«Πολιτικό καραγκιοζιλίκι» χαρακτηρίζει την ιστορία για το σπάσιμο η μη των νησιωτικών δήμων ο τέως υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξη του στην Γνώμη
«Δεν είναι μια απλή ντροπή, αλλά ευτελισμός το να μην ξέρουμε δυόμιση μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές ποιοι δήμοι θα υπάρχουν. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το πολιτικό καραγκιοζιλίκι. Αν αλλάξουν τώρα πια τους δήμους ξανά, να ‘στε σίγουρη ότι θα ‘ρθουν όλα τα πάνω-κάτω» σημειώνει και δεν έχει άδικο….
Μιλά για τις αλλαγές που προωθεί η συγκυβέρνηση ως προς τις ευρωεκλογές (σταυρός, περιφέρειες) και διαφωνεί κάθετα: «Αυτά τα καμώματα δείχνουν άγνοια του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω να το ξανασκεφτούν πριν προχωρήσουν». Διαφωνεί και την αντιπολίτευση που προσπαθεί να περάσει τη λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Αποτελεί όπως λέει πλήρη υποβάθμιση της Πολιτικής.
Σχολιάζει τις υποψηφιότητες στην περιφέρεια και στους δήμους Ρόδου και Κω. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους δύο δήμους, γιατί όπως λέει πρέπει να είναι μπροστάρηδες επειδή αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Δεν βλέπει, τέλος πρόωρες εκλογές και ούτε νομίζει ότι θα βοηθήσει αυτό τη χώρα.
1. Να ξεκινήσω από τις προσεχείς Ευρωεκλογές. Πως είδατε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση (σταυρός, εκλογικές περιφέρειες) ;
Νομίζω ότι επικράτησε ένας αδικαιολόγητος πανικός και στο τέλος κυριάρχησαν οι κομματικές σκοπιμότητες. Ο Εκλογικός Νόμος αποτελεί θεσμό που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να «κονταίνουμε ή να μακραίνουμε» ανάλογα με το τι μας βολεύει κάθε φορά. Ο σταυρός προτίμησης αποτελεί θεσμό που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και καιρό, ακόμη και στις Εθνικές Εκλογές. Λυπάμαι, γιατί αντί να προχωρήσουμε μπροστά κάναμε ξανά δύο βήματα πίσω. Έχω αρθρογραφήσει προσφάτως στο Βήμα των Αθηνών κι έχω ισχυριστεί για το θέμα του σταυρού προτίμησης ότι αποτελεί όχημα για το μαύρο πολιτικό χρήμα, για τον παλαιοκομματισμό και για την βασιλεία της ρουσφετολογίας.
Τα ίδια ισχύουν και για τις περιφέρειες. Για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή δεν μπορεί η χώρα να μην αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ευρωβουλευτές μας, όπως και οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας, πηγαίνουν στην Ευρωβουλή για να υποστηρίξουν θέσεις που υπηρετούν την χώρα τους και για να συμπαραταχτούν με άλλους ευρωβουλευτές μέσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν εκλέγεται κάποιος ευρωβουλευτής για να εκπροσωπήσει μία περιφέρεια. δ. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. λειτουργεί και είναι θεσμοποιημένη ως όργανο η Επιτροπή των Περιφερειών. Στην Επιτροπή αυτή κάθε περιφέρεια της Ευρώπης έχει τους εκπροσώπους της. Εκεί εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συζητιούνται τομεακά και οριζόντια θέματα και όχι διεκδικήσεις μια συγκεκριμένης Περιφέρειας.
Το να υιοθετούμε λοιπόν τον σταυρό επειδή με αυτόν τον τρόπο πιστεύει η Συγκυβέρνηση ότι θα φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες και να χωρίζουμε την χώρα σε Εκλογικές Περιφέρειες για να κόψουμε το μπόι κάποιων που θα μπορούσαν με μία ενιαία Περιφέρεια σε όλη τη χώρα να πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Ελπίζω να το σκεφτούν καλύτερα. Οι αλλαγές λοιπόν που προωθούνται με βρίσκουν κατηγορηματικώς αντίθετο.
2. Με την "Ελια" τι έγινε;
Η «Ελιά» δεν πρόλαβε να βγάλει καρπούς και προσπαθούν να την ξεράνουν. Δυστυχώς για όσους δεν καταλαβαίνουν, ο φορέας των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και της κεντροαριστερής παράταξης, ο φορέας που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από τη μία -όπως είναι σήμερα- και το ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αποτελεί επιταγή κι επιθυμία της κοινωνίας κι όπως και να έχουν τα πράγματα κάποια στιγμή θα διαμορφωθεί.
3. Ποια πιστεύετε οτι θα είναι τα κριτήρια των πολιτών για την ψήφο που θα δώσουν στις ευρωεκλογές; Θα κινηθούν στην λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δυστυχώς θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με τη λογική «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», προσωπικώς θεωρώ ότι η στρατηγική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, των ANEΛ και των Ναζί, αποτελεί πλήρη υποβάθμιση της Πολιτικής. Όχι βεβαίως ότι απ’ την άλλη πλευρά θα τεθούν τα πραγματικά προβλήματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν στις Ευρωεκλογές.
Αναρωτηθείτε και μόνη σας κυρία Βενιανάκη, πόσοι είναι αυτοί που θα πάνε στην κάλπη των Ευρωεκλογών και θα επιλέξουν με βάση τις απόψεις και θέσεις των κομμάτων για θέματα όπως «Τι Ευρώπη θέλουμε;», «Περισσότερη Ευρώπη και λιγότερο Έθνος ή το αντίθετο;», «Έκδοση Ευρωομολόγου ή όχι;», «Ισχυρή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», « Κοινή Εξωτερική Πολιτική της Ευρώπης», «Ευρωπαϊκό Στρατός», «Βορράς-Νότος και πως ξεπερνάμε τις ανισότητες» κι ένα σωρό ακόμη τέτοια μεγάλα θέματα που επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, και που ουδόλως τα λαμβάνουμε υπόψη ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές.
4. Ο σταυρός μπορεί να αποτρέψει μια εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ;
Ο σταυρός , για να συνεχίσω την σκέψη μου στο θέμα αυτό, αποτελεί γάγγραινα του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Όταν αντί να τον καταργήσεις από τις Εθνικές Εκλογές τον υιοθετείς και στις Ευρωεκλογές, προκαλείς ρήγμα στο πολιτικό σύστημα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλο ρήγμα και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ που συνεργεί για την υιοθέτησή του.
5. Με το Καλλικράτη, το σπάσιμο η μη των νησιωτικών δήμων γνωρίζετε κάτι παραπάνω από εμάς;
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν είναι πια, μια απλή ντροπή, αλλά ευτελισμός το να μην ξέρουμε δυόμιση μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές ποιοι δήμοι θα υπάρχουν. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το πολιτικό καραγκιοζιλίκι. Αν αλλάξουν τώρα πια τους δήμους ξανά, να ‘στε σίγουρη ότι θα ‘ρθουν όλα τα πάνω-κάτω. Πόσους και ποιούς υπάλληλους θα πάρει ο ένας δήμος και πόσους ο άλλος, πόσα από τα χρέη ο ένας και πόσα ο άλλος, πόσα από το ταμείο ο ένας και πόσα ο άλλος, σκεφτείτε… Ε… δεν γίνονται αυτά τα πράγματα δυόμιση μήνες πριν τις εκλογές! Είναι ντροπή και το εννοώ.
6. Να πάμε και στα πιο δικά μας. Στις περιφερειακές εκλογές ήδη έχουμε έτοιμο τον χάρτη των υποψηφίων. Πως βλέπετε αλήθεια τις υποψηφιότητες Χατζημάρκου και Σπύρου και την νέα του Μαχαιρίδη;
Ο Μαχαιρίδης είναι προφανές ότι έχει ένα προβάδισμα και διαθέτει και πολύ μεγάλη πείρα. Ο Χατζημάρκος έχει καταρχήν να αντιμετωπίσει την έλλειψη αναγνωρισιμότητας στις Κυκλάδες και τις εσωτερικές τριβές στον συντηρητικό χώρο. Ο Σπύρου τέλος, αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ -και θα με θυμηθείτε- δεν πρόκειται να εκλέξει ούτε έναν περιφερειάρχη.
7. Έχουμε και τους δήμους...Ήδη είναι σίγουρο οτι στην Κω θα είναι υποψήφιος ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Πως το σχολιάζετε; Στο δήμο Ρόδου πως βλέπετε το τοπίο;
Ο κ. Παυλίδης, για τον οποίο με ερωτάτε, έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου της Κω. Δεν θα είναι εύκολη η διαδρομή. Στο Δήμο της Ρόδου το τοπίο μοιάζει να έχει γίνει ξεκάθαρο. Η αποχώρηση του Δημάρχου κ. Κουσουρνά διευκολύνει, πιστεύω, την υποψηφιότητα Χατζηδιάκου. Πιστεύω ότι ο Φώτης έχει και μεγάλη εμπειρία και γνώση. Κυρίως όμως είναι εργατικός («δουλευταράς» που λένε) ώστε να σπρώξει προς τα εμπρός το Δήμο της Ρόδου.
Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να προσθέσω κάποιες σκέψεις για τους Δήμους της Ρόδου και της Κω. Οι δύο αυτοί Δήμοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, μπορούν με σωστή πολιτική των Δημάρχων να επιτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Δήμαρχο της Ρόδου και της Κω, να μην είναι μπροστάρηδες στην προβολή των δύο αυτών πανέμορφων νησιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Για μένα ο ρόλος αυτός των δημάρχων σε αυτά τα νησιά είναι κορυφαίος. Έχουμε πολλές πηγές πλούτου που δημιουργεί ο Τουρισμός και που άλλοι δήμοι δεν τις διαθέτουν.
8. Σενάριο πρόωρων εκλογών φαίνεται στον ορίζοντα;
Ούτε βλέπω πρόωρες εκλογές, ούτε θα είναι καλό για την χώρα να γίνουν πρόωρες εκλογές. Κι ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η ιστορία της αβεβαιότητας του «πότε θα γίνουν οι εκλογές» στον τόπο μας και να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ