Για την ενεργειακή μας αυτονομία - του Γιάννη Παρασκευά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

- Κύριε Δήμαρχε

 

«Ού μετανοειν αλλά προνοείν χρή τον άνδρα τον σοφον», προτρέπει ο συμπατριώτης μας ο Κώος Επίχαρμος, αν και λέχθηκε τον 5ον αιώνα π.Χ. παραμένει διδακτικό και επίκαιρο.

(γνωρίζω ότι είστε εραστής της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας και προς τούτο η υπενθύμιση).

Οι σταθερές και τα δεδομένα ξεθώριασαν, οι εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές είναι απρόβλεπτες και η όποια προσπάθεια ιχνηλάτησης τους παρακινδυνευμένη.

Παρ όλα αυτά, η ορθή ανάγνωση των παραμέτρων που συνθέτουν το πρόβλημα και η αξιολόγηση των στόχων των συμμετεχόντων στην διαμόρφωση ή την διατήρηση του σημερινού ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ μπορούν να καταστήσουν την πρόβλεψη «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Η νομοτέλεια όμως των αλλαγών είναι δεδομένη και δεν μεταλλάσσεται, ούτε οι θεοί δεν το μπορούν, ανίκανοι στέκονται μπροστά στην όποια μετάλλαξη.

Το όλο Χρηματωπιστωτικό σύστημα με την βοήθεια των πιστών τους εντεταλμένων (Τράπεζες - ΜΜΕ), κατάφεραν να πείσουν μεγάλο μέρος πληθυσμού και Κρατών, ότι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι και άλλες επιλογές, εκτός από αυτές που έχουν αυτοί προκρίνει.

Έπεισαν Κράτη ότι είναι αδύνατη η επιβίωση τους σαν Κρατικές οντότητες και σαν οικονομίες,  χωρίς την υποταγή και την υπακοή στα κελεύσματα τους και τις επιλογές τους.

Ταυτόχρονα έπεισαν και μεγάλες πλειοψηφίες όπου ΓΗΣ, για την δική τους και μοναδική αλήθεια.

Η εξατομίκευση των πολιτών και η απαξίωση των όποιων συλλογικοτήτων, άφησε ανοικτό το πεδίο για την εφαρμογη των επιλογών και των επιδιώξεων τους.

Δεν είναι ο πόλεμος ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ, ούτε η αιτία ούτε η αφορμή για την Ενεργειακή κρίση, ούτε για την κρίση της ακρίβειας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, είναι το μέσο για την διαμόρφωση του νέου «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ»

Η επιβολή και διατήρηση του νέου ΣΤΑΤΟΥΣ βασίζεται στην ΙΣΧΥ  του επόπτη.

(Διαφορετικός σε κάθε εποχή, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι)

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το γιατί, ο σημερινός ΕΠΟΠΤΗΣ (ΗΠΑ) νοιώθει αδύναμος και γιατί επιμένει στο «εδώ και τώρα, για  την διαμόρφωση του νέου στάτους».

Στρατιωτική ισχύς και έλεγχος της Παγκόσμιας οικονομίας,  είναι τα τα δύο ισχυρά όπλα στα χέρια του ΕΠΟΠΤΗ.

Ο Έλεγχος των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την διαμόρφωση συνθηκών και κανόνων συσσώρευσης πλούτου.

Η πρόσδεση μεγάλης πλειοψηφίας ανεπτυγμένων και προς ανάπτυξη οικονομιών με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο των Ρώσων, καθιστούσε δύσκολο το έλεγχο αυτών των χωρών από τον μεγάλο ΕΠΟΠΤΗ.

Οι αλλαγές προμήθειας ενεργειακών αγαθών, με στόχο την απεξάρτηση αυτών των χωρών από τον σημερινό κύριο προμηθευτή τους και την ταυτόχρονη απομείωση των εσόδων του, ήταν και είναι ο στόχος των σημερινών αναταράξεων.

Μέσα σε αυτήν την μεγάλη εικόνα, Κύριε Δήμαρχε, πρέπει να δούμε τις προτάσεις της ΕΕ για την Ανάπυξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και οφείλουμε να καταβάλλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε το νησί μας να βγεί οφελημένο από τις νέες συνθήκες.

Ενεργειακά το νησί μας δεν είναι διασυνδεδεμένο, καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από την λειτουργία των δύο εργοστασίων παραγωγής ρεύματος.

Η λειτουργία τους είναι εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και κατ επέκταση η ενεργειακή επάρκεια του νησιού εξαρτάται, από το τί θα προκύψει στο μέλλον με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Θεωρώ ότι η μελλοντική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Παγκοσμίως, θα γίνει με την δημιουργία και λειτουργία Πυρηνικών εργοστασίων.

Οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του ΑΙΓΑΙΟΥ είναι «περί όνου σκιά» και αν ακόμα θα μπορούσε οικονομικά να γίνει, απαιτείται μια δεκαετία.

Ο ΔΗΜΟΣ έχει υποχρέωση να εκμεταλλευθεί το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και τα ποσά που προβλέπονται για τις ΑΠΕ.

Η Κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ με προγενέστερες δηλώσεις αρμοδίων, φρόντισε να μας προετοιμάσει, για το που θα μοιράσει αυτό το ποσό.

Κατά την προσφιλή της μέθοδο, το εβδομήντα τοις εκατό των 70 δις που προβλέπονται από το πρόγραμμα, τα προορίζει για τους δήθεν παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την διευκόλυνση των φίλων της και μελλοντικών διαχειριστών των χρημάτων για τις ΑΠΕ, φρόντισε και με τροπολογία νύκτας, ψήφισε διαδικασίες fast tract για την χωροθέτηση και την άδεια εγκατάστασης ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ.

Δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.

Ο ΔΗΜΟΣ οφείλει να οριοθετήσει μια θαλάσσια περιοχή και μέσα στις προβλεπόμενες ή ακόμα και μη προβλεπόμενες διαδικασίες, να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την δημιουργία ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, ικανού να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Προσωπικά θεωρώ ως καταλληλότερη περιοχή τους ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑΣ.

(ίσως μερικοί άσπονδοι φίλοι μου να με θεωρήσουν παλαβό, θα τους θυμίσω, ότι από παλαβούς γεννήθηκαν καινοτόμες απόψεις).

Με αυτό, το νησί εν μέρει αυτονομείται ενεργειακά, μειώνονται οι εξαρτήσεις από ορυκτά καύσιμα, οφελούνται οικονομικά οι Δημότες και ο ΔΗΜΟΣ.

Δεν θα ισχυριστώ Κύριε Δήμαρχε ότι είναι εύκολη η προσπάθεια, από τα δύσκολα διακρίνεται ο ΗΓΕΤΗΣ από τον διαχειριστή της καθημερινότητας.

Για κάθε διευκρίνιση είμαι στην διάθεση σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Παρασκευάς Γιάννης

Ρόδος, 1/8/2022

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Δελτίο Τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νοτίων Δωδεκανήσων - «Η Δικαιοσύνη...
Ζητήσαμε μια δήλωση του τέως δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά για την πολύκροτη δίκη για τις...
Φώτης Χατζηδιάκος: Κάποιοι έκτισαν καριέρες πατώντας πάνω σε μια τραγωδία – Το μυαλό μας παραμένει...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...