Γιώργος Χατζημάρκος: ΟΙ "φίλοι του μαζούτ" κατά της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα

Το είδαμε και αυτό.

Ομάδα συμπολιτών μας καλεί σε αντίσταση εναντίον της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα. Αυτοί οι συμπολίτες μας, αυτοαποκαλούνται "ευαίσθητοι", "ενεργοί πολίτες", "φίλοι του περιβάλλοντος" και άλλα τέτοια συγκινητικά. Συγκινητικοί τίτλοι αλλά φευδεπίγραφοι. Γιατί, αυτό στο οποίο ουσιαστικά αντιστέκονται είναι στην απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά το μαζούτ που αποτελεί και το κύριο καύσιμο των μηχανών των μονάδων που ηλεκτροδοτούν τα νησιά μας.

Χωρίς την διασύνδεση, αποκλείονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις των νησιών μας απο την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χωρίς την διασύνδεση, καταδικάζονται τα νησιά μας σε μόνιμη εξάρτηση απο το μαζούτ.

"Φίλοι του Μαζούτ" είναι στην πραγματικότητα οι δήθεν ευαίσθητοι συμπολίτες μας που καλούν σε αντίσταση. Αρνητές της προόδου και της εξέλιξης. Υπονομευτές της περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Και μην ξεγελιέστε, είναι οι ίδιοι που είναι αντίθετοι σε κάθε, πραγματικά κάθε, έργο υποδομής. Εχουν άποψη για το πόσο "καταστροφικά" είναι όλα τα έργα υποδομής, απο τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέχρι τα οδικά έργα, οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και τα λιμάνια. Και τα "κτυπάνε" επίσης όλα, με αναρίθμητες απίστευτες καταγγελίες και προσφυγές που προκαλούν καθυστερήσεις που στοιχίζουν οικονομικά, κοινωνικά , περιβαλλοντικά. Χρονιά μετά τις προσφυγές τους και αφού τις έχουν χάσει στις δικαστικές αίθουσες, εκατοντάδες τα παραδείγματα στα νησιά μας, τα έργα έχουν πλέον ανεπίκαιρες μελέτες και πολλαπλάσιο κόστος που πληρώνει εξ' ολοκλήρου η κοινωνία της παραγωγής. Εχουν επιπλέον των άλλων χαρακτηριστικών τους, εξειδίκευση στις συνομωσίες. Ξέρουν τι υπάρχει πίσω απο κάθε πόρτα ή κουρτίνα και μέσα σε κάθε συρτάρι. Τα ξέρουν όλα.

Το έργο που τώρα έχουν αποφασίσει να υπονομεύσουν, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι και η απόδειξη των πραγματικών κινήτρων τους. Ενα έργο 2 δις ευρώ, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των νησιών μας, είναι αδήριτη ανάγκη για το περιβαλλοντικό, και όχι μόνο, μέλλον των νησιών μας. Δεν αγαπούν το περιβάλλον, απλά το εργαλειοποιούν.

Το σπουδαιότερο είναι οτι αυτή η συμπεριφορά είναι αντικοινωνική. Γιατί, την κοινωνία κτυπούν.

Οχι, αγαπητοί μας "Φίλοι του Μαζούτ" δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Δεν θα σας δώσουμε την χαρά να πλήξετε ξανά την κοινωνία που κινείται με κίνητρο την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Με κριτήριο και στόχο την πραγματική φροντίδα του περιβάλλοντος και όχι προσωπικά συμπλέγματα.

Εχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον μηδενισμό και δεν θα λυγίσουμε μπροστά σε ιδεοληψίες.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις και τα περιβαλλοντικά έργα που τώρα υλοποιούνται στα νησιά μας, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία τους. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που τώρα αναλαμβάνονται στα νησιά μας, από τη νομοθεσία για την προστασία των παραλιών και την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων μέχρι την μελέτη της Φέρουσας Ικανότητας, επίσης δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία των νησιών μας. Αυτό είναι που πραγματικά ενοχλεί τους "Φίλους του Μαζούτ".

Η πραγματική αντίσταση λοιπόν, απέναντι στα πάσης φύσεως αμφιλεγόμενα ή ακόμα και πολιτικά και κοινωνικά ύποπτα κίνητρα, πρέπει να γίνει απο όλους εμάς.

Είναι χρέος μας

Ανάρτηση του Γιώργου Χατζημάρκου στο facebook

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...