Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο  Δήμος Καρπάθου, αναθέτει σε ιδιώτη κτηνίατρο τη φροντίδα των αδέσποτων, του Μανώλη Δημελλά 

Λίγο πριν παραδώσει τα ηνία του Δήμου Καρπάθου η παρελθούσα δημοτική αρχή στη νέα ομάδα και επιτέλους κατάφερε να ξεπεράσει τα…κωλύματα και τα εμπόδια των ενστάσεων των κτηνιάτρων. 

Να υπογράψει, επιτέλους, την σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο, για την φροντίδα ορισμένου αριθμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια! 

Ήταν αρχές Μαρτίου του 2017,  τότε είχαν εγκριθεί λίγο λιγότερα από 20.000 ευρώ, είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική μελέτη  των προδιαγραφών φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Καρπάθου. 

Σε αυτήν υπάρχει πρόβλεψη για στείρωση, εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση και τοποθέτηση περιλαίμιου στα ζώα που θα μαζευτούν.

Πρόκειται για περίπου 100 γάτες και 30 σκύλους, μέσα στη μελέτη αναφέρεται και η ευθανασία, στις περιπτώσεις που κάποιο από τα ζώα νοσεί βαριά χωρίς ελπίδα για θεραπεία. Όσα για τα υπόλοιπα, αφού τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα θα επιστρέψουν στο περιβάλλον τους.

Ο κτηνίατρος με την χαμηλότερη προσφορά, κ. Ηλίας Πώχος, μας εξήγησε ότι το όλο πρόγραμμα χωλαίνει, αφού, όπως υποστηρίζει, «για τον  κτηνίατρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει  και την περισυλλογή των αδέσποτων».Αυτό, όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Καρπάθου»,και μας δίνει τον προβληματισμό του: 

«πως θα ξεχωρίσω τα δεσποζόμενα από τα αδέσποτα ζώα; Η λύση που πρότεινα ήταν να φτιαχτεί ένας χώρος από τον Δήμο και εκεί να γίνονται οι στειρώσεις και η φροντίδα τους». 

Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα χάθηκαν 2,5 χρόνια, στο νησί μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε απολύτως καμιά μέριμνα για τα αδέσποτα πλάσματα. Λίγοι εθελοντές, χωρίς επίσημο σωματείο, παλεύουν όπως μπορούν για να τα βοηθήσουν και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με θλιβερές συμπεριφορές, που θυμίζουν άλλες εποχές. Ευτυχώς κι αυτοί, ιδιαίτερα οι ξένοι (Safehouse For Karpadogs) που βοηθούν με κάθε τρόπο και αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να μαζέψουν δερεές και ότι άλλο θέλει κάποιος να προσφέρει για τα αδέσποτα της Καρπάθου. 

Από την άλλη, είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο η εγκατάλειψη κουταβιών και μικρών γατιών. Για να μην αναφέρουμε τα ζώα που είναι δεμένα στα βουνά. Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους; Άραγε γνωρίζουν ότι ο νόμος τους χρεώνει με βαριά πρόστιμα; Σύμφωνα με τις έρευνες εκείνοι που κάνουν κακό σε ένα ζώο πολύ εύκολα το επαναλαμβάνουν σε έναν άνθρωπο!

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια καταγραφής, κανείς δεν ξέρει πόσα δύστυχα πλάσματα ζουν στους δρόμους της Καρπάθου. 

Αν λάβουμε υπόψιν μας τους ασυνείδητους, που αφήνουν αστείρωτα και ελεύθερα τα δικά τους ζώα συντροφιάς, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό το πρόβλημα έχει δύσκολη γιατρειά και θα διογκώνεται με σταθερό ρυθμό.

Έστω και την τελευταία στιγμή η ανάθεση σε ιδιώτη κτηνίατρο είναι μια ελπίδα, μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κτηνίατρος κ. Πώχος:

«Τώρα θα δούμε στην πράξη αν μπορεί να δουλέψει αυτό το σύστημα. Ο Δήμος πρέπει να μας υποδεικνύει ποια ζώα πρέπει να στειρωθούν και να έχουν φροντίδα, άλλωστε σύμφωνα με το νόμο είναι δικά του. Υπάρχει κάποιος μέσα στο Δημαρχείο που θα ασχοληθεί με το θέμα; Πάντως τα μόνα που δεν έχουν ευθύνη είναι αυτά τα πλάσματα». 

Κάποιοι από τους εθελοντές φοβούνται την αποτυχία του προγράμματος, αφού μάλιστα ο κτηνίατρος έχει μικρό περιθώριο. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να το ολοκληρώσει. 

Για τον νέο Δήμαρχο Καρπάθου, κ. Νισύριο, τα αδέσποτα είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί. 

Τα αδέσποτα είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας και μέχρι σήμερα αυτός ο καθρέφτης είναι γεμάτος από λεκέδες, γεμάτος από μικρές ταλαίπωρες ψυχές, που περιμένουν από όλους εμάς φροντίδα και γνήσιο νοιάξιμο.  Αντίθετα τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν ψόφια στις παράνομες χωματερές του νησιού.

Ας κρατήσουμε τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολαμαίου: 

«Για τους Χριστιανούς είναι απαράδεκτη κάθε βίαιη και βάρβαρη κατά των ζώων ενέργεια και συμπεριφορά, μάλιστα όταν από μέρους τους δεν συντρέχει άμεσος και σοβαρός για εμάς κίνδυνος».
Αλήθεια είναι απορίας άξιο πόσο κόστος μπορεί να έχει ένα νοιάξιμο;η  ελάχιστη φροντίδα; Για παράδειγμα πόσο δύσκολο είναι μηνιαίως λίγη ξηρά τροφή και φρέσκο νερό για τα αδέσποτα των Πηγαδίων και των άλλων χωριών; 

Περιμένουμε από τους ξένους επισκέπτες να βάλουν πλάτη κι όμως όταν κάποιος γκρινιάξει για την κατάσταση, τότε λέμε ότι δυσφημεί την όμορφη Κάρπαθο!  

Πολύ σύντομα θα μάθουμε εάν η νέα ομάδα, ο νέος Δήμαρχος κ. Νισύριος, όπως και ο κ. Χατζηκουτσός ειδικά για τα Πηγάδια,  θεωρούν αυτό το θέμα αδιάφορο και τα αδέσποτα αόρατα.   

Στη φωτογραφία το παιδί. Αυτό ήταν ένα αδέσποτο των Μενετών, που κατάφερε να ζήσει μόνο τρία χρόνια. Κάποιος το σκότωσε, έπειτα το κορμάκι του πετάχτηκε σε έναν γκρεμό, σα ναταν ένα άχρηστο σκουπίδι. 

Δε θα μάθουμε γιατί ακόμη ένας τέτοιος άγγελος πρέπει να βιώνει τέτοια βία και να πεθαίνει με τέτοιο τρόπο.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...