερινούς μήνες, κατόπιν της προσέλευσης και χιλιάδων τουριστών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι προφανές πως θα έπρεπε ήδη το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει γνωρίζοντας τα παραπάνω, με προκήρυξη θέσεων ιατρών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτών, στελέχωση του ιατρείου της ΚΕΔ Λέρου, αλλά και με δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στα νοσοκομεία της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.
Η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα μας, όπως και το δικαίωμα των κατοίκων στη δημόσια υγεία και στην αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτήν. Το νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί σχεδόν με το μισό προσωπικό, το οποίο οφείλει να εξυπηρετεί παραλλήλως, πέρα από τους κατοίκους του νησιού, τα προερχόμενα περιστατικά από το ΚΥΤ και ΚΕΔ Λέρου, ήτοι εκατοντάδες πρόσφυγες - μετανάστες, τους κατοίκους γειτονικών μικρών νησιών και, συντόμως, και χιλιάδες τουρίστες.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους Υπουργούς Υγείας κ. Γεωργιάδη και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη, με ποιόν τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την ανωτέρω εκρηκτική κατάσταση, την υποστελέχωση του νοσοκομείου της Λέρου, αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας του ιατρείου της ΚΕΔ της Λέρου, στην οποία διαμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες – μετανάστες; Οι ιατροί καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες του νοσοκομείου της Λέρου. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πότε; Σχεδιάζουν τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στα νοσοκομεία της βόρειας Δωδεκανήσου, δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι στην Κω, την Κάλυμνο και τη Λέρο;