"Για μια σοβαρή κυβέρνηση χρειάζονται κατ' αρχήν δύο μεγάλα κόμματα"

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παρέθεσε συνέντευξη στην τηλεόραση tvKosmos και στον δημοσιογράφο Κλεάνθη Λοΐζο, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το ευρύτερο ζητούμεno της σταθερότητας των κυβερνητικών σχημάτων.

-«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας κύριε καθηγητά τώρα ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Καταρχήν ο Πρωθυπουργός, αφού απεφάσισε να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης λογικό είναι να έχει εξασφαλίσει το 151 γιατί απλούστατα εάν δεν το είχε εξασφαλίσει, δεν είχε κανέναν λόγο ο ίδιος να προχωρήσει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο και μεθαύριο. Θα μπορούσε να το αφήσει για αργότερα. Άρα λοιπόν φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του ότι έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές, αυτούς που οι τηλεοράσεις ας, το πούμε, «δείχνουν» με τις εικόνες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να μιλάμε για μία κυβέρνηση αποστατών από εδώ και πέρα;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εμένα δεν μου αρέσουν οι λέξεις, μου αρέσει η ουσία. Η ουσία είναι ότι δεν είναι ωραίο πράγμα όταν εκλέγεσαι βουλευτής και μάλιστα με λίστα, δηλαδή όταν σε βάζει ο αρχηγός του κόμματος, και επιπλέον ο αρχηγός του κόμματος σε προτείνει να παίρνεις την υπουργική θέση που χωρίς την πρότασή του δεν θα την είχες πάρει, μετά να λες «εγώ είμαι μόνος μου, ανεξάρτητος, κάνω ό,τι θέλω». Αυτά δεν είναι πράγματα. Τώρα αν το χαρακτηρίζω ως αποστασία ή μη αποστασία αυτό με ενδιαφέρει λιγότερο. Η ουσία όμως είναι ότι πολιτικά είναι απαράδεκτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε να επιβιώνει πλέον το όποιο κυβερνητικό σχήμα διαμορφωθεί μετά τις σημερινές εξελίξεις;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Δε νομίζω, πάει προς εκλογές, τώρα αν οι εκλογές θα γίνουν πριν από τον Μάιο θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα νομοσχέδια που θα φέρει. Εάν όμως καταφέρει και σταθεροποιηθεί τότε θα κάνει εκλογές τον Μάιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέποντας την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκετε κύριε καθηγητά μου, από εδώ και πέρα πλέον βλέπετε ότι έχετε να κάνετε με μία κυβέρνηση που είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι ήταν μέχρι πρότινος; Γιατί άκουγα τον εκπρόσωπό σας τον κύριο Μαλέλη να κρατά ίσες αποστάσεις και η κυρία Γεννηματά παλιότερα από Νέα Δημοκρατία και από Σύριζα, ισχύει αυτό το δόγμα ή έχει αλλάξει κάτι;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ, όπως ξέρετε, διαχρονικά έχω εξηγήσει την φράση που είχα πει όταν μιλούσα για όμορους χώρους και είπα ότι «όμοροι χώροι» σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μέχρι τώρα στήριζαν το 44%, το 48%, το ΠΑΣΟΚ αυτό έχει μεταφερθεί στα άλλα κόμματα και κυρίως στον Σύριζα. Όταν μιλάω λοιπόν για όμορους χώρους μιλώ για τους ψηφοφόρους, δεν μιλώ για τα κόμματα. Αυτό λοιπόν το εξήγησα. Το δεύτερο που εξήγησα είναι ότι εάν είχε ακολουθήσει αυτή την πολιτική ο Πρωθυπουργός δεν θα είχε κάνει συγκυβέρνηση με τον κύριο Καμμένο που σχεδόν τίποτα δεν έχουν κοινό. Δεν ψήφισε την καύση των νεκρών, δεν ψήφισε τα νομοσχέδια για τους παράνομους μετανάστες, δεν ψήφισε το τέμενος, δεν ψήφισε τίποτα, που αν δεν τα ψηφίζαμε εμείς δεν θα είχε την πλειοψηφία και το χειρότερο από όλα είναι ότι δημιούργησε αυτή την ιστορία, την απαράδεκτη και εικονική αν θέλετε με το να πηγαίνει σε εκκλησίες, να κάνει σταυρούς, να μεταλαμβάνει αυτά είναι μη σοβαρά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ Καμμένου – Τσίπρα;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να μιλάω για συμπαιγνίες χωρίς να έχω αποδείξεις αλλά αυτά που βλέπω στην τηλεόραση, είναι απαράδεκτα. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα, να λέει θα διαγράψω αυτούς, τους άλλους δεν θα τους διαγράψω που κάνουν το ίδιο πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα που παραπέμπει αυτό, τι σας κάνει να σκέφτεστε;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Αυτό παραπέμπει ότι εξέλιπε τελείως η σοβαρότητα από την πολιτική ζωή. Και βεβαίως είπα το πρωί στην ΕΡΤ ότι αυτό είναι και προάγγελος κακών το τι θα συμβεί με την απλή αναλογική. Διότι αυτό που βλέπετε τώρα με το Ποτάμι, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φανταστείτε λοιπόν τι θα συμβεί με την απλή αναλογική.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Για τον τόπο αυτό, τον μαύρο τούτο τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν μιας και βάλατε το θέμα της απλής αναλογικής μήπως θα ήταν πρωταρχικό καθήκον του όποιου κυβερνητικού σχήματος έρθει στις εκλογές αμέσως να αλλάξει ο εκλογικός νόμος;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Να αλλάξει όμως δημοκρατικά, όχι να αλλάξει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αλλάζει στη Βουλή κάτι αντιδημοκρατικά;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Όχι, εννοώ η πρόταση να εξασφαλίζει μία δημοκρατικά ισχυρή πλειοψηφία των 180...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται 180.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ναι, εννοείται αλλά να μην αλλάξει...Το είπα και το πρωί στην ΕΡΤ, να τα αφήσουμε αυτά, η χώρα χρειάζεται σοβαρές κυβερνήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας τώρα ποια είναι η διαδικασία και να μιλήσετε ως Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τι θα ακολουθηθεί.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Θα σας μιλήσω ως Αντιπρόεδρος και θα σας πω αυτό που είπα στην ΕΡΤ, για μια σοβαρή κυβέρνηση χρειάζονται κατ' αρχήν δύο μεγάλα κόμματα, ένα -πέστε το όπως θέλετε- που θα μοιάζει με την Κεντροδεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ένα άλλο που θα είναι Κεντροαριστερό και θα μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό πάει να το πάρει ο Τσίπρας, όχι το ΠΑΣΟΚ.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ο κόσμος θα αποφασίσει. Πρέπει να συγκροτηθεί το κόμμα αυτό δημοκρατικά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι αυτό το κόμμα δηλαδή;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Μέχρι τώρα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει ακόμα εκλέξει τα όργανα του και αυτό εγώ το θεωρώ βασικό, δεν φταίει η κυρία Γεννηματά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά «γυρίστε στο ΠΑΣΟΚ» πώς το ακούτε αυτό;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ προσωπικά το ακούω θετικά, απλά προσωπικά δεν μπορώ να καθορίσω την πορεία του κόμματος. Αλλά προκειμένου να έχουμε τα φαινόμενα να λέει ο καθένας «εγώ δεν διαλύω το κομματίδιο μου και ψηφίζω διαφορετικά στη Βουλή» δεν το συζητώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχει το κομματίδιο του Θεοχαρόπουλου διερωτώμαι δηλαδή.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εν πάσει περιπτώσει εγώ δεν θα κατηγορήσω κανέναν, διαφέρει ας πούμε ότι το Ποτάμι επέμενε να ονομαστεί Κίνημα Αλλαγής το νέο κόμμα και μετά έφυγε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας «την έκανε».

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε βλέπετε λοιπόν εκλογές, όχι πάντως τον Οκτώβριο είναι θέμα...

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ο στόχος είναι, από ότι φαίνεται, ο Μάιος αλλά αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προχωρήσει με τη μορφή που παίρνει σήμερα, μπορεί και νωρίτερα.»

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...