Γιώργος Χατζημάρκος: “Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί πολιτικά ελεγχόμενη”

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» Γιώργος Χατζημάρκος παραχωρεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη “Γνώμη” και απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα της επικαιρότητας, από τον ξαφνικό θάνατο της δημοτικής αστυνομίας, τη φορολογική αποκέντρωση, την εικόνα της πόλης, τα έργα που δεν απορροφούν τα κονδύλια, το ενδεχόμενο στήριξης κοινών υποψηφίων από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ μέχρι τη …κάθοδο Μαχαιρίδη στο δήμο!

Να ξεκινήσω από την πρόταση σας για φορολογική αποκέντρωση στο πρόσφατο δ.σ Ρόδου. Δίνει λύση στην Αυτοδιοίκηση και πως;
Είναι η μόνη λογική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση στην οποία η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει μέλλον αν δεν αποκτήσει Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί καθοδηγούμενη και πολιτικά ελεγχόμενη. Δεν μιλάμε για ένα από τους δύο στόχους, αλλά μόνο και για τους δύο παράλληλα. Ούτε μόνη η Διοικητική, ούτε μόνη η Οικονομική Αυτοτέλεια μπορεί να φέρει την Αυτοδιοίκηση στο σημείο του να καθορίζει πορεία.

Για να μη παρεξηγηθούμε, όταν μιλάμε για φορολογική αποκέντρωση, δεν εννοούμε νέους τοπικούς φόρους όπως ίσως ονειρεύονται ορισμένοι. Αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο σε συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των δύο βαθμών, στα πάσης φύσεως εκάστοτε ισχύοντα φορολογικά έσοδα. Έτσι υπηρετείται ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και ταυτόχρονα ωριμάζει η δημοκρατία μέσα από την αυξημένη ευθύνη των αιρετών και του εκλογικού σώματος.

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί αυτό, με δεδομένες και τις παρούσες οικονομικές συνθήκες;
Οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι άλλοθι γιατί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας είναι χαρακτηριστικά χαμηλή. Το εγχείρημα είναι δύσκολο πολιτικά γιατί ανατρέπει το δόγμα που λέει ότι το κέντρο βγάζει τοπικούς άρχοντες και αυτοί με την σειρά τους φροντίζουν να εξοφλήσουν την υποχρέωση. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει.

Παρά την κάθετη διαφωνία σας για το “ξαφνικό θάνατο» της Δημοτικής Αστυνομίας, ακολουθήσατε έναν άλλο δρόμο καταγγέλλοντας τον δήμαρχο ως ηθικό αυτουργό με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Γιατί;
Η Ρόδος στοχοποιήθηκε από πράξεις και πρωτοβουλίες εκπροσώπων της. Τα πρόσωπα που διοικούν τη Ρόδο φέρουν και την ευθύνη για τον διασυρμό και την στοχοποίηση της. Είναι τα ίδια πρόσωπα που ενώ όφειλαν να έχουν προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας, όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό επί τρία συνεχή χρόνια αλλά αντιθέτως λειτούργησαν και σε αυτό τον τομέα με γνώμονα την συγκάλυψη και τις πελατειακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έστελναν στο κέντρο τα μηνύματα που θα τους έκαναν αρεστούς και ευχάριστους σε αυτό. Πως είναι δυνατόν να βαδίσουμε τον δρόμο της αντίστασης δίπλα σε αυτούς που προκάλεσαν και προσκάλεσαν τον διωγμό ;

Που οδηγείται κατά τη γνώμη σας η Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή των μνημονίων;
Είναι λάθος να ταυτίζουμε το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή των μνημονίων. Και είναι λάθος γιατί η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αυτό τον κατήφορο εδώ και πολλά χρόνια. Από την στιγμή που οι εκπρόσωποι της αποδέχθηκαν επί μακρόν τον ρόλο του κομπάρσου, ήταν αναμενόμενο και ήρθε ως φυσική εξέλιξη το τέλμα.Στην Αυτοδιοίκηση, τα μνημόνια και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λειτούργησαν ως ο καταλύτης που επίσπευσε τις διαδικασίες.

Να πάμε στα πιο «δικά» μας. Πως βλέπετε την εικόνα του νησιού;
Δεν χρειάζεται κανείς την δική μου μαρτυρία για την τραγική εικόνα του νησιού. Μακάρι να ήταν άσχημη μόνο στα δικά μου μάτια. Δυστυχώς για όλους, η εικόνα του νησιού πληγώνει τα μάτια όλων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του.

Εκτός από την οπτική εικόνα, ο δήμος έχει σε εξέλιξη και έργα. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία τους; Σας ερωτώ γιατί σε αρκετά από αυτά (ενταγμένα στο ΕΣΠΑ) η απορροφητικότητα είναι χαμηλή…
Στον τόπο μας, μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων, έχουν εισρεύσει πόροι που αρκούσαν να έχουν ανατρέψει πλήρως τόσο την εικόνα όσο και την πορεία του. Η συζήτηση στρέφεται συνεχώς γύρω από την απορροφητικότητα γιατί αυτή έγινε αυτοσκοπός των ανικάνων διαχειριστών των πόρων αυτών. Αυτό που θα έπρεπε πάντοτε να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης, είναι η αποτελεσματικότητα των πόρων και αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ. Μετά από τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια, κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση που κάναμε και πριν.

Εξακολουθούμε να μιλάμε για υποδομές σαν να μην είχαμε ποτέ την ευκαιρία να καλύψουμε πλήρως τις όποιες ελλείψεις είχαμε. Αυτό γίνεται γιατί οι διαχειριστές των πόρων αυτών δεν είχαν ποτέ σχέδιο και αποσπασματικά και με αυτοσχεδιασμούς πουλούσαν στην κοινή γνώμη «απορροφητικότητα». Σήμερα, η γύμνια τους είναι τέτοια που ούτε αυτό δεν μπορούν να παρουσιάσουν ως επίτευγμα τους και αλληλοκατηγορούνται με αστεία επιχειρήματα. Έχουν την αποτελεσματικότητα του βαριεστημένου και κουρασμένου δημοσίου υπαλλήλου που δεν βλέπει την ώρα να πάει σπίτι του.

Πολλές φορές έχετε δηλώσει δημόσια ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε σε σημαντικά ζητήματα να αποζητά τη συνεργασία με την μειοψηφία. Συμβαίνει αυτό;
Το κάνει, αλλά το κάνει alacarte και μόνο σε όσα θέματα επιδιώκει διάχυση του πολιτικού κόστους. Εμείς από την πλευρά μας, σταθερά απλώνουμε χέρι συνεργασίας και φροντίζουμε να μην απαντάμε σε όλες, και είναι πολλές, τις προκλήσεις. Οι παρεμβάσεις είναι πάντοτε απολύτως ουσιαστικές και έχουν φέρει αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις. Μελετάμε όλα τα ζητήματα, έχουμε κρίσιμες παρατηρήσεις και πρόταση. Η δημοτική αρχή, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την συνεργασία αφού ο πρώτος που θα πιστωθεί με το θετικό αποτέλεσμα είναι η ίδια.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, εκτός απροόπτου, θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Φαντάζομαι ότι ετοιμάζεστε;
Αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα σαν να είναι η πρώτη μέρα που δίνουμε εξετάσεις στους πολίτες. Όλους τους πολίτες, αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και αυτούς που δεν μας εμπιστεύθηκαν. Η άλλη λειτουργία, αυτή της εκλογικής ετοιμότητας ή προετοιμασίας, αφορά τους επαγγελματίες της πολιτικής.

Ακούμε συχνά-πυκνά ότι τα δύο πρωην μεγάλα κόμματα πιθανόν να υποστηρίξουν κοινούς υποψηφίους. Πως σας φαίνεται αυτή η ιδέα;
Η κρίση εμπιστοσύνης που βιώνουν τα κόμματα απαιτεί πολύ δουλειά εκ μέρους τους για την αποκατάσταση της σχέσης τους με τους πολίτες. Είναι κρίσιμο να αντιληφθούν ότι μακροπρόθεσμα θα βγουν ωφελημένα αν επιτρέψουν στο πολίτευμα να λειτουργήσει σε δύο διακριτά επίπεδα, στο τοπικό και στο εθνικό. Σήμερα βρίσκονται απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από το να χρήζουν άρχοντες της … καθαριότητας. Σε τοπικό επίπεδο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι πολύ πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί όσο μικρότερη είναι η εξάρτηση τους.

Αλήθεια ποιον υποψήφιο θα έχετε απέναντι σας, τον Κουσουρνά η τον Μαχαιρίδη;
Υπάρχει κάποια διαφορά;

ΠΗΓΗ: GNOMI

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...